خبرگزاری رویترز میگوید به تازگی به اسنادی دست پیدا کرده که نشان میدهد شرکت چینی هواوی تلاش کرده با “پنهانکاری” و از طریق شرکتی واسطه، تجهیزات کامپیوتری آمریکایی را که مشمول تحریم بوده، به جمهوری اسلامی بفروشد.
رویترز در این گزارش اختصاصی نوشته است که به اسناد داخلی شرکت هواوی دست یافته که به سال ۲۰۱۳ مربوط میشود.
هواوی همواره شرکت اسکایکام تک را که به عنوان نماینده شرکت خارجی در ایران ثبت شده بود، یک شریک تجاری محلی و مستقل معرفی میکرد، اما اکنون رویترز میگوید اسنادی را دیده که نشان میدهد شرکت اسکایکام در عمل در کنترل هواوی بوده است.
جمهوری اسلامی در دعوای چین و آمریکا بر سر هواوی
پرونده قضایی هواوی در آمریکا به یکی از بزرگترین دعواهای حقوقی و سیاسی چین و ایالات متحده تبدیل شده و یکی از موارد مطرح در این دعوا مبادلات این شرکت با جمهوری اسلامی است.
وزارت دادگستری آمریکا هواوی را متهم کرده که از طریق شرکت اسکایکام تحریمهای جمهوری اسلامی را دور زده است.
آمریکا اجازه نمیدهد شرکتهایی که با جمهوری اسلامی روابط تجاری دارند در آمریکا فعالیت کنند. این مجازات تنها به شرکتهای آمریکایی محدود نمیشود و شرکتهای خارجی را هم در صورت مبادله با جمهوری اسلامی از فعالیت در ایالات متحده محروم میکند.
دعوای آمریکا و چین با بازداشت منگ وانژو، مدیر ارشد مالی هواوی و دختر موسس این شرکت در سال ۲۰۱۸ در کانادا و به درخواست آمریکا بالا گرفت و همچنان در جریان است. هواوی همواره اتهامات آمریکا را رد کرده است.
“اسناد تازه” رویترز چه میگوید؟
رویترز میگوید اسنادی که به آن دسترسی پیدا کرده مجموعهای از یادداشتها و مکاتبات و توافقنامهها میان شرکت مخابراتی هواوی و اسکایکام تک است.
بنا این گزارش یکی از اسناد نشان میدهد که شرکت هواوی اوایل سال ۲۰۱۳ تلاش کرده که به دلیل نگرانیها از تحریم آمریکا فعالیت خود را از شرکت اسکایکام “جدا کند.”
به گزارش رویترز این سند و اسناد دیگر نشان میدهد که هواوی مجموعهای از اقدامات را در این زمینه انجام داده از جمله تغییر مدیریت اسکایکام، تعطیل کردن دفتر نمایندگی این شرکت در تهران و تشکیل شرکتی دیگر در ایران، و همین طور انتقال قراردادهای دهها میلیون دلاری اسکایکام به شرکت تازه.
رویترز میگوید شرکت هواوی با اشاره به در جریان بودن پرونده حقوقی این شرکت حاضر نشده به گزارش تازهاش واکنش نشان دهد.
رویترز در این گزارش میگوید تلاشهای هواوی برای پنهان کردن روابطش با اسکایکام بعد از انتشار گزارشی از همین خبرگزاری در دسامبر سال ۲۰۱۲ آغاز شده است.
در آن زمان رویترز گزارش داده بود که شرکت اسکایکام دو سال قبل از آن پیشنهاد فروش تجهیزات مشمول تحریم شرکت آمریکایی هیولت پاکارد را به بزرگترین خدماتدهنده موبایل در ایران داده است.
یک ماه بعد هم گزارش دیگری درباره روابط نزدیک تجاری میان اسکایکام در ایران با شرکت هواوی منتشر شد؛ از جمله این که خانم منگ که چند سال بعد در کانادا بازداشت شد، در فوریه ۲۰۰۸ به مدت یک سال عضو هیئت مدیره اسکایکام بوده است.
ثبت و انحلال شرکت اسکایکام در ایران و اعتراضات ۱۳۸۸
اسناد ثبت شرکتها در ایران نشان میدهد که نمایندگی شرکت “اسکای کام تک کو لیمیتد” در پاییز سال ۱۳۹۲ (اواخر ۲۰۱۳) در ایران منحل شده و در اردیبهشت سال بعد “ختم تصفیه” آن به صورت رسمی اعلام شده است.
نمایندگی اسکایکام در بهمن ۱۳۸۳ در ایران تاسیس و ثبت شد و آگهی ثبت آن نشان میدهد که آدرس دفتر مرکزی شرکت در هنگکنگ و تابعیت شرکت مادر هم هنگ کنگی بوده است.
در آگهی ثبت نمایندگی اسکایکام در ایران نوع فعالیت آن به این صورت معرفی شده بود: “بررسیهای لازم و زمینهسازی برای سرمایهگذاری در دولت جمهوری اسلامی؛ ارائه خدمات فنی و بازرگانی و توسعه بازاریابی برای کالاها و خدمات شرکت؛ جمعآوری اطلاعات اقتصادی در ایران و برقراری ارتباط بین دفتر مرکزی و شرکت و مشتریان ایرانی.”
در ماه آذر سال ۱۳۹۰ شرکت هواوی اعلام کرد که به دلیل “موقعیت پیچیده” موجود، فعالیتهای تجاری خود در ایران را محدود میکند و به دنبال مشتری تازه در ایران نخواهد بود.
بی بی سی گزارش داد؛ در آن زمان شرکت هواوی متهم شده بود که در فروش تجهیزات شنود و فیلترینگ و کمک به ردیابی مخالفان در ایران همزمان با ناآرامیهای بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸، با حکومت جمهوری اسلامی همکاری کرده است.