“نیلس مِلزر”* گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد دربارۀ شکنجه، از مقامات جمهوری اسلامی خواست کلیۀ خدمات درمانی و پزشکی مورد نیاز “نازنین زاغری-راتکلیف” و “نرگس محمدی” را در اختیار آنان قرار دهند. نیلس مِلزر و ۵گزارشگر مستقل ویژۀ دیگر این سازمان، روز چهارشنبه ١٦ ژانویه/ ٢٦ دی ماه، در بیانیۀ خود در ژنو نسبت به وضعیت سلامتی این دو تن ابراز نگرانی کرده و خودداری مسئولینِ جمهوری اسلامی ایران را از توجه به نیازهای درمانی آنان مورد انتقاد قرار دادند.
گروه گزارشگران ویژۀ سازمان ملل متحد در بیانیۀ خود از دولت جمهوری اسلامی میخواهد «دسترسی به مداوا و نیازهای داروئی را که “نازنین زاغری-راتکلیف” و “نرگس محمدی” به دلیل وضعیت وخیم سلامتی خود بارها خواستار آن شدهاند، بصورت عاجل و بدون قید و شرط فراهم سازند». این دو تن در زندان اوین محبوس هستند.
بر اساس این بیانیه، مقامات جمهوری اسلامی به نیازهای درمانی “نازنین زاغری” که دچار ورم سینه، درد گردن و سنگینی و کرخی دست و پا شده است توجه نکرده و از اینکه یک پزشک خصوصی بتواند وی را معاینه کند نیز جلوگیری کردهاند.
بر پایۀ همین گزارش، مسئولان جمهوری اسلامی از ارائۀ خدمات درمانی لازم به “نرگس محمدی” نیز که به آمبولی ریه، خونریزی و اِپی لِپسی مبتلاست خودداری کردهاند. او همچنین در پی عمل جراحی کیسۀ صفرا نیازمند مراقبتهای پزشکی ویژه است.
کارشناسان سازمان ملل از اینکه خودداری مقامات از ارائۀ خدمات درمانی لازم، این دو تن را به اعتصاب غذا ناگزیر ساخته، ابراز نگرانی کرده و یادآوری میکنند که محروم ساختن زندانی از امکانات درمانی لازم میتواند «رفتار ظالمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز» و حتی «شکنجه» تلقّی شود.
گروه گزارشگران سازمان ملل متحد، با یادآوری نتایج تحقیقات گروه کاری در بارۀ بازداشتهای خودسرانه، خواستار آزادی فوری نرگس محمدی و نازنین زاغری-راتکلیف، شده است.
این گروه در بیانیۀ خود یادآوری میکند که جمهوری اسلامی امضاءکنندۀ «میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی» و نیز «میثاق بینالمللی حقوق سیاسی و مدنی» است و باید به تعهدات خود در این زمینه که یکی از آنها احترام به حقوق زندانیان است عمل کند.
“نازنین زاغری”، شهروند ایرانی بریتانیائی که برای دیدار از والدین خود به ایران رفته بود، در ١۵ فروردین ١٣٩۵، هنگام خروج از کشور در فرودگاه کرمان دستگیر گردید و اندکی بعد به اتهام جاسوسی به ۵ سال زندان محکوم شد.
سپاه پاسداران کرمان اندکی پس از دستگیری نازنین زاغری با انتشار اطلاعیهای، وی را به «همکاری با موسسات معاند و مشارکت در فعالیتهای براندازی نرم» حکومت ایران متهم کرد.
نازنین زاغری با بنیاد خیریه “تامسون رویترز” همکاری دارد و اتهامات وارده بر او ظاهراً از همین رو صورت گرفته است.
به گزارش رادیو فرانسه؛ “نرگس محمدی”، از فعالان حقوق بشر در ایران است که از اردیبهشتماه سال ۹۴ در زندان اوین به سر میبرد. او در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی، به اتهام «اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت ملی کشور» به ۵سال زندان، به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به یک سال زندان و با اتهام «تشکیل و اداره گروهک غیرقانونی لگام» به تحمّل ١٠ سال زندان محکوم شد.