آمریکا بار دیگر به شهروندان خود در مورد خطر سفر به ایران هشدار داد. وزارت خارجه آمریکا ضمن اشاره به موارد بازداشت شهروندان آمریکایی یا ایرانی-آمریکایی در ایران تاکید کرد که امکان کمک فوری در موارد اضطراری را ندارد.
جیسون رضایيان، خبرنگار “واشنگتن پست” در ایران، در اینجا در کنار همسرش، ۱۸ ماه در تهران در حبس بود
در بیانیهای که وزارت امور خارجه آمریکا روز دوشنبه (۲۲ اوت / اول شهریور) در وبسایت خود منتشر کرده، تاکید شده که سفر شهروندان آمریکایی، بخصوص شهروندان دوتابعیتی ایرانی – آمریکایی، به ایران خطر دستگیری و بازداشت را به همراه دارد.
این بیانیه به این نکته اشاره میکند که “خارجیان، بخصوص آنان که علاوه بر تابعیت ایرانی دارای تابعیت کشوری غربی از جمله آمریکا هستند، در بازداشت نگه داشته میشوند یا از خروجشان از ایران جلوگیری میشود”.
از این رو به شهروندان آمریکایی هشدار داده شده که وقتی به ایران سفر میکنند خطرات سفر را بسیار به دقت بسنجند و احتمال به تعویق افتادن امکان بازگشت خود را در نظر داشته باشند.
این سومین بار از زمان توافق اتمی میان ایران و قدرتهای جهانی است که آمریکا به شهروندان خود در مورد خطر سفر به ایران هشدار میدهد. هشدارهای پیشین در ژانویه و مارس ۲۰۱۶ داده شده بودند.
از زمان انجام توافق اتمی و آشکار شدن ظرفیتهای ایران برای گشایش اقتصادی، جریان سیاسی و نظامی تندرو در ایران احساس خطر میکند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که عرصههای مهم اقتصادی در ایران را تحت کنترل دارد، در بازداشت ایرانیان دو تابعیتی که به طور معمول برای دیدار از خانواده و وطنشان به ایران سفر میکنند نقش عمده را ایفا میکند.
در بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا همچنین آمده که شهروندان آمریکایی که در ایران اقامت دارند باید گزارشهای رسانهها را با دقت دنبال کنند، اوضاع محلی را تحت نظارت داشته باشند و خطرات ادامه اقامت خود در ایران را ارزیابی کنند.
در بیانیه گفته شده که مقامات ایرانی به طور ناعادلانه اقدام به بازداشت و حبس شهروندان آمریکایی بخصوص ایرانی – آمریکایی از جمله دانشجویان، خبرنگاران، بازرگانان و دانشگاهیان میکنند و به بازداشتشدگان اتهام جاسوسی و اقدام علیه امنیت ملی میزنند.
جیسون رضاییان، خبرنگار سابق روزنامه “واشنگتن پست” در تهران از جمله شهروندان آمریکایی بود که بیش از ۱۸ ماه در ایران در حبس به سر برد و سرانجام در ماه ژانویه گذشته آزاد شد. سیامک نمازی، امیر حکمتی و سعید عابدینی سه ایرانی -آمریکایی دیگر هستند که به اتهامات گوناگون در ایران بازداشت شده و به زندان افتادهاند.
خبرگزاری فارس ضمن درج خبر هشدار آمریکا به شهروندان خود تایید کرده است که ایران شهروندان آمریکایی بازداشتشده را متهم به جاسوسی کرده است: «وزارت خارجه آمریکا در حالی چنین هشداری را مطرح کرده است که تمامی آن دسته از اتباع خارجی که در ایران دستگیر شدهاند، به نوعی در حال جاسوسی از ایران بودهاند.»
نبود امکان برای کمک فوری
در بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا اشاره شده به اینکه ایالات متحده نماینده سیاسی به شکل کنسولگری یا سفارتخانه در ایران ندارد و بنابراین نمیتواند خدمات حفاظتی یا حتی خدمات معمولی به شهروندان خود در ایران ارائه دهد. همچنین گفته شده که دولت سوئيس از طریق سفارت خود در ایران علائق دولت آمریکا برای حفاظت از شهروندان خود را نمایندگی میکند، اما میزان کمک کنسولی از طریق سفارت سوئیس محدود است و در مقایسه با روندی که میتوانست از طریق سفارت آمریکا طی شود، نیاز به مدت زمان بیشتری برای نتیجهدهی دارد.
در این بیانیه همچنین آمده که دولت ایران توجهی به دوتابعیتی بودن شهروندان نمیکند و به سوئیس اجازه نمیدهد خدمات حفاظتی به شهروندان آمریکایی که دارای تابعیت ایرانی هم هستند ارائه دهد. همچنین گفته شده که ایران مانع ارتباط کنسولگری سوئیس با شهروندان آمریکایی بدون تابعیت ایرانی هم میشود.
وزارت امور خارجه آمریکا بخصوص نسبت به سفر به برخی مناطق ایران هشدار داده است. در بیانیه این وزارتخانه گفته شده که دولت ایران وابستگان به اقلیتهای مذهبی و قومی، از جمله مسیحیان، بهاییها، عربها، کردها و غیره را زیر فشار قرار میدهد و در نتیجه برخی مناطق این کشور که اقلیتها در آن به سر میبرند، مانند منطقه مرزی میان بلوچستان با افغانستان و پاکستان، منطقه کردنشین شمال غرب ایران و مناطق نزدیک به مرز عراق ناامن به شمار میروند.
در بیانیه یاد شده همچنین با استناد به هشدار اداره هوانوردی فدرال آمریکا و با توجه به “فعالیتهای نظامی خطرناک مرتبط با کشمکشهای عراق و سوریه” از شهروندان غیرنظامی آمریکایی خواسته شده که هنگام سفر به ایران یا سفر از این کشور به خارج یا بر فراز آن بسیار مراقب باشند.
در پایان بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا تذکر داده شده که امکان اینکه آمریکا بتواند در موارد اضطراری به شهروندانش در ایران کمک بکند بسیار محدود است و در نتیجه “شهروندان آمریکایی در ایران باید اطمینان حاصل کنند که در همه مواقع مدارک و مستندات را بهروزرسانی کرده و برای مواقع اضطراری برنامهریزی کرده باشند”.
به گزارش دویچه وله؛ آخرین مورد خبرساز بازداشت یک ایرانی دو تابعیتی، بازداشت یک ایرانی با تابعیت همزمان بریتانیایی به اتهام جاسوسی بوده است. عباس جعفری دولتآبادی خبر این بازداشت را در روز ۲۶ مرداد اعلام کرد و تنها گفت که “متهم در حوزه اقتصادی و مرتبط با ایران فعالیت میکرده است”.