هشدار اروپایی‌ها به جمهوری اسلامی درباره نصب سانتریفیوژهای پیشرفته و اجرای مصوبه مجلس

0
153

فرانسه، بریتانیا و آلمان در بیانیه‌ای مشترک درباره پیامدهای نصب سانتریفیوژهای پیشرفته برای غنی‌سازی اورانیوم و همین طور اجرای مصوبه تازه مجلس رژیم جمهوری اسلامی درباره تعهدات هسته‌ای هشدار داده‌اند.

این سه کشور حاضر در برجام گفته‌اند که اگر رژیم جمهوری اسلامی می‌خواهد فضایی برای دیپلماسی نگه دارد “نباید این گام‌ها را عملی کند.”

آنها برنامه رژیم جمهوری اسلامی برای نصب سه زنجیره سانتریفیوژ IR-2m را در تاسیسات نطنز را “بسیار نگران‌کننده” و مغایر تعهدات برجامی رژیم جمهوری اسلامی خوانده‌اند.

رژیم جمهوری اسلامی در برجام متعهد شده بود که تنها از سانتریفیوژهای نسل اول (IR-1) که بازدهی کمتری دارند برای غنی‌سازی اورانیوم استفاده کند اما چندی پیش به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اطلاع داده که قصد راه‌اندازی سانتریفیوژهای نسل دوم را دارد.

سه کشور بزرگ اروپایی از مصوبه اخیر مجلس رژیم جمهوری اسلامی بعد از ترور محسن فخری‌زاده، از چهره‌های اصلی برنامه “پدافند هسته‌ای” رژیم جمهوری اسلامی انتقاد کرده‌اند و گفته‌اند که در صورت اجرای آن برنامه هسته‌ای رژیم جمهوری اسلامی به شکل قابل توجهی گسترش می‌یابد و دسترسی‌های نظارتی آژانس به آن محدود می‌شود.

آنها چنین اقدامی را “ناسازگار با برجام و تعهدات گسترده‌تر هسته‌ای رژیم جمهوری اسلامی” توصیف کرده‌اند.

از جمله مواردی که در مصوبه مجلس مطرح شده الزام دولت به از سرگیری تولید اورانیوم غنی شده با خلوص ۲۰ درصد است که همواره از موارد اصلی نگرانی درباره صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای رژیم جمهوری اسلامی بوده است.

فرانسه، بریتانیا و آلمان گفته‌اند که این اقدامات رژیم جمهوری اسلامی “فرصت مهم بازگشت به دیپلماسی با دولت بعدی آمریکا” را به خطر می‌اندازد.

با نزدیک شدن به پایان دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا و احتمال بازنگری جو بایدن در سیاست‌های سختگیرانه فعلی در قبال رژیم جمهوری اسلامی، گمانه‌زنی‌ها و اظهار نظرها درباره شرایط بازگشت آمریکا به برجام شدت گرفته است.

سانتریفیوژ
توضیح تصویر،رژیم جمهوری اسلامی به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اطلاع داده که قصد راه‌اندازی سانتریفیوژهای نسل دوم را دارد

“کسی درتهران خریدار مذاکره دوباره درباره برجام نیست”

کمی پیش از انتشار بیانیه سه کشور اروپایی، سخنگوی وزارت خارجه رژیم جمهوری اسلامی از کشورهای اروپای به خاطر عمل نکردن به تعهداتشان در برجام انتقاد کرده بود.

سعید خطیب‌زاده در واکنش به اظهارات اخیر وزیر خارجه آلمان درباره نیاز به توافقی فراتر از برجام، هر گونه مذاکره دوباره درباره برجام را رد کرد و گفت “کسی در تهران خریدار این نکات نیست.”

آقای خطیب‌زاده اظهارات هایکو ماس درباره کافی نبودن برجام را به “سیاست داخلی یا ناآشنایی با رویه‌ها” مربوط دانست و گفت که دلیلی ندارد رژیم جمهوری اسلامی به این حرف‌ها توجه کند.

هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان هفته گذشته درباره نیاز به توافقی فراتر برجام صحبت کرد که برنامه موشک‌های بالستیک رژیم جمهوری اسلامی و نقش منطقه‌ای جمهوری اسلامی را هم در بر بگیرد.

بی بی سی نوشت؛ محمدجواد ظریف، وزیر خارجه رژیم جمهوری اسلامی با انتقاد از این اظهار نظر در توییترش نوشت آلمان پیش از آنکه درباره الزامات رژیم جمهوری اسلامی صحبت کند باید به تعهدات خودش در قالب برجام پایبند باشد.