انتشار فایل صوتی آیت الله منتظری درباره اعدام های مخالفین نظام در سال 67 خبرساز شده است. این فایل صوتی واکنش هایی را در داخل و خارج ایران در پی داشته است.
به گزارش خبرنامه ملی ایرانیان، این فایل که در سایت آیت الله منتظری منتشر شد پس از ساعاتی حذف شد اما در رسانه های و فضای مجازی به سرعت پخش شد.
از روز گذشته تاکنون واکنش های فراوانی به این نوار صورت گرفته است. در داخل ایران برخی رسانه ها به انتقاد شدید از موضع آیت الله منتظری و انتشار این نوار پرداخته اند.
اما رسانه های خارج از ایران به دفاع از ان پرداختته اند. در شبکه های اجتماعی نیز موضع گیری های متفاوتی درباره آن صورت گرفته است.
سخنان منتظری در این نوار درباره اعدام مجاهدین در دهه شصت پس از عملیات فروغ جاویدان و انتقاد تند از آن اقدامات است.
خبرگزاری فارس امروز به بررسی انتشار این نوار پرداخته است و درباره ان نوشته است: «انتشار این فایل صوتی چه چیزی را هدف قرار میدهد؟ شاید لایهی اول تحلیل ها و واکنش های خبری انتشار این صوت متوجه نظام جمهوریاسلامی ایران و دستگاه قضایی وقت باشد؛ اما کار تنها به اینجا ختم نمیشود. پیام پنهان انتشار این فایل صوتی را شاید هیچ چیز بهتر از جملهی پایانی آیتالله منتظری در این فایل صوتی توضیح ندهد؛ و آن هم این است که «مردم از ولایت فقیه دارد چندششان میشود ما دوست نداشتیم این طور شود.»
این خبرگزاری در ادامه آورده است: «حقیقت این است که انتشار این فایل صوتی مثل همه ی ادعاهای منتظری و یارانش، بیش از هرچیز شخص امامخمینی را هدف قرار میدهد و به همان نتیجهای میرسد که منتظری مدعی است دوست نداشته کار به اینجا برسد. به تعبیر صریحتر حالا که دیگر دست آیتالله منتظری از رهبری کوتاه شده است، آنقدر نسبت های غلط و ناروا روانه امام میشود تا سایرین از ولایت فقیه چندششان شود.»
فارس انتشار این نوار ار در راستای “انتقامکِشی های بیت منتظری از امام” دانسته و نوشته که این انتقام گیری “هرزمان شکلی متفاوت به خود می گیرد، اما محتوایش ثابت است. گاهی با جعلی خواندن نامههای امام، گاهی با تحریکپذیری امام از اطرافیانِ فریبکار و گاهی با جنایتخواندنِ عمل به فتوای امام دربارهی اعدام منافقین محارب.”
فارس در ادامه از دفتر حفظ و نشر آثار خمینی انتقاد کرده و نوشته است: «متاسفانه موسسه نشر و تنظیم آثار امام در سال های اخیر موضع محکم و قاطعی در برابر ادعاهای گاه و بیگاه جریان منتظری علیه امام راحل نگرفته و به مصاحبه های ضعیفِ چندخطی بسنده کرده است. اقدامی که شاید باید آن را ناشی از همسویی سیاسی برخی مسئولان آن درباره جناحبندیهای سیاسی کشور با جریان باند مهدی هاشمی و تاکتیک «سکوت الهامبخش وحدت» در برابر «دشمن مشترک» دانست.»
اما سایت رجا نیوز نیز در موضعی نزدیک به خبرگزاری فارس به انتقاد شدید از انتشار این نوار پرداخته است. رجا نیوز انتشار این نوار را در راستای منافقین و ضد انقلاب دانسته است.
رجا نوشته است: «دوشب قبل سایت آیت الله منتظری که توسط فرزند وی اداره می شود، صوت سخنان انتقادیاش از اعدام منافقین در دیدار 24مرداد67 با جمعی از مسئولین قضایی را منتشر کرد. فایلی که به سرعت و در یک کمپین تبلیغاتی از پیش آماده شده به تیتر رسانههای ضدانقلاب تبدیل شد و فضاسازی چندروزهای که برای سالگرد اعدام منافقین پس از مرصاد به راه انداخته بودند را رونقی تازه بخشید.»
رجانیوز و فارس تصاویری از واکنش های رسانه های خارج ایران به این ماجرا منتشر کرده اند.
