هشدار برای فعال شدن مکانیسم ماشه علیه جمهوری اسلامی

0
218

بریتانیا، فرانسه و آلمان سه کشور عضو برجام در بیانیه مشترکی از دولت جمهوری اسلامی خواستند به نقض «برجام» پایان دهد و به تعهدات خود بازگردد.

این سه کشور اروپایی، عصر دوشنبه 4 تیر، پس از جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی، از دولت جمهوری اسلامی خواستند تا از افزایش تنش در این زمینه خودداری کند.

سه کشور اروپایی می‌گویند گزارش اخیر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد نقض برجام و تشدید فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی بسیار نگران‌کننده است. برخی از این فعالیت‌ها غیرقابل برگشت هستند و ماهیت برجام را از بین برده‌اند.

العربیه به نقل از رویترز نوشت؛ در بیانیه سه کشور اروپایی به نصب و راه‌اندازی سانترفیوژهای پیشرفته برای غنی‌سازی در چند پایگاه از جمله تاسیسات زیرزمینی فردو در هفته‌های اخیر نیز پرداخته شده و تاکید شده که جمهوری اسلامی بر اساس تعهدات برجامی خود موظف بوده که از چنین اقداماتی خودداری کند. سه کشور اروپایی باردیگر از دولت جمهوری اسلامی خواسته‌اند به تشدید تنش‌ها خاتمه داده و به تعهدات خود در برجام بازگردد.

سه کشور اروپایی در بیانیه خود از عدم همکاری دولت جمهوری اسلامی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای سالیان متمادی یاد کرده و گفته‌اند چنین اقداماتی سبب تضعیف پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای می‌شود، آنها از جمهوری اسلامی خواسته‌اند تا بر اساس درخواست‌های مدیرکل و شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به توافقات و تعهدات خود عمل کند.

سه عضو اروپایی برجام همچنین با اشاره به سخنان مقامات جمهوریاسلامی درباره تغییر «دکترین» (یا راهکار) درباره قابلیت ساخت سلاح هسته‌ای، تاکید کرده‌‌اند که چنین مواضعی عملا مغایر پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای است.

بریتانیا، فرانسه و آلمان در بیانیه خود به گزارش رافائل گروسی، دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی استناد کرده‌اند که ذخایر اورانیوم غنی شده جمهوری اسلامی را 30 برابر حد مجاز اعلام کرده بود و می‌گویند افزایش غنی‌سازی توجیه غیرنظامی ندارد.

در روابط بین‌الملل، یک کشور تحت استراتژی ماشه تنها در صورتی با کشور شریکش همکاری می‌کند که هیچگاه از سوی آن کشور استثمار نشده و آن کشور به توافق‌هایش پایبند بوده باشد. از آن که در صورت تخطی یک کشور از توافق، کشور دیگر تا ابد خلاف آن توافق را عمل خواهد کرد، استراتژی ماشه می‌تواند تبدیل به یک حالت محدودکننده شود، حالتی که همه اعضا در آن به شدیدترین شکل رفتار می‌کنند. قضیه عامیانه بیان می‌کند که اگر دو کشور صبور باشند، می‌توان به یک تعادل کامل دست یافت.