نخستین تصاویر رنگی واقعی از توفان شش ضلعی زُحَل یا کِیوان

0
619

فضاپیمای کاسینی ناسا موفق به تهیه نخستین تصویر رنگی واقعی از سیستم توفان شش ضلعی در قطب شمال سیاره زُحَل یا کِیوان شد.

 این ساختار شش ضلعی نخستین بار توسط فضاپیمای دوقلوی وویجر 2 و 1 در 30 سال قبل مشاهده شد؛ اندازه این شش ضلعی عظیم بالغ بر 25 هزار کیلومتر است که چهار زمین درون آن جای می‌گیرند.

این شکل شش ضلعی عجیب توسط مجموعه‌یی از بادها در جو فوقانی زُحَل یا کِیوان شکل می‌گیرد و گردباد قطبی در مرکز آن دیده می‌شود.

محققان تاکنون تنها موفق به تهیه تصاویری در طول موج مادون قرمز با ترکیب سایه‌های کاذب قرمز، نارنجی و سبز شده بودند، اما فضاپیمای کاسینی ناسا که از 9 سال گذشته در مدار سیاره زحل در حال گردش است، برای نخستین بار موفق به تهیه تصویری از سیستم توفان شش ضلعی در رنگ های واقعی شده است.

فضاپیمای کاسینی ناسا در ماه آوریل 2013 نخستین تصویر نمای نزدیک با نور مرئی از توفان در حال چرخش در این ساختار شش ضلعی را در اختیار محققان قرار داد.

به گزارش ایسنا، «اندرو اینگرسول» از اعضای تیم مأموریت کاسینی در موسسه تکنولوژی کالیفرنیا تأکید می‌کند: این توفان ظاهری شبیه توفان‌های روی زمین دارد که در مقیاس بسیار بزرگتر و با سرعت چرخش شگفت‌انگیزی شکل می گیرد؛ سرعت ابرهای درخشان و نازک در لبه بیرونی توفان حدود 150 متر در ثانیه برآورد می‌شود.

در تصویر اول نمای کاملی از ساختار شش ضلعی در رنگ‌های واقعی در قطب شمال در کنار نمایی از حلقه‌های اطراف زُحَل یا کِیوان دیده می‌شود.

تصویر ترکیب رنگی دوم، از تصاویر خام گرفته شده توسط فضاپیمای کاسینی از فاصله 610 هزار کیلومتر دورتر تهیه شده است که ساختار هندسی عجیب و شش گوشه این سیستم توفان در قطب شمال زُحَل یا کِیوان را به وضوح نشان می‌دهد.