رسانههای روسیه خبر دادند که روسنفت، غول بزرگ نفتی این کشور از سرمایهگذاری ۳۰ میلیارد دلاری در ایران منصرف شده است. مقامات جمهوری اسلامی هنوز درباره این اقدام “شریک روسی” خود واکنشی نشان ندادهاند.
روزنامه ودموستی Vedomosti چاپ مسکو خبر خروج شرکت “روسنفت” از ایران را منتشر کرد و نوشت که این شرکت سیاست خود را در رابطه با پروژههای جمهوری اسلامی تغییر داده است.
به نوشته ودموستی شرکت “روسنفت” که تصمیم به اجرای پروژهای مشترک با شرکت ملی نفت ایران را داشته، حالا از این تصمیم خود منصرف شده است.
ایگور سچین مدیر اجرایی شرکت روسنفت روسیه امیدوار بوده است که “آمریکا برای برخی از شرکای مستقل خود استثناهایی قائل شود”. اما آمریکا چنین استثنایی برای شرکتهای روسیه از جمله روسنفت قائل نشد.
به نوشته ودموستی تصمیم شرکت روسنفت به دلیل تحریمهای نفتی آمریکا بوده است. رسانههای روسیه نوشتهاند که روسیه هیچ گونه تعهدی پیرامون سرمایهگذاری به جمهوری اسلامی نداده و ضرری هم ندیده است.
به نوشته خبرگزاری “اسپوتنیک” در اوایل نوامبر سال ۲۰۱۷ “روسنفت” و شرکت ملی نفت ایران نقشه راه برای اجرای طرحهای استراتژیک در زمینه استخراج معادن نفت و گاز در خاک ایران را امضا کرده بودند.
ایگور سچین، رئیس “روسنفت” در آن زمان اعلام کرده بود که این شرکت و شرکت ملی نفت ایران میتوانند پروژههایی را با سرمایه گذاری حدود ۳۰ میلیارد دلار و استخراج حدود ۵۵ میلیون تن نفت در سال اجرا کنند.
سکوت مقامهای جمهوری اسلامی درباره خروج روسنفت
خبر خروج غول نفتی روسیه “روس نفت” طرف قرارداد با دولت جمهوری اسلامی برای نخستین بار در روزنامه “ودموستی” روسیه ۲۱ آذر (۱۲ دسامبر) منتشر شد. اما رسانههای جمهوری اسلامی این خبر را با سه روز تاخیر به نقل از ودموستی منتشر کردند. مقامهای ایرانی اما تاکنون واکنشی به خروج شرکت روسی از بازار انرژی جمهوری اسلامی نشان ندادهاند.
وبسایت تابناک در گزارشی تحت عنوان “آب پاکی روسها روی دست نفت و گاز ایران، به کام عربستان!” مینویسد که “روسنفت تنها شرکتی نیست که از ایران خارج شده است”.
به نوشته تابناک “زاروبژنفت”، یکی دیگر از تولیدکنندگان دولتی نفت در روسیه و “لوک اویل” دومین تولید کننده نفت روسیه هم به دلیل تحریمهای نفتی آمریکا قبلا از ایران خارج شدهاند.
تابناک مینویسد که این اقدام شرکتهای روسی بعد از مراوادت روسیه و عربستان بوده و قرار است شرکتهای روسی در حفاری و همچنین برای تولید گاز طبیعی مایع (LNG) با آرامکو، بزرگترین شرکت نفتی عربستان سعودی همکاری کنند.
گفتنی است که روسیه به عنوان کشور تولیدکننده نفت غیر اوپک با سازمان اوپک نیز از نزدیک همکاری میکند. الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه همکاری اوپک و روسیه را “تاریخی” توصیف کرده و از “اوپک پلاس” نام برد.
برخی از مقامات جمهوری اسلامی در آن زمان از “نزدیکی مواضع روسیه و عربستان” انقتاد کرده بودند.
به گزارش دویچه وله؛ حسین کاظمپور اردبیلی، نماینده جمهوری اسلامی در هیات عامل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، در مصاحبه با شبکه اطلاعرسانی نفت و انرژی (شانا) گفته بود: «نحوه برخورد عربستان سعودی و روسیه با جمهوری اسلامی در تاریخ ثبت خواهد شد». این مقام جمهوری اسلامی مدعی شده بود که عربستان و روسیه با افزایش تولید نفت خود به استقبال تحریمهای نفتی یکی از تولیدکنندگان اوپک رفتهاند.