اتحادیه اروپا از شمار فزاینده افغانهای مقیم ایران که برای پناهجویی به اروپا میآیند ابراز نگرانی کرده است. از ۳ میلیون افغان مقیم ایران که سالها در این کشور زندگی کردهاند، هزاران نفر در راه اروپا هستند.
یک دیپلمات اتحادیه اروپا به خبرگزاری فرانسه گفته است که حرکت گسترده افغانهای مقیم ایران به سوی اروپا به دلیل فقدان چشماندازهای اقتصادی و کاری است. وضعیت بد امنیتی افغانستان و کاهش امید برای بازگشت به آنجا نیز دلیل دیگری برای حرکت افغانهای مقیم ایران به سوی اروپا ذکر میشود.
بنا بر دادههای “فرونتکس”، نهاد کنترل مرزی اتحادیه اروپا، افغانها دومین گروه بزرگ پناهجویان واردشده به یونان را تشکیل میدهند. در ماه ژانویه ۱۶ هزار افغان خود را به یونان رساندهاند که ۲۳ درصد کل پناهجویان وارد شده به این کشور در این ماه است. بر اساس آمارهای دفتر امور پناهندگان سازمان ملل یک سوم افغانهای پناهجو را کسانی تشکیل میدهند که سالها مقیم ایران بودهاند یا حتی در آنجا زاده شدهاند.
شکنندگی وضعیت امنیتی افغانستان نیز دلیلی بر ناامیدی پناهجویان افغان مقیم ایران از امکان بازگشت و حرکت آنها به سوی اروپا است
این امر سبب شده که اتحادیه اروپا بیش از پیش در باره سرنوشت و وضعیت افغانهای مقیم ایران حساس شود. در همین راستا قرار است اجلاس وزرای خارجه اتحادیه در روزدوشنبه (۱۴ فوریه/ ۲۴ اسفند) بحث در این زمینه را نیز به بخشی از دیالوگ گسترده با ایران بدل کند.
بنا بر گفته دیپلمات یادشده، بحث در اتحادیه اروپا بر این مسئله متمرکز شده که چگونه میتوان چشماندازها و امکانات شغلی و اقتصادی بهتری برای افغانهای مقیم ایران ایجاد کرد، به خصوص که آنها در ایران معمولا امکانی فراتر از اشتغال در عرصههایی مانند خدمتکاری در خانهها، کارگری امور ساختمانی و یا سرایداری ندارند.
گفتوگو با ایران
در بروکسل، مقر اتحادیه اروپا ضمن دشوارشمردن گفتوگو با ایران بر سر مسئله یادشده، بعید دانسته نمیشود که تهران هر اقدامی برای بهبود وضعیت افغانها را به دریافت کمک مالی از اتحادیه اروپا مشروط کند. ایران پیوسته شکایت کرده است که جهان به مشکلات این کشور در پناهدادن به افغانها بیاعتنا است، همانگونه که تا همین اواخر نسبت به وضعیت ترکیه در پناهدادن به سوریهای آواره بیاعتنا بوده است.
قرار است ترکیه برای بهبود وضعیت آوارگان سوری و ممانعت از حرکت آنها به سوی اروپا سه میلیارد دلار از اتحادیه اروپا دریافت کند. مقامهای ترکیه این مبلغ را ناکافی میدانند و خواهان دریافت سه میلیارد دلار دیگر هستند.
به گزارش دویچه وله؛ بحث مشکلات ایران در مورد بهبودبخشیدن به وضعیت افغانهای مقیم این کشور اخیرا در صحبتهای فردریکا موگرینی، هماهنگکننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم مطرح شد. او که در ماه آوریل عازم ایران است، گفته که ایران در زمینه بهبود وضعیت افغانها نیازمند کمک است و چنین بهبودی در راستای منافع اتحادیه اروپا هم هست.