کاخ سفید عصر جمعه ۱۸ اسفند به وقت آمریکا در اطلاعیهای اعلام کرد که جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، فرمان اجرایی «وضعیت اضطراری ملی» در مورد جمهوری اسلامی را، که برای نخستین بار در ماه مارس ۱۹۹۵ میلادی توسط رئیس جمهوری وقت صادر شد، به مدت یک سال دیگر تمدید کرد.
پرزیدنت بایدن در این اطلاعیه با اشاره به اقدامات و سیاستهای حکومت جمهوری اسلامی، شامل ساخت و تکثیر موشک و دیگر تواناییهای تسلیحاتی نامتقارن و متعارف، شبکه و کارزار تهاجمی منطقهای، حمایت از گروههای تروریستی، فعالیتهای بدخواهانه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و عوامل آن، گفته است آن کشور همچنان یک تهدید نامعمول و غیرعادی را متوجه امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد ایالات متحده میکند.
به گفته چهل و ششمین رئیس جمهوری ایالات متحده، به همین دلیل است که وضعیت اضطراری ملی در مورد ایران باید پس از تاریخ سررسید آن در ۱۵ مارس ۲۰۲۱ نیز به قوت خود باقی بماند. این وضعیت اضطراری تحت فرمان اجرایی شماره ۱۲۹۵۷ در ۱۵ مارس ۱۹۹۵ صادر و هر سال تمدید شده است.
این وضعیت اضطراری که پرزیدنت بایدن آن را امروز تمدید کرده است، با وضعیت اضطراری دیگری در ارتباط با جمهوری اسلامی که در ۱۴ نوامبر ۱۹۷۹ تحت فرمان اجرایی شماره ۱۲۱۷۰ اعلام شد و دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده، نوامبر گذشته آن را برای یک دوره یک ساله تمدید کرد، تفاوت دارد.
در چهار دهه گذشته پس از شورش ۵۷ که به قطع روابط آمریکا و جمهوری اسلامی انجامید، تنش بین دو کشور روند صعودی داشته و واشینگتن به دلایل مختلف، مانند حمایت از تروریسم، نقض حقوق بشر، و فعالیتهای موشکی، هستهای، و منطقهای ایران، تحریمهایی را علیه جمهوری اسلامی و مسئولان آن اعمال کرده است.
صدای آمریکا نوشت؛ با این حال پرزیدنت بایدن بارها تاکید کرده است که قصد دارد با تکیه بر دیپلماسی از حجم تنشهای جاری بکاهد و با مذاکره با جمهوری اسلامی برای بازگشت دو طرف به تعهدات خود در توافق هستهای ۲۰۱۵، زمینه را برای گفتوگو در مورد سایر مسائل مورد نگرانی جامعه جهانی فراهم کند.