سفیر آمریکا در آلمان میگوید فعالان اقتصادی آلمان از تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی “پیروی” میکنند. او از کاهش همکاری با جمهوری اسلامی استقبال کرد. دولت آلمان اما تأکید دارد که از ادامه همکاری اقتصادی با جمهوری اسلامی حمایت میکند.
بازگشت تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی، فعالیت شرکتهای آلمانی در ایران را محدود کرده است. ریچارد گرنل، سفیر آمریکا در آلمان از خروج گام به گام تاجران و سرمایهداران آلمانی از بازار جمهوری اسلامی استقبال کرده است.
سفیر آمریکا پنجشنبه اول آذر (۲۲ نوامبر) به آژانس مطبوعاتی آلمان گفت: «ما بسیار راضی هستیم که شرکتهای آلمانی تصمیم گرفتند از تحریمهای آمریکا پیروی کنند.»
گرنل فعالان اقتصادی را که هنوز با دولت جمهوری اسلامی فعالیت دارند به طور غیرمستقیم به حمایت مالی از تروریسم متهم کرد. او گفت: «کسانی که با ایران معمله میکنند، به رژیمی پول میدهند که مبالغ هنگفتی را برای فعالیتهای تروریستی هزینه میکند.»
به گفته سفیر آمریکا در آلمان، حکومت جمهوری اسلامی از سال ۲۰۱۲ میلادی تا کنون ۱۶ میلیارد دلار از دارایی خود را خرج بشار اسد، رئیس جمهور سوریه کرده است. گرنل مدعی شد که حمایت جمهوری اسلامی از اسد “موجب بیثباتی قابلتوجهی در اروپا شده است”.
ریچارد گرنل تصریح کرد :«ما شنیدهایم که شرکتهای آلمانی با شور و شوق فراوان در بازار آمریکا فعال هستند.»
او گفت انتظار دارد که فعالیت شرکتهای آلمانی با دولت جمهوری اسلامی باز هم کمتر شود و تصریح کرد که همه فعالان اقتصادی آلمان “به او گفتهاند که از بازار دولت جمهوری اسلامیخارج میشوند”. او تأکید کرد: «اگر از شرکتهای آلمانی بپرسید که معامله با جمهوری اسلامی را ترجیح میدهند یا با آمریکا پاسخ ۱۰۰ درصد آنها این است که میخواهیم بخشی از بازار آمریکا باشیم.»
تشدید فشارها پس از خروج امریکا از برجام
رئیس جمهور آمریکا ماه مه از توافق اتمی با جمهوری اسلامی خارج شد و تحریمهای یکجانبه علیه جمهوری اسلامی را از آبانماه اجرایی کرد.
آلمان همراه بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین به توافق اتمی با جمهوری اسلامی پایبند است و تأکید دارد که توافق اتمی با جمهوری اسلامی باید حفظ شود. اما فعالان اقتصادی آلمان نگران تأثیر تحریمهای آمریکا بر فعالیتهای تجاری خود در بازار آمریکا هستند.
حجم مبادلات تجاری آلمان و آمریکا بسیار فراتر از مبادلات تجاری آلمان و جمهوری اسلامی است. به عنوان مثال صادرات آلمان به آمریکا در سال ۲۰۱۷ میلادی بیش از ۱۱۱ میلیارد یورو بوده است. در حالیکه کل مبادلات تجاری آلمان و جمهوری اسلامی در این سال کمی بیش از سه میلیارد یورو بوده است.
کنسرنهای بزرگ آلمانی برای حفظ بازار آلمان اعلام کردهاند که همکاری تجاری خود با جمهوری اسلامی را قطع میکنند. اما شرکتهای کوچک و متوسط که با آمریکا رابطه تجاری ندارند، تصمیم دارند به همکاری با ایران ادامه دهند. هفته گذشته نمایندگان ۱۵ شرکت کوچک و متوسط آلمانی همراه زیگمار گابریل، وزیر خارجه پیشین آلمان با دولت جمهوری اسلامی سفر کردند.
آلمان همگام با اتحادیه اروپا تاکید دارد روابط اقتصادی خود با ایران را حفظ میکند. اتحادیه اروپا در پی اجرای “سازوکار مالی ویژهای” است که امکان تبادلات مالی اتحادیه اروپا و ایران را بدون وابستگی به دلار امکانپذیرکند. این سازو کار در حاشیه نشست وزرای امور خارجه آلمان، بریتانیا، فرانسه و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با همراهی چین و روسیه در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک تصویب شد.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ابراز امیدواری کرده که این ساختار مالی هرچه زودتر راهاندازی شود. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد که مشارکت وزیران آلمان، فرانسه و بریتانیا در این مرحله از اهمیت ویژهای برخوردار است.
موگرینی ضمن اشاره به تلاش سه کشور یادشده برای مشخص کردن مکانیسم راهاندازی کانال مالی ایران گفت: «نمیتوانم برای شما تاریخ معینی [برای نهایی شدن آن] مشخص کنم، ولی میتوانم بگویم که تلاشها ادامه دارند و به نحو مثبت پیش میروند.»
به گزارش دویچه وله؛ بااین حال شماری از سیاستمداران اروپایی از جمله بیژن جیرسرایی، نماینده حزب اپوزیسیون لیبرالها در مجلس فدرال آلمان معتقدند که قدرت اقتصادی آمریکا به حدی زیاد است که شرکتهای اروپایی ترجیح میدهند برای در امانماندن از جریمه آمریکا، از بازار دولت جمهوری اسلامی خارج شوند. او معتقد است که تلاش اروپا در حمایت از این شرکتها نتیجه چشمگیری در بر نخواهد داشت.