معاون نماینده ایران در سازمان ملل در مورد قدرت گرفتن گروههای تروریستی مانند “داعش استان خراسان” به شورای امنیت هشدار داد. ایران نگران گسترش فعالیت گروههای تروریستی در مرزهای شرقی این کشور با افغانستان است.
غلامحسین دهقانی، معاون نماینده دائم ایران در سازمان ملل سهشنبه (۲۱ ژوئن/ اول تیر) در نشست شورای امنیت در مورد قدرت گرفتن گروههای تروریستی در کشورهای همسایه ایران هشدار داد.
غلامحسین دهقانی خواستار مقابله با گروههایی مانند “داعش استان خراسان”، “نهضت اسلامی ازبکستان” و “نهضت اسلامی ترکستان شرقی” شد.
گروه تروریستی “داعش استان خراسان” در پی برپا کردن حکومت اسلامی در استان خراسان است. این گروه افغانستان، بخشهایی از خاک ترکمنستان، ازبکستان و شرق ایران را قلمرو خود میداند. “داعش استان خراسان” در فهرست گروههای تروریستی ایالات متحده آمریکا قرار دارد. اعضای این گروه بیشتر در افغانستان و پاکستان فعال هستند.
داعش استان خراسان (۱۱ ژوئن / ۲۲خرداد) مسئولیت حمله به یک ستاد پلیس در ولایت ننگرهار افغانستان را بر عهده گرفت. در این حمله ۱۴ افسر پلیس کشته شدند.
دولت ایران نگران قدرت گرفتن گروههای تروریستی در افغانستان است. افغانستان بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک با ایران دارد.
دهقانی در نشست شورای امنیت با اشاره به گزارش دبیرکل سازمان ملل، از شدت گرفتن درگیریهای مسلحانه در افغانستان که از سال ۲۰۰۱ تاکنون بیسابقه بوده ابراز نگرانی کرد.
بنا به ارزیابی کارشناسان امنیتی، در سال گذشته حدود ۵۵۰۰ سرباز افغان در نبردها و حملات تروریستی در افغانستان کشته شدند.
معاون نماینده دائم ایران در سازمان ملل با تأکید بر چالشهای امنیتی افغانستان از شورای امنیت خواست به دولت وحدت ملی افغانستان برای مقابله با گروههای تروریستی کمک کند.
ایران خود را حامی دولت افغانستان میداند و در پی گسترش همکاریهای دو جانبه با این کشور است.
غلامحسین دهقانی در نشست شورای امنیت بر حمایت کامل جمهوری اسلامی ایران از برقراری امنیت، ثبات و توسعه پایدار اجتماعی و اقتصادی افغانستان تاکید کرد و گفت: «از نظر ایران امنیت در مرزهایش با افغانستان به معنی امنیت خود و امنیت در منطقه است.»
به گزارش دویچه وله؛ مشکل ترانزیت مواد مخدر از افغانستان از مسیر ایران به سوی اروپا و مسئله اقامت پناهجویانی که از افغانستان به ایران آمدهاند، از جمله مواردی هستند که ایران خواستار همکاری بیشتر در مورد آنها با دولت افغانستان است.