کانگوروی غول پیکر ۵۰ هزار ساله عجیب

0
104

مدت‌ها پیش، تقریباً در پایان آخرین عصر یخبندان، یک کانگورو غول پیکر عجیب و غریب در جنگل‌های بارانی کوهستانی گینه نو پرسه می‌زد. تحقیقات جدید دیرینه شناسان نشان می‌دهد که این کانگوروی ۵۰ هزار ساله ارتباط نزدیکی با کانگورو‌های استرالیایی نداشته است، بلکه نوع ناشناخته‌ای از کانگورو‌های باستانی منحصر به فرد در گینه نو است.

استرالیا محل زندگی جانوران غول پیکری به نام مگافون بود که بیشتر آن‌ها در حدود ۴۰۰۰۰ سال پیش منقرض شدند. این جانوران بزرگ در کنار حیواناتی زندگی می‌کردند که ما اکنون آن‌ها را با نام کانگوروها، کوالاها، کروکودیل‌های امروزی استرالیایی می‌شناسیم. در واقع، برخی از گونه‌های مگافون استرالیایی، مانند کانگورو قرمز، امو و کاسواری تا امروز زنده مانده‌اند.

با این همه، استرالیا تنها مکانی نبود که این مگافون‌ها در آن زندگی می‌کرده اند، اما به علت مطالعه اندک در نقاط دیگر، اطلاعات ما در خصوص مگافون‌های خارج از استرالیا ناچیز است. یکی از این نقاط کمتر مورد توجه قرار گرفته، جزیره بزرگ گینه نو در شمال شرقی استرالیا است. با وجود اکتشافات اندک، این جزیره سابقه فسیلی از حیوانات شگفت انگیز و غیرعادی را به ما داده است که داستان ارتباط تکاملی آن‌ها با حیوانات استرالیا بسیار پیچیده است.

کشف یک کانگوروی غول پیکر ۵۰ هزار ساله عجیب!

در طی یک کاوش باستان شناسی در اوایل دهه ۱۹۷۰، به رهبری کوه مری جین، دو فک از یک کانگورو غول پیکر منقرض شده کشف شد که Protemnodon nombe نامیده شد. در آن زمان گفته شد این فسیل‌ها که در یک پناهگاه صخره‌ای به نام Nombe در کوه‌های مرکزی گینه نو پیدا شد، قدمتی بین ۲۰ تا ۵۰ هزار سال دارند. در این سایت همچنین فسیل‌هایی از کانگورو و کیسه‌داران غول‌پیکر چهار پا به نام دیپروتودنتید‌ها نیز یافت شد.

رسانه‌های علمی نوشتنذ؛ پس از گذشت این همه سال، یک دیرینه شناس دانشگاه فلیندرز به نام گاوین پرایدو، اخیراً دوباره فسیل‌های Protemnodon nombe را مورد مطالعه قرار داد و به یافته غیر منتظره‌ای رسید؛ این کانگورو عجیب گونه‌ای از جنس پروتمنودون نبود که در گذشته در سراسر استرالیا زندگی می‌کرد، بلکه گونه‌ای ابتدایی‌تر و ناشناخته‌تر بود. به ویژه، دندان‌های آسیاب غیرمعمول آن با تاج‌های مینای خمیده، این موجود را از سایر کانگورو‌های شناخته شده متمایز می‌کند. به همین دلیل این کانگوروی جدید مجدداً و با نام Nombe nombe نامگذاری شد.

این دانشمند می‌گوید؛ یافته‌های ما نشان می‌دهد که نومبه ممکن است از گونه‌ای باستانی از یک کانگورو تکامل یافته باشد که در اواخر دوره میوسن، حدود ۵ تا ۸ میلیون سال پیش، از استرالیا به گینه نو مهاجرت کرده است. در آن روزها، جزایر گینه نو و استرالیا به دلیل پایین آمدن سطح دریا با یک پل زمینی به هم متصل بودند، در حالی که امروزه آن‌ها توسط تنگه تورس از هم جدا شده اند. این «پل» به پستانداران اولیه استرالیا، از جمله مگافونا، اجازه می‌داد تا به جنگل‌های بارانی گینه نو مهاجرت کنند. هنگامی که تنگه تورس را دوباره آب گرفت، این جمعیت حیوانات از خویشاوندان استرالیایی خود جدا شدند و به طور جداگانه برای سازگاری با خانه گرمسیری و کوهستانی جدید خود در گینه نو تکامل یافتند.