ناپدید کردن قهری پیام درفشان وکیل حقوق بشری به‌شدت نگران‌کننده است؛ جامعه‌ی دفاع از حقوق بشر در ایران

0
280

۱۶ ژوئن ۲۰۲۰ (۲۷ خرداد ۱۳۹۹)

برنامه‌ی نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر، که برنامه‌ی مشترک «فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر»(FIDH) و «سازمان جهانی مبارزه با شکنجه» (OMCT) است، اطلاعات تازه‌ای دریافت کرده و از شما درخواست می‌کند فوری در باره‌ی موضوع زیر در ایران اقدام کنید.

اطلاعات تازه

برنامه‌ی نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر از طریق جامعه‌ی دفاع از حقوق بشر در ایران (عضو فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر) از ناپدیدکردنِ قهری وکیل حقوق بشری آقایپیام درفشان [۱] و تداوم آزار قضایی او و وکیل حقوق بشری دیگر فرخ فروزان کرمانی مطلع شده است.

بر اساس اطلاعات دریافتی، آقای پیام درفشان روز ۱۹ خرداد ۱۳۹۸ در دفتر کار خود در تهران به دست افراد ناشناس دستگیر شد. اما از محل بازداشت، دلیل دستگیری و اتهام او در زمان انتشار این فراخوان فوری اطلاعی در دست نیست. وکیل آقای درفشان پس از ناپدید شدن قهری گفته بود که دستگیری به محکومیت او در بهمن ماه (نگاه کنید در پایین) ارتباط ندارد و ممکن است به پرونده‌ی تازه مربوط به امنیت ملی مرتبط باشد که شعبه‌ی ۲ دادسرای امنیت علیه او گشوده است. درباره‌ی این پرونده اطلاعی در دست نیست، چون متهمان به ارتکاب جرائم مربوط به امنیت ملی به طور کلی به پرونده‌ی خود دسترسی ندارند و در مرحله‌ی تحقیقات مجاز به انتصاب وکیل به انتخاب خود نیستند.

شعبه‌ی یک دادگاه انقلاب اسلامی کرج در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۳۹۸ آقایان پیام درفشان و فرخ فروزان کرمانی را به اتهام «اهانت به مقام رهبری» (ماده‌ی ۵۱۴ قانون مجازات اسلامی) مجرم شناخت و آنها را به دوسال زندان و محرومیت از اشتغال به حرفه‌ی وکالت به مدت دو سال محکوم کرد. به گفته‌ی وکیل آقای درفشان، دادگاه پیش از محاکمه به وکیل مدافع اجازه مطالعه‌ی پرونده را نداد که نقض آشکار حقوق بین المللی در زمینه‌ی موازین دادرسی و محاکمه عادلانه است.

برنامه نظارت یادآوری می‌کند که آقایان درفشان و فروزان کرمانی پیش‌تر در تاریخ ۳۱ اوت ۲۰۱۸ (۹ شهریور ۱۳۹۷) در جریان سرکوب وکلای حقوق بشری [۲] و مدافعان حقوق بشر [۳] دستگیر و در تاریخ ۶ سپتامبر ۲۰۱۸ (۱۵ شهریور ۱۳۹۷) به قید وثیقه آزاد شدند (نگاه کنید به اطلاعات پیشینه در پایین).

برنامه‌ی نظارت نگرانی شدید خود را از ناپدید کردن قهری آقای پیام درفشان و تداوم آزار قضایی علیه او و آقای فرخ فروزان کرمانی ابراز می‌کند. به نظر می‌رسد این آزار برای مجازات فعالیت‌های به‌حق حقوق بشری آنهاست. برنامه‌ی نظارت از دولت‌مردان ایران می‌خواهد فوری و بدون قید و شرط درباره‌ی وضعیت و محل بازداشت آقای پیام درفشان اطلاع بدهند و به هرگونه اقدام‌های آزاردهنده، از جمله در سطح قضایی، علیه او و آقای فرخ فروزان کرمانی و نیز کلیه‌ی مدافعان حقوق بشر در ایران پایان دهند.

اطلاعات پیشینه

آقایان پیام درفشان و فرخ فروزان کرمانی، دو وکیل حقوق بشری، روز ۳۱ اوت ۲۰۱۸ (۹ شهریور ۱۳۹۷) در حین دیدار با خانواده‌ی وکیل حقوق بشری آرش کیخسروی در شهر کرج، در غرب تهران پایتخت ایران، دستگیر شدند. دولت‌مردان ایران دلیلی برای دستگیری این دو وکیل دادگستری ارائه نکردند. آقای کیخسروی به همراه وکیل حقوق بشری دیگر آقای قاسم شعله سعدی [۴] روز ۱۸ اوت ۲۰۱۸ (۲۷ مرداد ۱۳۹۷) در جلوی مجلس ایران دستگیر شده بود. آقای درفشان وکیل آقای کیخسروی و یکی از وکلای مدافع خانم نسرین ستوده است که از تاریخ ۱۳ ژوئن 2018 (۲۳ خرداد ۱۳۹۷) در حبس خودسرانه به سر می‌برد [۵].

آقایان پیام درفشان و فرخ فروزان کرمانی در شعبه‌ی ۱ دادگاه انقلاب اسلامی کرج به توهین به مقام‌های قضایی متهم و روز ۶ سپتامبر ۲۰۱۸ (۱۵ شهریور ۱۳۹۷) با قرارهای وثیقه به میزان، به ترتیب، ۱۱۰ میلیون تومان و ۱۲۰ میلیون تومان، آزاد شدند.

اقدام‌های درخواستی

با نوشتن نامه به دولت‌مردان ایران از آنها بخواهید: 
- در هر شرايطی، سلامت روحی و جسمانی آقایان پیام درفشان و فرخ فروزان کرمانی و کلیه‌ی مدافعان حقوق بشر دیگر در ايران را تضمين کنند؛
ـ فوری و بدون‌قیدوشرط درباره‌ی وضعیت و محل بازداشت آقای پیام درفشان اطلاع بدهند و او و کلیه‌ی مدافعان حقوق بشر دیگر را که در ایران در حبس خودسرانه هستند آزاد کنند.
ـ در هر شرایطی حقوق آقایان پیام درفشان و فرخ فروزان کرمانی نسبت به محاکمه‌ی عادلانه و داشتن وکیل رعایت کنند. 
- به هرگونه اقدام تهديدآميز و آزاردهنده، ازجمله در سطح قضايی، علیه آقایان پیام درفشان و فرخ فروزان کرمانی و کلیه‌ی مدافعان حقوق بشر دیگر در ايران پايان دهند و انجام بدون مانع فعالیت‌های آنها را تضمین کنند؛ 
- در هر شرایطی اعلاميه‌ی سازمان ملل در باره مدافعان حقوق بشر را که در تاريخ ۹ دسامبر ۱۹۹۸ (۱۸ آذر ۱۳۷۷) در مجمع عمومی سازمان ملل تصويب شده، رعايت کنند، به ویژه ماده‌های ۱، ۶، ۹، ۱۱ و ۱۲ آن را؛ 
- تضمین کنند که حقوق بشر و آزادی‌های اساسی مطابق با موازین بین‌المللی حقوق بشر و عهدنامه‌های بین‌المللی که ایران نیز مُتعاهِد آنهاست، در هر شرایطی رعایت خواهند شد.