کهن ترین مغز متعلق به انسان 4000 سال پیش در ترکیه کشف شد. به گفته دانشمندان این کشف زمینه را برای بررسی مغز واعصاب انسان در دوران پیش از تاریخ فراهم کرده است.
بافت های سالم از مغز یک انسان متعلق به 4 هزار سال پیش در یک سایت باستانی ترکیه کشف شد. گفته میشود به طور شگفت آوری براثر ترکیبات شیمیایی و تحولات زمین شناختی این مغز سالم مانده و فرصت بی سابفهای برای بررسیهای علمی در زمینه مغز و اعصاب فراهم کرده است.
به گزارش میراث فرهنگی از نیوساینتیک، بخش نرم از مغز یک انسان متعلق به 4000 سال پیش که بخوبی حفاظت شده در اسلکت انسانهای عصر برنز در سایت “سیتومرهویوک ” واقع در غرب ترکیه کشف شد.
طبق همین گزارش بافت مغز غنی از انواع انزیمهاست که باعث میشود پس ازمرگ انسان، مغز با شتاب تجزیه شود اما این فرایند در صورتی که شرایط حفاظتی مناسبی فراهم شود قابل پیش گیری است. به عنوان نمونه بافت مغز در بدن یک کودک قربانی شده متعلق به تمدن اینکاها مربوط به 500 سال پیش بدست آمد که کاملا سالم مانده بود وعلت آن مرگ در بلندیهای سرد کوهستان آند بود که به دلیل شدت سرما بدن و ازجمله مغز به سرعت منجمد میشود و درنتیجه باعث سالم ماندن و حفاظت مغز م شود.
“مریک آلتینوز” از دانشگاه “هالیک” استانبول که در بررسی این اثر همکاری دارد، درهمین زمینه معتقد است که سرنخ این موضوع در زمین و ترکیبات شیمیایی خاک است.
او با اشاره به این که اسکلت سوخته شده در یک لایه از مواد رسوبی قرار داشته و درکنار آن آثاری از اشیای چوبی سوخته شده نیز پیدا شده، احتمال میدهد که بروز یک زمین لرزه و تشکیل لایههای خاک بر روی جسد وسپس در پی آن بروز حریق میتواند سبب سوختن لایههایی از مواد رسوبی خاک شود که اسکلت را در خود گرفتهاند. درنتیجه گرمای شدید ، باقت مغز در مایعات موجود در مغز پخته شده و ترکیبات شیمیایی در خاک نیز به گونه ای بوده که به حفاظت ازاین اسکلت و بافتهای نرم مغز کمک کرده است.
به گفته وی شعلههای آتش تمام اکسیژن موجود در محل دفن جسد را سوزانده و گرمای آن مغز را درمایعات آن پخته و درنتیجه محیطی عاری از هرگونه رطوبت و اکسیژن فراهم آمده که سبب حفاظت و سالم ماندن بافت مغز پخته شده و جلوگیری از رشد باکتریها و مواد تجزیه کننده بافت شده است.
به گفته وی عامل مهم دیگر ترکیب شیمیایی خاک است که حاوی پتاسیم ، منیزیم و آلومینیوم است. این عناصر با اسیدهای چرب موجود در بافت بدن انسان، مادهای فوم شکل وصابون مانند درست میکنند که به” واکس اجساد “شهرت دارد. ظاهرا این ماده نیز به طور موثری سبب حفاظت از بافت نرم مغز شده است.
کشف این مغز 4000 ساله سالم سبب جلب توجه متخصصان مغز و اعصاب شده است.” فرانک راهلی” از دانگشاه زوریخ سوییس که سالها بر روی مغزهای به جا مانده از دوران قرون وسطی تحقیق کرده ، میگوید که بیشتر باستان شناسان بخود زحمت نمیدهند که درجستجوی بقایایی از بافت نرم مغز انسان نیز باشند زیرا پیش فرض آنان چنین است که مغز به ندرت قابل حفاظت است. درحای که انتشار وکشف مواردی ازاین قبیل میتواند مردم را از احتمال دسترسی بیشتر به موارد مشابه آگاه کند. این درحالی است که اگر بخواهیم دانش بیشتری در باره مغز و اعصاب بشر و اختلالات آن بدست آوریم، نیاز مبرم به کشف بافتهای سالم همانند این داریم.
درمورد این بافت مغز 4000 ساله وی میگوید که این کشف میتواند به پژوهشگران فرصت دهد تا شرایط پاتولوژیک همانند احتمال وجود تومور یا خونریزی و انواع بیماریها را بررسی کنند.