دمیترو کولِبا، وزیر خارجه اوکراین، روز سهشنبه همزمان با اعلام خبر سفر زودهنگام هیات دولت جمهوری اسلامی به این کشور برای آغاز مذاکره در مورد رقم غرامت پرداختی به خانواده مسافران جانباخته پرواز ساقط شده تهران-کییف، پنج خواسته کشورش را از مقامهای جمهوری اسلامی اعلام کرد.
آقای کولبا گفت:«روز دوشنبه با خبر شدیم که هیات دولت جمهوری اسلامی اعلام آمادگی کرده که هفته جاری طی سفری به اوکراین، مذاکراتی را در مورد پرداخت غرامت آغاز کند؛ ما که مدتهاست بر انجام چنین مذاکراتی اصرار داشتیم پس امیدوارم که جمهوری اسلامی امروز(سهشنبه) این خبر را به طور رسمی تایید کند.»
وزیر خارجه اوکراین تاکید کرد که خواست تمامی کشورهایی که شهروندان آنها در جریان ساقط شدن هواپیمای اوکراینی کشته شدهاند، اجرای عدالت در تمامی ابعاد آن است.
آقای کولبا تصریح کرد که کشورش استدلالهای جمهوری اسلامی در مورد نقش خطای فردی و انسانی در اصابت موشک ضدهوایی به هواپیمای مسافربری را نمیپذیرد و اصرار دارد که عملکرد سیستم دفاع و پدافند هوایی سپاه پاسداران جمهوری اسلامی را زیر سوال ببرد و خواستار بررسی عملکرد آن و احتمال وقوع دخالتهایی در کارکرد آن شود.
وزیر خارجه اوکراین خاطر نشان کرد:«در دنیای مدرن، یک نفر هر قدر هم که زیرک، با استعداد و حتی شرور باشد، نمیتواند به تنهایی یک هواپیمای مسافربری را با شلیک پدافند هوایی ساقط کند.»
او بار دیگر تاکید کرد که دولت جمهوری اسلامی باید همه جزئیات این حادثه مرگبار را روشن کند و بر پایه تحقیقات کیفری دقیق تمامی مسئولان این رخداد را به پای محاکمه عادلانه بکشاند.
آقای کولبا در پایان یاد آور شد که اوکراین پنج خواسته مشخص از دولت جمهوری اسلامی دارد که افزون بر عذرخواهی رسمی دولت جمهوری اسلامی و پذیرش مسئولیت خود در چارچوب قوانین بینالمللی، اطمینان دهد که حادثه مشابهی تکرار نخواهد شد.
پزیر خارجه اوکراین دو خواسته دیگر کشورش را نیز انجام تحقیقات فنی توسط دولت جمهوری اسلامی بر پایه کنوانسیون شیکاگو، تحقیق جنایی بیطرفانه و مستقل برای محاکمه عادلانه تمامی مقصران حادثه اعلام کرد و در پایان خواستار پرداخت غرامت مناسب توسط این کشور شد.
پرواز ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین صبح روز ۱۸ دی ۱۳۹۸ دقایقی بعد ازبرخاستن از فرودگاه امام تهران هدف دو فروند موشک پدافند هوایی سپاه پاسداران قرار گرفت و ساقط شد. در جریان این حمله زمین به هوا، تمامی ۱۷۶ سرنشین غیرنظامی این پرواز مسافری که به مقصد کییف، پایتخت اوکراین در پراوز بود، کشته شدند.
مقامهای جمهوری اسلامی سه روز پس از وقوع این حادثه، اصابت موشک به هواپیمای اوکراینی را تایید کردند و تاکنون نیز تلاش داشتهاند که علت این رخداد را وقوع خطای فردی اپراتور پدافند هوایی سپاه پاسداران اعلام کنند.
یورونیوز گزارش داد؛ جعبه سیاه این هواپیما بیش از ۵ ماه پس از ساقط شدن آن از سوی دولت جمهوری اسلامی تحویل فرانسه شده و استخراج و بازخوانی اطلاعات آن آغاز شده است.