واکنش بورل به تصمیم واشنگتن علیه جمهوری اسلامی: آمریکا نمی‌تواند از مکانیسم ماشه استفاده کند

0
133

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای با اشاره به درخواست آمریکا از سازمان ملل برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه تاکید کرد که ایالات متحده نمی‌تواند از این سازوکار استفاده کند.

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا شب گذشته ۲۰ اوت (۳۰ مرداد) با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی به طور «قابل توجه» توافق هسته‌ای را نقض کرده است، شخصا در مقر سازمان ملل متحد حاضر شد و رسما از شورای امنیت این سازمان خواست تا تحریم‌های بین‌المللی علیه جمهوری اسلامی دوباره اعمال شود.

با این حال چند ساعت پس از این تصمیم جوزپ بورل در بیانیه‌ای افزود: «همانطور که بارها یادآور شده‌ام، آمریکا به‌طور یکجانبه مشارکت در برجام را در تاریخ ۸ مه ۲۰۱۸ متوقف کرده و متعاقب آن در هیچ فعالیت مربوط به توافق هسته‌ای جمهوری اسلامی شرکت نکرده است بنابراین آمریکا با توجه به اینکه کشور مشارکت کننده در برجام نیست، نمی‌تواند از روند بازگشت تحریم‌های پیش‌بینی شده طبق قطعنامه ۲۲۳۱، استفاده کند.»

آقای بورل تاکید کرد که به عنوان هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام، هر کاری انجام خواهد داد تا این توافق‌نامه حفظ و به‌طور کامل از سوی همه طرف‌ها اجرا شود.

وی افزود: «برجام همچنان یک عامل اصلی در جلوگیری از تکثیر جهانی سلاح‌های هسته‌ای و برقراری ثبات منطقه‌ای است.»

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حالی این سخنان را علیه تصمیم آمریکا بیان کرد که بریتانیا، فرانسه و آلمان نیز پیش از آن با انتشار بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که از درخواست دولت ترامپ برای احیای تحریم‌های سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی، پشتیبانی نخواهند کرد.

مکانیسم ماشه در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت پیش‌بینی شده است و طبق آن به طرف‌های برجام اجازه می‌دهد در صورتیکه جمهوری اسلامی توافق هسته‌ای را نقض کرد همه تحریم‌های بین‌المللی به‌طور خودکار برگردند. این قطعنامه پس از توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۵ به تصویب شورای امنیت سازمان ملل متحد رسید.

علاوه بر این، جوزپ بورل در گفت‌وگو با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز تاکید کرد، مصمم است تا برای حفظ برجام همکاری‌ها را با سایر مشارکت‌کنندگان در این توافق ادامه دهد.

یورونیوز گزارش داد؛ توافق هسته‌ای جمهوری اسلامی در تاریخ ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵ (۲۳ تیر ۱۳۹۴) در وین اتریش بین جمهوری اسلامی، اتحادیه اروپا و گروه ۱+۵ (چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا به همراه آلمان) منعقد شد.