جزییات کلیدی احیای برجام اختلاف بین جمهوری اسلامی و آمریکا

0
351

یک مقام مطلع به مذاکرات برای احیای برجام به بلومبرگ گفته است که ایالات متحده و جمهوری اسلامی بر سر جزییات کلیدی توافق تازه اختلاف دارند و این امکان وجود دارد که برطرف کردن این اختلاف‌ها چندین هفته طول بکشد.

با پاسخ واشنگتن و تهران به پیشنهاد «نهایی» اتحادیه اروپا برای احیای برجام انتظارات برای یک پیشرفت قریب‌الوقوع افزایش یافت. بلومبرگ به نقل از یک مقام بلند پایه اروپایی گفت که دو طرف هرگز تا به این اندازه به توافق نزدیک نبوده‌اند. به نوشته بلومبرگ یکی از مشاوران ارشد دولت جو بایدن نیز نظر مشابه این مقام اروپایی را دارد.

با این حال، طبق این گزارش دو مقام آگاه دیگر که خواستند نامشان فاش نشود گفته‌اند که اختلاف‌ها درباره تحقیقات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره فعالیت‌های گذشته هسته‌ای جمهوری اسلامی و غرامت‌های مالی مورد نیاز جمهوری اسلامی در صورت خروج دولت آینده ایالات متحده از این توافق ادامه دارد.

از سوی دیگر مذاکرات برای احیای برجام از سوی شرکت‌ها و بازرگانان نفت و گاز پیگیری می‌شود چراکه جنگ اوکراین و در پی آن کاهش صادرات انرژی روسیه به اروپا باعث افزایش قیمت‌ انرژی در جهان شده است که در پی آن روی هزینه‌های زندگی و تورم تاثیر چشمگیر داشته است.

در حالی که طرف‌های مذاکره تاکنون به‌طور علنی درباره جزییات گفت‌وگوها اظهارنظری نکرده‌اند اما طبق نوشته بلومبرگ این احساس وجود دارد که جمهوری اسلامی برای کوتاه آمدن از برخی خواسته‌های خود تحت فشار قرار دارد. جمهوری اسلامی پیش از این از حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی کوتاه آمده است.

از سوی دیگر امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه روز گذشته در جریان سفر به الجزایر گفت: «توپ در زمین جمهوری اسلامی است.»

سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز اذعان داشت که شکاف‌هایی در مذاکرات وجود دارد با این حال از ادامه گفت‌وگوها خبر داد.

یورونیوز به نقل از این گزارش نوشت؛ جمهوری اسلامی نیز روز چهارشنبه گذشته گفت که در حال بررسی پاسخ آمریکا به طرح اتحادیه اروپا است و پس از تکمیل ارزیابی‌ها اظهار نظر خواهد کرد.

بلومبرگ با استناد به منابع خود معتقد است که پرونده پادمانی سه مکان مشکوک به فعالیت هسته‌ای در گذشته یکی از موانع اصلی برای پیشرفت در مذاکرات باشد. این در حالی است که شورای حکام آژانس بین‌المللی هسته‌ای در تاریخ ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریور) در وین نشست خواهند داشت. طبق نوشته بلومبرگ، جمهوری اسلامی می‌خواهد نحوه برخورد شورای حکام با تحقیقات از چند مکان در ایران را با توجه به تحولات اخیر در پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی بررسی کند. 

طبق این گزارش گرچه بعید است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی این پرونده را به‌طور کامل کنار بگذارد اما بازرسان می‌توانند کار خود را تحت توافق هسته‌ای به پایان برسانند.

مقام اروپایی طرف صحبت با بلومبرگ معتقد است حتی اگر واشنگتن و جمهوری اسلامی با احیای این توافق موافقت کنند اجرای آن چالش برانگیز خواهد بود و این بدین معنا است که بازگشت کامل جمهوری اسلامی به بازارهای نفت ماه‌ها طول خواهد کشید.