تحریمهایی که از نیمه شب اول ژوئیه به اجرا گذاشته شد، کل تجارت خارجی ایران را هدف گرفته است. با اجرای این تحریمها ایران از ارز خارجی کاملا محروم و ضربه دیگری بر ریال وارد میشود.
به گزارش صدای آلمان؛ ایالات متحده از روز دوشنبه (اول ژوئیه) رشته تازهای از اقدامات تحریمی شدید را علیه جمهوری اسلامی به اجرا میگذارد. هدف این اقدام محروم کردن کامل ایران از ارز خارجی و طلاست.
کنگره آمریکا در روزهای پایانی سال ۲۰۱۲ میلادی تحریمهای تازهای را علیه ایران تصویب کرد. این مصوبه روز دوم ژانویه ۲۰۱۳ به امضای باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، رسید. کاخ سفید به منظور آمادگی اجرای تحریمها ۶ ماه برای شرکتهای تجارتی مهلت تعیین کرد.
تحریمهای تازه کل بخش انرژی، حمل و نقل دریایی، ساخت کشتی و معامله نفت در برابر طلا را در بر میگیرد. هدف این است که تمام راههای “دور زدن” تحریمها بسته شود، از جمله این راه که ایران بتواند در ازای فروش مواد خام به جای ارز طلا دریافت کند.
تا کنون و با وجود تحریمها، ایران توانسته بود بخشی از بهای فروش نفت و گاز خود را در کشورهای مجاور مانند ترکیه به صورت طلا دریافت کند و سپس از طلا برای خرید کالاهای خارجی استفاده کند. تحریمهای تازه این امکان را به روی ایران میبندد.
قطع کامل تجارت دریایی
با تحریمهای تازه هرگونه حمل و نقل دریایی با ایران متوقف میشود. تنها محمولهای که مجاز است به بندرهای ایران حمل شود، دارو و غذاست. تحریمها خرید و فروش فلزات، کالاهای مصرفی و همچنین نرمافزارهای مربوط به تولیدات صنعتی را نیز شامل میشود.
آمریکا تهدید کرده است شرکتهایی که تحریمها را نقض کنند، دارایی آنها در ایالات متحده ضبط و برای همیشه از ورود به بازار ایالات متحده منع میشوند.
تحریمهای تازه عملا تجارت خارجی ایران را فلج میکند. در سالهای گذشته ۳۰ شرکت دریایی به بندر شهید رجائی کالا حمل می کردند. به گفته خبرگزاریها تمام این شرکتها کلیه مراودات خود را با بندر مزبور قطع کردهاند.
بندر شهید رجائی مهمترین بندر تجاری ایران است که چهارمین بندر مهم منطقه شناخته میشود. با طرحی عظیم قرار بود که این بندر با تجهیزات بیشتر توسعه یابد و به یکی از بزرگترین بندرهای جهان تبدیل شود اما این طرح به علت موانعی از جمله تحریمهای اقتصادی، به اجرا در نیامد.