اما دفتر امام خمینی نیز به این موضوع واکنش نشان داده است. محمد علی انصاری عضو دفتر امام در این باره گفته است: «اولا محتوای این جلسه به صورت ناقص و مشحون از اغلاط و تحریف هاست و فلسفه وجودی این جلسه و مسائلی که در آن گذشته به صورت واضح برای کسی که سخنان آقای منتظری را می شنود معلوم نیست. اما به طور کلی باید بگویم صحبت هایی که در بیانات آقای منتظری هست به دور از انصاف و همراه با پیش داوری هایی است که تحلیل اطرافیان موذی و کسانی است که می خواستند از موقعیت آقای منتظری استفاده کنند و از سالها قبل به ایشان القاء می کردند و من فکر می کنم لازم است اهداف این افراد را مورد اشاره قرار دهم.»
انصاری در ادامه با اشاره به محتوای نوار گفت: «اصولا نسبت هایی که آقای منتظری به مرحوم یادگار امام دادند نسبت های ناروا و غلطی است و من در برخی مصاحبه ها و سخنان قبل گفته ام که بیشترین ظلم و جفایی که به مرحوم یادگار امام در خاطرات و سخنان آقای منتظری شده این است که از ایشان یک چهره غیر واقعی نشان داده شده است.»
عضو دفتر امام تأکید کرد: «در مورد ادعای آقای منتظری کرده مبنی بر اینکه آقای احمدی(حاکم شرع خوزستان) به جماران آمده و خواسته اند از طریق بنده و یادگار امام مطالب خود را با امام مطرح کنند و ما اظهار کرده ایم که فقط باید دستبوسی کنند و مطالب را به گونه دیگری منتقل کنند تا جایی که در خاطرم هست، اتفاق اینچنینی اصلا وجود نداشته و بنده کوچکتر از آن بودم که در بحثی که یک طرف آن پیغام آقای منتظری بود و یک طرف دیگر آن رفتار قوه قضاییه با زندانیان بوده و ملاقات نیز مربوط به فردی است که واسط قوه قضائیه و آقای منتظری و امام بوده، بخواهم مسیر را تغییر دهم. اصلا جایگاه و حوزه اختیار و مسئولیت ما اصلا اینگونه نبوده است و این نسبت ناروایی است.»
وی گفت: درشرایطی که عناصر وهابی و تکفیری ها و داعشی که پدیدآورنده این همه فجایع به نام اسلام هستند و در پاریس منافقین را تایید می کنند ، امروز بیرون آمدن چنین نوارها و سخنانی حاکی از این دارد که دست هایی که آقای منتظری را از نظام جدا کردند و از ارتباط با امام جدا کردند و ذهن ایشان را از مسائل غیرواقعی آلوده کردند و دفاع ایشان از لیبرال ها، منافقین و.. را ایجاد کردند این نوارها را از طریق صداهایی که حتی یک روز با نظام، انقلاب، امام و حتی خود آقای منتظری دوستی نداشته اند منتشر می کنند و ما یادمان نمی رود مصاحبه هایی را که این رسانه ها در دوره ای علیه آقای منتظری پخش می کردند و امروز داعیه دفاع از ایشان دارند.
انصاری اظهار کرد: «ما نمی گوییم مردم این نوارها را گوش کنند، چرا که قبلا هم خاطرات ایشان منتشر شده و مجموع اینها حکایت دارد جریانی که قبلا کار می کرده امروز هم اهدافی همچون تفرقه در صفوف ملت و برگرداندن افکار و نیاتی دارد که پبوند مردم و امام را از بین ببرند. البته این حرفها نتیجه عکس دارد و کسی از امام برنگشته است و از اخلاق و منش امام عدول نکرده است.»
این عضو دفتر تاکید کرد که “این کارها صحنه گردانی برای استکبار جهانی و القاء شبهات است. من ضمن توصیه به اینکه مردم با این سخنان وقت خود را نگذرانند، اما می گوییم که سخنان پایانی در این نوار از قول مرحوم آقای اشراقی و.. پاسخگوی شبهاتی است که آقای منتظری در این جلسه مطرح کرده و اگر کسی این قسمت پایانی را گوش کند متوجه می شود که بسباری از سخنان آقای منتظری در همان جلسه رد شده است.”
بحث اعدام های دهه 60 بحثی پیچیده و چالش برانگیز تاریخی است که هر از گاهی در فضای سیاسی ایران مطرح می شود.
چندی پیش سید علی خمینی نوه خمینی در سخنانی درباره این اعدام ها گفته بود: «امروز یک عدهای برای منافقین دل می سوزانند که چرا اعدام کردید؟ آنها کسانی بودند که در مقابل حکومت ایستادند و جنایاتی کردند که داعش آنها را نمیکرد».
علی خمینی افزود: «آنان رییسجمهوری، نخستوزیر و بسیاری از بزرگان کشور را ترور کردند؛ اگر بنا بود که امام خمینی همواره در مقابل این جنایات نرمش از خود نشان میداد که کشور پس از ۳۰ سال هم رنگ آرامش به خود نمیدید».