مقام های هیات نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در ایران تایید کردند که بیش از هشت هزار نفر از داوطلبان نامزدی در این انتخابات رد صلاحیت شده اند.
محمدجواد کولیوند، رئیس هیئت نظارت بر انتخابات شوراها در گفتگو با خبرگزاری مهر، رقم این رد صلاحیت ها را ۸ هزار و ۴۵۰ نفر اعلام کرده است. هر چند این مقام سعی کرد با اعلام اینکه ۳۰۰ هزار نامزد ثبت نام کرده اند، سعی کرد رد صلاحیت ها را ناچیز بشمارد اما عمده این رد صلاحیت ها، از منتقدان و مخالفان سیاسی بوده اند.
به گزارش صدای آمریکا؛ کولیوند اعلام کرد «حامیان سران فتنه» در این انتخابات رد صلاحیت شدند.
مقام های جمهوری اسلامی، به اعتراض های بعد از انتخابات سال ۸۸، فتنه می گویند.
کودتای انتخاباتی
مصطفی تاجزاده، از فعالان سیاسی منتقد دولت که از بعد انتخابات سال ۸۸ زندانی است، انتخابات پیشروی ریاست جمهوری را کودتای انتخاباتی ۹۲ نامید.
او در پیامی که از زندان فرستاد، اعلام کرد این کودتای انتخاباتی تلاشی است برای «یک نفره کردن حکومت.»
به گفته آقای تاجزاده، جمهوری اسلامی به «سلطنت مطلقه فقیه» تبدیل شده و این جملۀ خمینی که «میزان رای ملت است»، به «میزان رأی رهبر است» تغییر کرده است.
اعتراض او به رد صلاحیت اکبر هاشمی رفسنجانی از سوی شورای نگهبان است. در روزهای گذشته برخی از فعالان سیاسی و مذهبی به رد صلاحیت هاشمی اعتراض کرده اند اما علی خامنه ای تاکنون سکوت کرده و به نظر نمی رسد نامزدهای رد صلاحیت شده را به انتخابات باز گرداند.
تلاش برای تبرئه رهبر
از سعید جلیلی به عنوان نامزد مورد نظر رهبر اسم برده می شود.
با اینحال، حامیان دیگر نامزدها، روز یکشنبه، تلاش کردند که این موضوع را تکذیب کنند. محمدرضا باهنر نایب رییس مجلس به خبرگزاری مهر گفت که خامنه ای از نامزد خاصی حمایت نمی کند.
این درحالی است که به گفته آقای باهنر، تلویزیون دولتی ایران که زیر نظر رهبر فعالیت دارد، گزارش های هدفداری از سعید جلیلی را ارایه می کند.
مشابه اظهارنظر باهنر، از سوی علی اکبر ولایتی، دیگر نامزد انتخابات بیان شد. آقای ولایتی گفت: «رهبری اعلام کرده اند از هیچ نامزدی حمایت نمی کنند.»
همچنین یک نماینده مجلس به نقل از علی لاریجانی به خبرگزاری ایسنا گفت: «آقای لاریجانی گفت که خود از رهبری در این رابطه سوال کردند که ایشان فرمودند نه تنها از کسی حمایت نمی کنند بلکه کسی را نیز منع نمی کنند و حتی در پیش خود فعلا به کسی تمایل ندارند. هر کسی در این ارتباط حرفی بزند می خواهد از رهبری خرج کند که پسندیده نیست.»
سعید جلیلی از چهره های نزدیک به خامنه ای است که به توصیه او در راس هیات مذاکره کننده هسته ای ایران با غرب قرار گرفت. سایت خبری الف نزدیک به احمد توکلی پیش از این انتقاد کرد که چرا برخی چهره های سیاسی و وزرای سابق تایید صلاحیت نشدند اما سعید جلیلی که سابقه اجرایی خاصی ندارد، تایید صلاحیت شد.
از سوی دیگر هنوز اصولگرایان نزدیک به رهبر به توافقی برای انتخابات پیشرو نرسیده اند.
حسین مظفر، رییس ستاد انتخابات ائتلاف موسوم به «یک به علاوه دو» که حدادعادل، قالیباف و ولایتی عضو آن هستند، امروز برای اعتراض استعفا داد.
او می گوید تاخیر این سه تن برای معرفی یک نامزد، «موجب سرگردانی هواداران و بلاتکلیفی نیروهای اصولگرا و ارزشی و به هدر رفتن سرمایه های انسانی خواهد شد.»
احمدی نژاد و جلیلی
برخی سایت های خبری از نزدیکی احمدی نژاد و سعید جلیلی خبر داده اند.
پیش از این، دولت احمدی نژاد تهدید کرده بود اگر اسفندیار رحیم مشایی رد صلاحیت شود، واکنش تندی نشان می دهد اما اکنون با رد صلاحیت رحیم مشایی، این طیف، کم کم به سمت سعید جلیلی گرایش پیدا کرده است.
سایت «شبکه ایران»٬ نزدیک به دولت روز شنبه نوشت که آقای رحیم مشایی در جمع حامیانش گفته است: «حمایت از کسی که بتواند راه احمدی نژاد را ادامه دهد تکلیف شرعی است.»
رحیم مشایی، اسم از کسی نبرد اما خبرگزاری جمهوری اسلامی، ارگان خبری دولت، در یادداشتی، سعید جلیلی را «نماینده گفتمان انقلاب اسلامی» دانست. این عناوین مشابه عناوینی است که پیش از این حامیان محمود احمدی نژاد درباره او بیان می کردند.
پیش از این ارگان خبری سپاه هم، سعید جلیلی را گزینه نهایی احمدی نژاد نامیده بود.
سانسور بخشی از صحبت های رضایی
از روز شنبه حضور تبلیغاتی نامزدها در تلویزیون دولتی ایران آغاز شد و در روز نخست دو بخش از فیلم تبلیغاتی محسن رضایی سانسور شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی محسن رضایی، در بخشی از این فیلم، پدر سه شهید که پنج فرزند تحصیل کرده اش هنوز بیکار اند، گفته بود، اگر تا چند وقت دیگر مشکلات وی حل نشود، خود کشی می کند.»
بخش دیگری از سخنان محسن رضایی که در مورد تبعیض بین قومیت ها بود نیز با سانسور مواجه شد.
در روز نخست غیر از محسن رضایی، محمد غرضی و سعید جلیلی در برنامه های دیگر سخنرانی کردند.
نامزدها:
محمدباقر قالیباف در یزد اعلام کرد «امروز با حرف و لفاظی و شعار نمی توان کشور را اداره کرد.»
محسن رضایی دیگر نامزد انتخابات نیز اعلام کرد در دولت او هشت مورد یارانه به مردم تعلق خواهد گرفت. وی افزود: «با امکانات موجود در کشور می توان 500 میلیون نفر را اداره کرد.»
محمد غرضی، هم گفت: «سیاستی که اقتصاد مردم را شامل نشود، سیاست ماندگاری نخواهد بود.»
غلامعلی حدادعادل، نامزد انتخابات است که گفته می شود به نفع دیگر نامزدها کناره گیری می کند با اینحال او امروز به خبرگزاری ایسنا گفت «تصمیمی برای کناره گیری به نفع جلیلی نگرفته ایم.»
حسن روحانی هم اعلام کرد: «همه ما باید برای تعیین سرنوشت خود در انتخابات شرکت کنیم، مسلم است بی تفاوت بودن نسبت به این مساله و تشویق مردم به رای ندادن، هدفی است که دشمنان نظام همیشه در پی آن بوده و هستند.»