۷۹ نفر در چهار ماه نخست سال میلادی در ایران اعدام شدند

0
444

در چهار ماه نخست سال میلادی جاری، دست‌کم ۷۹ نفر در ایران اعدام شدند که از این میان منابع رسمی تنها اعدام ۲۲ تن را تایید کرده‌اند. کارشناسان نگران احتمال آمار بالای اعدام‌های کشف نشده هستند.

بنا به گزارش نهاد آمار سازمان حقوق بشر ایران، در چهار ماه نخست سال ۲۰۱۹ دست‌کم ۷۹ نفر در زندان‌ها مختلف ایران اعدام شدند که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته که ۶۴ نفر اعدام شده بودند، اندکی رشد را نشان می‌دهد.

در بین اعدام شدگان در سال ۲۰۱۹ دست‌کم دو کودک-مجرم وجود دارند که روز پنج‌شنبه ۵ اردیبهشت ماه، پیش از رسیدن به سن ۱۸ سالگی در زندان مرکزی شیراز (عادل آباد) حکمشان به اجرا درآمد. مهدی سهرابی‌فر متولد ۷ آبان ماه ۱۳۸۰ و امین صداقت متولد ۷ مهر ماه ۱۳۸۰ بودند و هردو نفر در خرداد ۱۳۹۶ به فاصله چند روز با اتهام «تجاوز در حین سرقت» بازداشت شده بودند.

همچنین برخی منابع خبر از اعدام یک کودک-مجرم دیگر در زندان مرکزی ایلام در تاریخ ۲۶ دی ماه ۱۳۹۷ دادند که سازمان حقوق بشر ایران هنوز موفق به تایید آن نشده است. آمار اعدام کودک-مجرمان در مدت مشابه سال‌ قبل سه تن به ثبت رسیده است.

با توجه به فضای بسته و سرکوب فعالان مدنی و محدودیت ارتباط با زندان‌ها، این احتمال که تعداد احکام اعدام اجرا شده کودک-مجرمان بسیار بیشتر از آمار ثبت شده باشد وجود دارد.

در چهار ماه نخست سال ۲۰۱۹ دست‌کم ۵ زندانی با اتهامات مربوط به مواد مخدر در ایران اعدام شدند. این آمار در مدت مشابه سال‌ ۲۰۱۸ یک نفر بوده است.

شیرمحمد نارویی ۵۰ ساله و یونس نارویی ۲۰ ساله صبح روز دوشنبه ۲۰ اسفند ماه با اتهامات مربوط به مواد مخدر در زندان مرکزی بیرجند اعدام شدند. این دو زندانی که نسبت پدر و فرزندی باهم داشتند از سال ۱۳۹۱ با اتهامات مربوط به حمل مواد مخدر بازداشت و در زندان بسر میبردند.

دیگر زندانی مواد مخدر که در زندان کرمان اعدام شد عبدالله قنبرزهی، ۲۹ ساله و اهل سیستان و بلوچستان بود که حکم وی در تاریخ دوشنبه ۲۶ فروردین ماه در زندان دستگرد اصفهان به اجرا درآمد.

کمال شه‌بخش فرزند مهراب یکی دیگر از زندانیان مواد مخدری بود که در تاریخ شنبه ۷ اردیبهشت ماه در زندان مرکزی کرمان اعدام شد. این زندانی که شش سال را در زندان سپری کرده بود، اهل روستای حاجی آباد از توابع زاهدان بود. روز ۸ اردیبهشت نیز یک زندانی مواد مخدر دیگر به نام محمد بامری فرزند خدابخش ۲۴ ساله اهل دلگان در همین زندان اعدام شد.


بنا به گزارش سازمان حقوق بشر ایران در چهار ماه گذشته همچنین ۷ زندانی در ملأ عام در شهرهای مختلف ایران اعدام شدند. این آمار در مدت مشابه سال‌ گذشته سه تن گزارش شده است.

از سوی دیگر، در چهار ماه نخست سال ۲۰۱۹ حکم ۶۵ نفر که با اتهام قتل عمد به قصاص نفس (اعدام) محکوم شده بودند به اجرا درآمد. این آمار در مدت مشابه سال‌ ۲۰۱۸ تعداد ۵۳ نفر را نشان می‌دهد.

