اظهارات وزیر خارجه روسیه دایر بر اینکه «حضور نیروهای سپاه فدس جمهوری اسلامی در سوریه مشروع است»، با نگرانی و ابراز ناخرسندی مقامات رسمی اسرائیل روبرو شد و بنیامین نتاننیاهو نخست وزیر اسرائیل بار دیگر گفت که کشورش حضور دائمی جمهوری اسلامی در سوریه و ادامه فعالیت حزب الله را تحمل نخواهد کرد.
آنچه با واکنش های اعتراض آمیز (ولی غیر رسمی) اسرائیل روبرو شد، سخنان «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه در دیدار با خبرنگاران در مسکو بود که گفت: «حضور نیروهای جمهوری اسلامی در سوریه یک امر مشروع است، زیرا آنان به دعوت و تقاضای دولت قانونی پرزیدنت بشار اسد به آن کشور آمدند».
لاوروف در عین حال، در این کنفرانس مطبوعاتی نقش ائتلاف بین المللی به رهبری ایالات متحده در سوریه را «غیرقانونی» خواند، زیرا هدف آن کشور «حمایت از گروه های مخالف دولت قانونی» می باشد.
به نوشتۀ روزنامه «ییسرائل هیوم» چاپ تل آویو، علیرغم گزارش های پیشین دایر بر این که امریکا و روسیه به توافق رسیده اند که پس از پایان جنگ در سوریه، نیروهای خارجی در آن کشور باقی نخواهند ماند، لاوروف گفت که لزوم خروج افراد سپاه پاسداران و دیگر نیروهای وابسته به جمهوری اسلامی در سوریه در گفتگو با امریکا مطرح نشد.
خبرگزاری اسرائیل «وای نت» این سخنان را «سیلی به گوش دولت اسرائیل» توصیف کرد. همین خبرگزاری و دیگر رسانه های خبری اسرائیل از قول فردی که «یک مقام ارشد دولتی» توصیف شده نوشتند که اسرائیل به خطوط قرمزی که اعلام کرده کاملا پایبند است و باقی ماندن نیزوهای جمهوری اسلامی در سوریه را تحمل نخواهد کرد.
نخست وزیر اسرائیل نیز در پیام ویدیویی برای کنگره سازمان های یهودی در سراسر کالیفرنیا از جمله گفت: اسرائیل اجازه نخواهد داد که جمهوری اسلامی به سلاح هسته ای مجهز شود و حاضر نخواهد بود که رژیم ایران در خاک سوریه پایگاه های هوایی و دریایی برپا سازد و نیروهایش در سوریه بمانند.
اشاره بنیامین نتانیاهو به سخنان آیت الله خمینی در دوران جنگ هشت ساله با عراق بود که با ترویج شعار «راه قدس از کربلا می گذرد»، گفته بود که با برانداختن رژیم صدام حسین، جمهوری اسلامی می تواند با سوریه ارتباط زمینی برقرار ساخته و به مرزهای اسرائیل برسد.
با این همه شماری از کارشناسان امور خاورمیانه در اسرائیل در مصاحبه های رسانه ای در این باره تاکید کردند که نگرانی اسرائیل زود هنگام است و اثری از تلاش جمهوری اسلامی برای برپایی چنین پایگاه هایی دیده نمی شود.
یکی از این کارشناسان به نام «بن باراک» معاون پیشین سرویس امنیت خارجی اسرائیل موسوم به موساد ارزیابی کرد که جمع نیروهای مسلح وابسته به جمهوری اسلامی در سوریه به حدود پانزده هزار نفر می رسد این رقم شامل افراد سپاه پاسداران، چریک های حزب الله لبنان، گروه هایی مانند زینبیون و فاطمیون و دیگر گروه های شیعه تحت حمایت جمهوری اسلامی هستند.
اویگدور لیبرمن وزیر دفاع اسرائیل نیز روز چهارشنبه در بازدید از واحدهای نظامی در شمال اسرائیل گفت که این کشور حضور نیروهای جمهوری اسلامی در سوریه را تحمل نخواهد کرد. او گفت: ارتش دفاعی اسرائیل برای رویارویی با هرگونه خطری آمادگی کامل دارد.
یک کارشناس اسرائیلی به نام پروفسور «ایال زیسر» استاد خاورشناس دانشگاه تل آویو، به خبرنگاران گفت از دیدگاه او جنگ سوریه به پایان خود نزدیک می شود و احتمالا مثلث رئیس جمهوری سوریه و جمهوری اسلامی و روسیه دستاوردهایی داشته و ایالات متحده در این زمینه کوتاهی کرده است.
از دیدگاه پروفسور زیسر انتظار می رفت که ایالات متحده در برابر روسیه و جمهوری اسلامی در سوریه قاطعیت بیشتری نشان می داد. به گفته او این امر از دوران پرزیدنت اوباما آغاز شد.
مقامات ارشد اسرائیلی چند روز پیش از اینکه طبق توافق به دست آمده بین امریکا و روسیه در رابطه با برقراری آتش بس، افراد مسلح وابسته به جمهوری اسلامی تا فاصله هفت کیلومتر و حتی پنج کیلومتر به مرز اسرائیل در بلندی های جولان نزدیک می شوند، عمیقا” ابراز ناخرسندی کردند.
اسرائیل در گذشته نیز چند بار ابراز نگرانی کرده که با برقراری آتش بس و کنار آمدن با حضور نیروهای مسلح وابسته به جمهوری اسلامی در سوریه، ممکن است این حضور دائمی شود.
رسانه های اسرائیلی در این هفته گزارش دادند که جمهوری اسلامی هم اکنون مشغول ساختن یک محوطه وسیع برای اسکان نیروهای مسلح و جنگ افزار در نزدیکی دمشق است. دولت سوریه و یا مقامات جمهوری اسلامی هنوز نسبت به این گزارش واکنشی نشان نداده اند.
در همین رابطه، کارشناس اسرائیلی «ایتامار آبخنر» در «وای نت» نوشت: مقامات اورشلیم به صراحت می گویند که اسرائیل خود را نسبت به توافقی که بین روسیه و ایالات متحده در مورد آتش بس در سوریه به دست آمده متعهد نمی داند.
یک مقام اسرائیلی که نخواست نامش برده شود، گفت: ما برای پرزیدنت پوتین روشن ساخته ایم که خط قرمزهای اسرائیل، حتی اگر موجب رویارویی با حزب الله شود و در اوضاع سوریه تنش ایجاد کند، قاطعانه حفظ خواهد شد.
به گزارش صدای آمریکا؛ «ایتامار آیخنر» در ارزیابی خود نوشت: مقامات اسرائیلی باید این واقعیت را بپذیرند که جمهوری اسلامی به سوریه نیامده که در پایان جنگ آن جا را ترک گوید و بنابراین، اسرائیل باید بدون انتظار از دیگران متوجه منافع خویش باشد. پروفسور «زیسر» نیز نوشت: این امید را نباید از دست داد که روسیه در آینده نیازهای مشروع اسرائیل در رابطه با آینده سوریه را در نظر بگیرد.