درخواست غرب از شورای امنیت برای واکنش به آزمایش موشکی ایران

0
157

آمریکا، فرانسه، بریتانیا و آلمان از شورای امنیت خواسته‌اند که آزمایش موشک “عماد” در ایران را کاوشگرانه بررسی کند و به آن واکنش نشان دهد. قدرت‌های غربی معتقدند انجام این آزمایش از سوی ایران ناقض تحریم‌های سازمان ملل است.

رسانه‌های غربی گزارش داده‌اند که ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان، روز چهارشنبه (۲۹ مهر، ۲۱ اکتبر) در نامه‌ای به کمیته تحریم‌های ایران در شورای امنیت سازمان ملل، آزمایش اخیر موشک بالستیک در ایران را به اطلاع این نهاد ناظر رسانده، آن را ناقض تحریم‌های سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی خوانده و خواستار واکنش سریع به این اقدام شدند.

اشاره قدرت‌های غربی به آزمایش موشک دوربرد هدایت‌پذیر “عماد” است که روز ۱۰ اکتبر (۱۸ مهر) در ایران انجام شده است. به گزارش رسانه‌های نزدیک به محافل امنیتی در ایران، برد این موشک که از نسل جدید موشک‌های بالستیک زمین به زمین است ۱۷۰۰ کیلومتر و وزن کلاهک آن تا ۷۵۰ کیلوگرم است و ضریب خطایی کمتر از پنج متر دارد. مقام‌های دفاعی ایران گفته‌اند که این موشک را می‌توانند تا لحظه اصابت به هدف، هدایت و کنترل کنند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این نامه از سوی آمریکا به نمایندگی از سه کشور دیگر به شورای امنیت ارسال شده و در آن تصریح شده که موشک عماد “از قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای برخوردار است.” محمدجواد ظریف٬ وزیر امور خارجه ایران پیش‌تر در واکنش به این اظهارات تاکید کرده بود که «هیچ‌یک از موشک‌های جمهوری اسلامی برای حمل

در این نامه همچنین آمده است: «ما اطمینان داریم که این اطلاعات به کمیته (تحریم‌های ایران در شورای امنیت) کمک خواهد کرد تا به مسئولیت خود عمل کند و واکنش لازم را به نقض جدی تحریم‌های شورای امنیت نشان دهد.» بر اساس قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت مصوب ۹ ژوئن ۲۰۱۰ “ایران از هرگونه فعالیت مرتبط با موشک‌های بالستیک با قابلیت حمله کلاهک‌های هسته‌ای منع شده است.”

این نخستین آزمایش موشکی ایران پس از توافق تاریخی هسته‌ای میان ایران و قدرت‌های جهانی است. آمریکا تاکید کرده است که توسعه صنایع موشکی ایران مساله‌ای “کاملا مجزا” از توافق هسته‌ای است، چرا که هدف از توافق جامع چیزی نیست جز مسدود کردن مسیر دست‌یابی ایران به تسلیحات هسته‌ای.

به گزارش روزنامه “واشنگتن پست” سامانتا پاور، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد، آزمایش موشکی ایران را “اقدامی تحریک‌آمیز” خوانده و گفته «آمریکا این رویداد را مساله‌ای بسیار مهم تلقی می‌کند که ثبات منطقه را به خطر می‌اندازد.»

هفته گذشته سردار امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران ایران، با زبانی تهدیدآمیز خطاب به قدرت‌های غربی گفته بود که «اگر اشتباهی از بیگانه سر بزند پایگاه‌های موشکی ایران از اعماق زمین مانند آتشفشان فوران می‌کند.»

به گزارش دویچه وله؛ به گفته او «موشک‌ها در بردهای مختلف در همه پایگاه‌ها بر روی پرتابگر سوار، آماده پرتاب و دست‌ها بر روی ماشه است و فقط منتظر دستور فرمانده معظم کل قوا هستیم.» مجلس شورای اسلامی هم هفته گذشته در نامه‌ای که به امضای ۲۲۰ تن از نمایندگان رسید، حمایت خود را از آزمایش موفقیت‌آمیز موشک عماد اعلام کرد.

دیپلمات‌های شورای امنیت می‌گویند این احتمال وجود دارد که برخی اشخاص یا نهادهای وابسته به جمهوری اسلامی به خاطر آزمایش‌های موشکی به فهرست سیاه تحریم‌ها علیه ایران اضافه شوند؛ مساله‌ای که با توجه به پیش‌شرط‌ها و الزامات تعیین‌شده از سوی خامنه‌ای٬ رهبر ایران٬ برای اجرای برجام٬ ممکن است اختلاف‌انگیز و به مانعی جدی بر سر راه اجرای توافق جامع هسته‌ای بدل شود.