ابقای سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی

0
485

به گفته یک مقام ارشد غربی جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا تصمیم خود را برای نگه‌داشتن سپاه پاسداران جمهوری اسلامی در لیست سیاه سازمان‌های تروریستی نهایی کرده است.

تصمیم نهایی دولت ایالات متحده آمریکا مبنی بر ابقای سپاه پاسداران جمهوری اسلامی در فهرست سازمان‌های تروریستی، تلاش‌های بین‌المللی برای احیای توافق هسته‌ای 2015 ایران را پیچیده‌تر خواهد کرد.

بایدن تصمیم خود را در 24 آوریل طی تماسی تلفنی با نفتالی بنت، نخست‌وزیر اسرائیل به او ابلاغ کرده و افزوده که این تصمیم کاملاً نهایی است و دیگر باب امتیازدهی به جمهوری اسلامی بسته شده است.

نفتالی بنت پس از گفت‌وگو با جو بایدن در بیانیه‌ای گفته: «مطمئن هستم که پرزیدنت بایدن دوست واقعی اسرائیل است و به امنیت این کشور اهمیت می‌دهد، اجازه نخواهد داد سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی خارج شود.»

در بیانیه کاخ سفید نیز آمده بود که رهبران دو کشور در مورد «تهدید ناشی از جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی آن» گفت‌وگو کرده‌اند.

ایالات متحده در سال 2019 در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ سپاه پاسداران جمهوری اسلامی را در فهرست «سازمان‌های تروریستی خارجی» خود قرار داد که بخشی از کارزار «فشار حداکثری» دولت ترامپ بر این کشور محسوب می‌شد.

دولت بایدن از زمان ورود به کاخ سفید، سیاستی متفاوت با دولت پیش از خود اتخاذ کرد و بیش از یک سال را در مذاکرات غیر‌مستقیم با جمهوری اسلامی با هدف احیای توافق هسته‌ای که دولت ترامپ از آن خارج شده بود، سپری کرد. اگر چه همه طرف‌ها در این مدت ابراز کردند که مذاکرات پیشرفت چشمگیری داشته است، شرط جمهوری اسلامی اما برای حذف نام سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا به یک مانع بزرگی تبدیل شد.

ایران شرط حذف نام سپاه از فهرست تروریسم را در ماه‌های آخر و پس از حمله پوتین به اوکراین روی میز مذاکرات گذاشت. در حالی که از ابتدای مذاکرات هم طرف آمریکایی و هم طرف جمهوری اسلامی اذعان کرده بودند که مذاکرات وین صرفا به مسايل هسته‌ای و تحریم‌های متناظر با آن محدود خواهد بود.

العربیه به نقل از پولتیکو نوشت؛ مقامات آمریکایی می‌گویند که وجود نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی از ابتدا قرار نبوده که بخشی از مذاکرات هسته‌ای باشد و خاطرنشان می‌کنند که از نظر فنی به‌رغم ابقای نام سپاه در این فهرست کماکان می‌توان به توافق با بازگشت.

مقامات دولت آمریکا همچنین در واکنش به اصرار دیرهنگام جمهوری اسلامی برای خروج سپاه از لیست تروریسم، تاکید کردند که اگر جمهوری اسلامی خواسته‌ای «فرابرجامی» دارد، باید در ازای آن تعهداتی فرا‌برجامی نیز بدهد. با این وجود ایران تا به امروز از پایبندی به تعهدات خارج از چارچوب مذاکرات هسته‌ای سر باز زده است.

در اوایل ماه مه جاری اکثریت سناتورهای آمریکایی از هر دو حزب در قطعنامه‌ای با لغو تحریم‌های سپاه پاسداران مخالفت کرده و اعلام کردند که هرگونه توافق هسته‌ای با تهران باید با پشتیبانی جمهوری اسلامی از فعالیت‌های تروریستی نیز مقابله کند.

سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در این زمینه گفته که ما در مورد بحث‌های دیپلماتیک غیررسمی اظهارنظر نمی‌کنیم.