سازمان اخوان المسلین اعلام کرد که سرگرم بررسی بیانیۀ ارتش مصر است که دو روز به محمد مرسی فرصت داده تا به مطالبات مردم به ویژه پس از راهپیمایی گستردۀ امروز مخالفان پاسخ رضایت بخش بدهد. چهار وزیر دولت مصر امروز دوشنبه در حمایت از مخالفان محمد مرسی، رییس جمهور این کشور از مقام های خود استعفا دادند. مخالفان به محمد مرسی تا فردا عصر فرصت داده اند که از مقام خود استعفا دهد و انتخابات پیش از موعد برگزار کند.
یک مقام بلندپایه دولت مصر به خبرگزاری فرانسه گفته است که وزرای گردشگری، محیط زیست، ارتباطات و وزیر دادگستری این کشور متن استعفانامههای خود را امروز به طور همزمان، به هاشم قندیل- نخست وزیر مصر، ارائه دادهاند.
از سویی مخالفان محمد مرسی که روز گذشته در میدان تحریر قاهره گردآمده بودند، با صدور بیانیهای به محمد مرسی تا عصر فردا سهشنبه، مهلت دادهاند که از مقام خود کناره گیری و برای برگزاری دوباره انتخابات اقدام کند؛ این ضرب الاجل يک روز پس از تظاهرات روز گذشته در قاهره اعلام شده است.
درعین حال محمد مرسی اعلام کرده که به هیچکس اجازه تمرد از قانون اساسی را نخواهد داد.
خبرگزاری فرانسه همچنین گزارش داده، در حالی که آرامش به میدان تحریر قاهره بازگشته است، مخالفان محمد مرسی که “جنبش تمرد” خوانده میشوند، خواستار استعفا و کنارهگیری او از قدرت شدهاند؛ اين جنبش هشدار داده است که در صورت خودداری رئیس جمهور از استعفا، کمپين نافرمانی مدنی در مصر را آغاز خواهد کرد.
به گفته رهبران این جنبش، تاکنون ۲۲ ميليون امضا برای این درخواست جمع آوری شده است؛ جنبش “تمرد” از نهادهای دولتی از جمله ارتش و پلیس این کشور هم خواسته که از خواستههای مردم حمایت کنند.
روز گذشته مخالفان مرسی علیه وی تظاهراتی در میدان تحریر قاهره برگزار کردند که بزرگترین تظاهرات ضد دولتی از سال ٢٠١١ تاکنون بوده است.
همچنین براساس گزارشها معترضان مصری با یورش به دفتر اخوان المسلمین در قاهره، آن را آتش زدند و وسایل و تجهیزات آن را هم غارت یا نابود کردند.
وزارت بهداشت مصر امروز در گزارشی اعلام کرد که در جریان درگیری میان موافقان و مخالفان محمد مرسی در تظاهرات روز گذشته، 14 نفر کشته و بیش از 900 تن زخمی شده اند. بیشترین آمار تلفات نیز از استان قاهره گزارش شده است.
حبیب حسینی فرد- کارشناس مسائل خاورمیانه، در گفتوگو با بخش فارسی رادیو بینالمللی فرانسه میگوید: «به نظر میآید آقای مرسی و دولت وی، در حال از دست دادن پایگاه اجتماعی خود هستند.»
به گفته این تحلیلگر، به نظر میآید جنبش “تمرد” یا مخالفان مرسی، وارد یک خواست توأم با ریسک شدهاند که اگر محمد مرسی به آن اهمیت ندهد، هم به اعتبار و وجهه اپوزیسیون این کشور لطمه خواهد خورد و هم ممکن است بخش رادیکال مخالفان دولت با اقدامات بعدی خود به سمت حساستر کردن اوضاع در این کشور پیش برود.
حسینی فرد، تأکید میکند که مصر راه چارهای جز دیالوگ و تعامل، بین دو طرف دعوا نخواهد داشت.