در حالی که هنوز یک هفته به زمان ارائه نظریه رئیس جمهور آمریکا به کنگره این کشور، در مورد پایبند بودن یا نبودن سران رژیم آخوندی در ایران، به مبانی تعهدات شان در موقع بررسی نتیجه مذاکرات هسته ای، که با نام برنامه جامع اقدام مشترک “برجام” به تصویب اعضای مذاکره کننده رسید مانده است(رئیس جمهور آمریکا طبق قانون موظف است، که هر نود روز یک بار، عملکرد جمهوری اسلامی به برجام را تأیید یا رد کند؛ که ضرب الاجل این بار، 23 مهر 1396 خورشیدی، برابر با پانزدهم اکتبر میلادی است.) !
صاحبنظران مسائل مربوط به این موضوع، حتی کارشناسان ناشی و نابلد حرفه ای نیز، در این باره دیدگاه های سیاستمدارانه خودشان را، با طول و تفصیل زیاد در همه جا انتشار داده اند. هر چند که نمی توان همگی این نظریات را بها داد و به آنها پرداخت؛ اما ناگزیر به سبب اهمیت موضوع، می بایست که برخی شان را تجزیه و تحلیل و بررسی و نتیجه گیری کرد. !
با اعلام سیاست های جدید آمریکا در قبال حکومت فعلی ایران، چنانچه تأئید نشدن پایبندی رژیم ملاها به برجام، از سوی رئیس جمهور آمریکا به کنگره باشد؟ بیشتر گمانه زنی ها حاکی از گران شدن قیمت نفت در دنیا، در صورت ارائه گزارش آقای دونالد ترامپ به کنگره آمریکا، مبنی بر رد پایبند بودن رژیم آخوندی بر برجام خواهد بود. در این رابطه، به پندار نگارنده این نوشتار، در میان همه نظرگاه های اعلام شده، دیدگاه یکی از کارکشته ترین کارشناسان مسائل نفتی در دنیا، بیش از بقیه ارزش توجه و بررسی را دارد!
خانم هلیما کرافت، رئیس بخش استراتژی کالا در شرکت آر بی سی کاپیتال، شرکت سرمایه گذاری بین المللی، که در بیش از پانزده کشور گیتی فعالیت دارد. در مصاحبه ای با سی ان بی سی گفته است: اگر پرزیدنت ترامپ عملکرد ایران در پایبندی به توافق موسوم به برجام را تأیید نکند؟ به احتمال زیاد بهای نفت در بازار جهانی بالا خواهد رفت. به گفته او این نگرانی هم وجود دارد، که اگر رد تأئید به احیای تحریمها منجر شود؛ در آن صورت کشورهای وارد کننده ملزم خواهند شد؛ که واردات نفت خام از ایران را، به طرز چشمگیری کاهش بدهند. احیای تحریمها همچنین می تواند؛ شرکت های خارجی از سرمایه گذاری در بخش انرژی در ایران را منع کند!
سی ان بی سی به نقل از مقامی در شرکت ملی نفت ایران می گوید: ” صادرات نفت ایران، یک سال بعد از رفع تحریمها، به حدود دو میلیون و دویست هزار بشکه در روز رسیده است. ” خانم هلیما کرافت همچنین افزوده است: در حال حاضر این برداشت هم وجود دارد؛ که آمریکا به تنهائی به اعمال تحریمها اقدام خواهد کرد. و باید دید در آن صورت، دولت آمریکا تا چه حد شرکت های خارجی را، برای اعمال تحریمها در فشار خواهد گذاشت؟!
خانم هلیما کرافت در مصاحبه با سی ان بی سی همیچنین می گوید: اگر ایالات متحده آمریکا تهدید کند؟ در صورت نقض تحریمها توسط سایر معامله کنندگان با جمهوری اسلامی، به شرکت هائی که با ایران معامله می کنند؛ اجازه ورود به بازار آمریکا داده نخواهد شد. و شرکت ها این تهدید را جدی تلقی خواهند نمود!
