وزیر خارجه آلمان: بازگشت به توافق قبلی با جمهوری اسلامی کافی نیست

0
42

وزیر امور خارجه آلمان می‌گوید انتظار دارد که توافق هسته‌ای با رژیم جمهوری اسلامی باید زیر نظر دولت جو بایدن، رئیس جمهور منتخب آمریکا از نو مورد مذاکره قرار گیرد. به نظر او بازگشت به توافق قبلی با رژیم جمهوری اسلامی کافی نخواهد بود.

هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان به هفته‌نامه آلمانی اشپیگل گفته است انتظار دارد توافق بین‌المللی هسته‌ای با رژیم جمهوری اسلامی (برجام) در دولت جو بایدن، رئیس جمهور آینده آمریکا، باید از نو مورد بررسی و مذاکره قرار گیرد. بخش‌هایی از گفت‌وگوی اشپیگل با وزیر خارجه آلمان روز جمعه ۱۴ آذر (۴ دسامبر) منتشر شده است.

ماس گفته است «بازگشت به توافق قبلی کافی نیست باید توافقی بیشتر از برجام (برجام‌پلاس) انجام گیرد که منافع ما را نیز مدنظر قرار دهد.»

وزیر امور خارجه آلمان اضافه کرده: «ما انتظارات روشنی از رژیم جمهوری اسلامی داریم: سلاح هسته‌ای نباید باشد، اما هم‌چنین برنامه ساخت موشک‌های بالستیک نیز  که تمام منطقه را تهدید می‌کند، نباید وجود داشته باشد. افزون بر این رژیم جمهوری اسلامی در منطقه‌ باید نقش دیگری ایفا کند.»

ماس تاکید کرده “ما به این دلیل به این توافق [برجام‌پلاس] نیاز داریم که به رژیم جمهوری اسلامی اعتماد نداریم”. او گفته در این باره پیشتر با وزرای خارجه فرانسه و بریتانیا توافق کرده است.

وزیر خارجه آلمان در عین‌حال ارسال سیگنال به رژیم جمهوری اسلامی را نیز ضروری می‌داند. او گفته است «عامل تعیین‌کننده این خواهد بود که آیا ایالات متحده تحریم‌های اقتصادی علیه رژیم جمهوری اسلامی را کاهش خواهد داد یا نه. هر دو طرف باید گام‌هایی را بردارند.»

جو بایدن رئیس جمهور منتخب آمریکا اعلام کرده به توافق هسته‌ای با رژیم جمهوری اسلامی بازخواهد گشت. این توافق در تابستان ۲۰۱۵ در دوره ریاست جمهور باراک اوباما امضا شد، اما دونالد ترامپ در بهار ۲۰۱۸ از آن خارج شد و در چارچوب سیاست “فشار حداکثری” تحریم‌های گسترده‌ای را علیه رژیم جمهوری اسلامی برقرار کرد. این تحریم‌ها به‌ویژه تحریم صنعت نفت و سیستم بانکی، اقتصاد رژیم جمهوری اسلامی را فلج کرده است.

بایدن در آخرین مصاحبه خود با توماس فریدمن از نیویورک تایمز ضمن تایید وعده قبلی خود مبنی بر بازگشت به برجام، تاکید کرده باید در مدتی بسیار کوتاه دور جدیدی از مذاکرات با رژیم جمهوری اسلامی آغاز شود که هدف آن طولانی کردن دوره اعمال محدودیت‌ها بر فعالیت‌های هسته‌ای رژیم جمهوری اسلامی و نیز سیاست‌های منطقه‌ای و جنگ‌های نیابتی جمهوری اسلامی در لبنان، عراق، سوریه و یمن باشد.

دویچه وله نوشت؛ رئیس جمهور منتخب آمریکا شب گذشته در مصاحبه با شبکه سی‌ان‌ان به همراه معاونش کامالا هریس نیز بار دیگر  گفته‌های قبلی خود را تکرار کرد، اما در عین‌حال اضافه نمود که “حل مشکلات با رژیم جمهوری اسلامی دشوار خواهد بود”.