از میان ۷۹ اعدام چهار ماه نخست سال ۲۰۱۹ منابع رسمی تنها ۲۲ اعدام را تایید کردند و بر خلاف مقررات داخلی ایران، هیچ‌گونه واکنشی نسبت به اعدام‌های دیگری که نهاد‌های حقوق بشری موفق به کشف و ثبت آن شدند از خود نشان ندادند.

این سکوت مسئولان و آمار بالای اعدام‌های مخفیانه که توسط نهادهای حقوق بشری کشف، ثبت و منتشر می‌شوند و یا به‌دلیل فقدان شواهد کافی منتشر نمی‌شوند، این نگرانی را که آمار اعدام‌های واقعی بسیار بیشتر از میزان کشف شده باشد، افزایش می‌دهد.

مقاله قبلیاتهام و اعدام قطب‌زاده؛ گفت‌وگو با اردشیر هوشی بخش چهارم
مقاله بعدیران هاوارد سریال می‌سازد
پوریا نژادویسی
فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد برنامه برنامه سازی تلویزیون از دانشکده صدا و سیما. کارمند سابق معاونت سیاسی سازمان صدا و سیما ( اداره کلّ اخبار و اطلاعات ) تهیه کننده و کارگردان برنامه‌هایی‌ چون : دختران فراری پارک ملت- مجموعه عاشوراییان- ماجرای ورود گوشت‌های آلوده به کشور- هویت- رنگ و نقش- سیمای خانواده؛ قسمت خانواده و جوان- سازنده اولین فیلم آموزشی در خصوص نحوه چگونگی‌ رأی گیری برای ستاد انتخابات وزارت کشور- فیلم مستند دیدار سفیر کشور ژاپن در ایران از شهر همدان- مجری و خبرنگار مراکز ؛ تهران ؛ کیش ؛ همدان ؛ فارس- مسول پوشش خبری زلزله بم در سال۱۳۸۲- سر تیم خبری جلسات هیات دولت- سر تیم خبری جلسات بیت رهبری- سر تیم خبری سفرهای هیات دولت- عضو تیم خبری سفرهای رهبری- یکی‌ از عکاسان پروژه محرمانه قرار گاه سازندگی خاتم الانبیا در سایت ( قرب نوح )- همکار در برنامه‌های مختلف با عناوین دیگر چون : مشاور ؛ یکی‌ از کارگردانان هنری ؛مشاور مجری طرح ؛ نماینده حراست ؛ ناظر کیفی و پخش و ... **- عضو شورای عالی‌ تحقیق و مبارزه با مواد مخدر در وزارت کشور - عضو هسته مرکزی گزینش کلّ کشور - دبیر کنگره وزرای شهید هیات دولت در ریاست جمهوری - نماینده بنیاد شهید در ستاد کلّ نیروهای مسلح ( سماجا ) ديگر مسئوليت های پوريا نژاد ويسی از اين قرار است: - همکاری با نشريه گل آقا - همکاری کوتاه مدت با روزنامه کيهان در سال ۱۳۷۸ - تهيه کننده ی برنامه پرسش و پاسخ با دختران فراری پارک ملت، که از بخش خبری شبکه دوم تلويزيون جمهوری اسلامی پخش شد - سازنده ی اولين فيلم آموزشی انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا - دبير کنگره ی وزراء شهيد هيئت دولت - عضويت در گروه تحقيق مبارزه با مواد مخدر استاندری همدان - نماينده ی فرماندار همدان در اولين دوره ی انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا در سال ۱۳۷۷ - سازنده ی فيلم مستند آشورا برای معاونت سياسی استانداری همدان - تهيه کننده و مجری برنامه ی خبری با عنوان "دانشجويان انقلاب چرا؟" برای بنياد حفظ آثار ارزشهای دفاع مقدس - مجری صدا و سيمای استان همدان، تهران و کيش در سال های ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۲ - مسئول پيگيری جلسه ی سخنرانی حسين لقمانيان در همدان - يکی از همکاران مطبوعاتی در رابطه با سفر خامنه ای به همدان - مدير بازرگانی روزنامه ی اعتماد در همدان و ...