می دانیم که اخیرا پرزیدنت ترامپ، ضمن توصیف توافق برجام، به عنوان بدترین توافق و مایه شرمساری آمریکا، حکومت ایران را متهم کرده است؛ که با در پیش گرفتن رویه قبلی خود در حمایت از تروریسم و فعالیت های بی ثبات کننده، روح توافق را نقض کرده است. سخنگوی کاخ سفید نیز در این باره گفته است. پرزیدنت ترامپ در سیاست جدیدی که قرار است در باره ایران اعلام کند؛ تنها به عملکرد ایران در مورد توافق برجام توجه نخواهد کرد؛ بلکه آزمایش های موشکی بالستیک، حمایت از تروریسم، و فعالیت های بی ثبات کننده تهران در خاورمیانه را نیز ملاک قرار می دهد!
هرچند که اگر بخش هائی از بدبینی های دونالد ترامپ، نسبت به نقض برجام توسط مسؤلان جمهوری اسلامی، ریشه در حقیقت داشته باشد؟ قابل درک نیز هست، که نظر ناموافق ایشان با همه عملکردهای باراک اوباما، به ویژه در ارتباط با عدم تعصب وی به کارهای سران حکومت آخوندی، که دست اییشان را برای هر کاری که خواسته اند باز گذاشته بوده است. می توان فهمید که چرا رئیس جمهور کنونی آمریکا، توافق برجام را مایه شرمساری آمریکا دانسته است؟!
دو روز پیش سخنگوی کاخ سفید گفته بود؛ نمی تواند به جزئیات تصمیم رئیس جمهور، در مورد ارائه دیدگاهش در باره رد یا تأیید عملکرد ایران به برجام به کنگره اشاره کند. اما می گوید که ترامپ به همه رفتارهای رژیم ایران توجه می کند؛ نه فقط مسائل مربوط به توافق هسته ای با ایشان. این سخنگو همچنین عنوان کرده، که تیم نیرومندی به رئیس جمهور، در گرفتن تصمیم در باره موضوعات بین المللی کمک می کند. به گفته وی غیر از مسائل هسته ای مواردی مانند حمایت از تروریسم و حملات سایبری و مشکلات منطقه ای هم مورد بررسی قرار می گیرند!
دو روز پیش(جمعه ششم اکتبر 2017 میلادی)، پرزیدنت ترامپ در نشستی که با وزیر دفاع و مقامات برجسته آرتش آمریکا داشت گفته بود: ” ما در شرایط آرامش قبل از طوفان می باشیم. ” ؛ بیان این جمله از سوی رئیس جمهوری آمریکا، اشاره ترامپ به عملکردهای آمریکا در آتیه نزدیک، نسبت به حکومت های کشورهای کره شمالی و ایران دارد!
اما چنانچه به سخنان پر خروش و اهانت آمیز رئیس جمهور کره شمالی، و فرماندهان سپاه پاسداران، که نسبت به دونالد ترامپ مطرح کرده اند توجه کنیم؟ بازی کودکانه ” گرگم و گله می برم ” زمان گذشته در کشورمان را به یاد می آوریم؛ که گرگ روبروی گله گوسفندها می ایستاد؛ و خطاب به نفر اول جلوی گله که چوپان آن بود؛ با تحکم بسیار می گفت: ” گرگم و گله می برم ” ، اما کودکانی که نقش گله و چوپان آن را بازی می کردند؛ در پاسخ گرگ فریاد می زدند: ” چوپان داریم نمی زاریم “
ولی به مرور شاهد بودیم، که گرگ می توانست یکی یکی گوسفندها را بگیرد و از میان گله جدا بکند. کی و کجا آنها را بخورد؟ بستگی به گزارش ترامپ به کنگره آمریکا، و واکنش اعضای آن دارد. هر چند که ” کیم جون اون ” و ” محمد علی جعفری ” گلوی خودشان را پاره هم بکنند؟ ترامپ، اوباما نیست. که به اینها باج بدهد؟!
محترم مومنی