چند تن از بستگان مسافران هواپیمایی که با موشکهای سپاه پاسداران سرنگون شد به صورت آنلاین به پرسشهای خبرنگاران پاسخ گفتند. نماینده آنها قرار است هفته آینده با وزیر خارجه کانادا ملاقات کند.
روز سهشنبه، ۲۷ خرداد (۲۶ مه) چند تن از اعضای “انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز PS752” در یک برنامه زنده در یوتیوب پس از تشریح آخرین اقداماتی که در رابطه با حادثه هوایی ۱۸دی ۱۳۹۸ انجام دادهاند، به پرسشهای خبرنگاران نیز پاسخ گفتند.
این هواپیمای شرکت هوایی اوکراین روز ۱۸ دی سال گذشته در تهران در اثر برخورد موشکهای پدافند هوایی سپاه پاسداران سرنگون شد.
مقامات جمهوری اسلامی ابتدا شلیک به این هواپیما را انکار کردند و «نقص فنی» را علت سقوط هواپیما خواندند اما پس از سه روز ستاد کل نیروهای مسلح مسئولیت این رخداد را بهعهده گرفت.
با وجود این، تاکنون گزارش جزییات رسیدگی به این پرونده در اختیار عموم قرار نگرفته است.
از میان ۱۷۶ نفری که در هواپیمای اوکراینی جان باختند ۱۳۸ نفر عازم کانادا بودند. این پرواز حامل تعداد زیادی از نخبگان ایرانی بود.
جعبه سیاه و وسایل مسافران کجاست؟
صحبتهای شرکتکنندگان (حامد اسماعیلیون، جواد سلیمانی و آرش مرتب) بیانگر این واقعیت است که بجز خانوادههای قربانیان، هیچ دولت یا سازمانی بهطور جدی پیگیر شفافسازی در این زمینه نیست.
حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانوادههای جانباختگان که همسر و فرزند ۹ سالهاش را در این فاجعه از دست داده، ضمن اعلام این خبر که هفته آینده با فرانسوا فیلیپ شامپین، وزیر خارجه کانادا ملاقات خواهد داشت، ابراز امیدواری کرد که دولت کانادا بیش از پیش برای “اجرای عدالت” در این زمینه تلاش کند.
او تاکید کرد که شمار زیادی از سرنشینان هواپیمای سرنگونشده شهروندان کانادا بودهاند و خانوادههای آنها از دولتشان انتظار کمک در زمینه شفافسازی دارند.
حامد اسماعیلیون : پاسپورتها و کیفهای پول قربانیان کجاست؟ ما حتی حلقههای نامزدیمان را هم تحویل نگرفتهایم!
اسماعیلیون در این راستا تصریح کرد: «ما خسارت مالی نمیخواهم بلکه خواهان شفافسازی هستیم. میخواهیم جزییات حادثه را بدانیم: آیا حادثه بر اثر اشتباه انسانی رخ داده؟ چرا در آن شرایط، حریم هوایی برای پروازهای مسافرتی باز بوده؟ چرا پرواز خانوادههای ما تاخیر داشته؟ چه کسانی مقصرند؟ جعبه سیاه کجاست؟ لباسها، پاسپورتها و کیفهای پول قربانیان کجاست؟ ما حتی حلقههای نامزدیمان را هم تحویل نگرفتهایم.»
فشار به خانواده قربانیان
به گفته شرکتکنندگان در کنفرانس خبری روز سهشنبه، دولت جمهوری اسلامی خانوادههای قربانیان را برای واداشتن آنها به سکوت، زیر فشار قرار داده است.
قرار است که انجمن خانوادهای جانباختگان در آینده نزدیک گزارش دقیق فشارهایی را که حکومت ایران به این خانوادهها آورده منتشر کند.
برخی از شرکتکنندگان در کنفرانس آنلاین که از اعضای خانوادههای قربانیان بودند، در پلاکاردهایی نوشته بودند: «نه میبخشیم، نه فراموش میکنیم.»
شماری زیادی از کامنتها هم اعلام همبستگی با بستگان جانباختگان بود.
به گفته برخی مقامات جمهوری اسلامی، پرونده این حادثه هوایی در دادگاه نظامی است و به همین دلیل جزییات رسیدگی به آن منتشر نمیشود.
دویچه وله نوشت؛ شکرالله بهرامی، رئيس سازمان قضایی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی هم گفته است که یک نفر به خاطر این پرونده در بازداشت بهسر میبرد و چند نفر نیز به عنوان متهم احضار شدهاند.