حميد بابايى دانشجو مقطع دکترا-رشته اقتصاد در دانشگاه ليژ بلژيک، از روز ۵ مرداد ١٣۹٢، اندکی پس از ورود به جمهورى اسلامى ايران، احضار، بازداشت و در دادگاه ١٠ دقيقه اى قاضى صلواتى به ۶ سال حبس تعزيرى به اتهام جاسوسى و ارتباط با دول متخاصم، محکوم شده است.
بنا به گزارش خبرنامه ملّی ایرانیان به نقل از سودويند، حميد بابايى، متولد آذر ١٣۶٢، متاهل و اهل شهرستان تکاب است که در ٢٠٠٨-١٣٨۷، در مقطع کارشناسى ارشد، مهندسى صنايع، دانشگاه علم و صنعت ايران، فارغ التحصيل شده بود. وى با اخذ بورسيه تحصيلى در مقطع دکترى دانشگاه ليژ بلژيک در دى ماه ٨٨ وارد اين دانشگاه شد.
بابايى که پس از حدود ٣ سال و ۷ ماه تحصيل در تابستان ۹٢ براى ديدار با خانواده به اتفاق همسرش به ايران بازگشت، در همان روزهاى ابتداى ورود به ايران با احضار وزارت اطلاعات و اصرار ماموران امنيتى در خصوص دريافت اطلاعاتى از فعاليت دانشجويان ايرانى در بلژيک و همکارى براى نظارت بر دانشجويان ايرانى شاغل به تحصيل در بلژيک با اين وزارتخانه، مواجه شد.
بازجويى و درخواست همکاری اطلاعاتی و اجباری از دانشجويان خارج از کشور، امرى بى سابقه در جمهورى اسلامى نيست. اميد کوکبى برگزيده المپياد و دانشجوى فوق دکتراى فيزيک اتمى با گرايش ليزر در دانشگاه تگزاس آمريکا، نيز در بهمن ماه سال ۸۹ پس از سفر به ايران بازداشت و زندانى شد. آقاى کوکبى، مدتها پس از بازداشت، ملاقات با معاون سازمان انرژى هسته اى و درخواست همکارى آن سازمان و عدم موافقت وى را دليل بازداشت خود اعلام کرده بود.
اين نحوه احضار و بازداشتهاى خودسرانه دانشجويان خارج از کشور پس از ورود به ايران، در دولت جديد به رياست حسن روحانى که وعده آزادى زندانيان سياسى و احترام به حقوق شهروندى همواره از شعارهای آن بوده، در حال تکرار است.
چهارشنبه ١۵ آبان ١٣۹٢، آقاى قشقاوى اعلام کرده بود که حسن روحانى، رييس جمهور، از نمايندگان چندين وزارتخانه از جمله وزارت اطلاعات و وزارت امور خارجه خواسته است که “کميتهاى براى بازگشت فعالان سياسى خارج از کشور”، براى بازگشت ايرانيان خارج از کشور تشکيل دهند.
معاون پارلمانى محمد جواد ظريف، وزير خارجه ايران، گفته بود که علت برنگشتن بعضى از ايرانيها “القائات اپوزيسيون در خارج از کشور” است.
آقاى قشقاوى گفت: “به عقيده من بسيارى از اين ترسها خودساخته است. اين ترس هيچ ريشهاى ندارد.”
اما بر خلاف اظهار نظر آقاى قشقاوى، حميد بابايى که هيچگونه فعاليت سياسى را در مدت حضور در خارج از کشور در پرونده خود نداشته است، تنها به دليل بى توجهى به درخواست تهدیدآمیز وزارت اطلاعات، و طفره از همکارى با آنان در ٢٢ مرداد ١٣۹٢ بازداشت شده است.
وى بلافاصله پس از بازداشت به سلول انفرادى در زندان اوين منتقل مى شود.آقاى بابايى ٢٠ روز در انفرادى بند ٢۴٠ گذرانده و بعد از آن به بند ٢٠۹ منتقل و نهايتا بعد از تحمل ٣۵ روز انفرادى وى در تاريخ ٢۷ شهريور ١٣۹٢ به بند ٣۵٠ اوين منتقل ميشود.
٣٠ آذر ١٣۹٢ دادگاه انقلاب شعبه ١۵ به رياست قاضى صلواتى آقاى بابايى را به اتهام جاسوسی و ارتباط با دول متخاصم به ۶ سال حبس تعزيرى و ۴ سال حبس تعليقى محکوم مى کند.
آقاى بابايى در اين دادگاه از داشتن وکيل محروم بوده و وکيل تسخيرى ای که بدون اطلاع وى انتخاب شده بود، در تمام مدت دادگاه ١٠ دقيقه اى، سکوت کرده بود. آقاى بابايى نيز در این دادگاه از اجازه ايراد دفاع از خود محروم بوده است.
پنج ماه از بازداشت خودسرانه و محاکمه ناعادلانه آقاى حميد بابايى مى گذرد اما خانواده ایشان همچنان اجازه انتخاب وکيل براى ايشان نداشته و همسر ايشان تحت تدابير شديد امنيتى و تهديد به بازداشت توسط ماموران وزارت اطلاعات، وادار به سکوت شده است.
جاسوسی و ارتباط با دول متخاصم همواره دستاویزی برای سرکوب مخالفان و باج خواهی از زندانیان بوده است.
هم اکنون آقایان دکتر شاهین دادخواه، مهرداد سرجویی، دکتر رحمان قهرمان پور، امید کوکبی، همایون روستایی، علی امیری، کاپیتان یعقوب ملکی، علی اعلایی و بسیاری دیگر از زندانیان شناخته شده، با اتهامی مشابه (جاسوسی و همکاری با دول متخاصم) در زندانهای جمهوری اسلامی ایران به سر می برند.