محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، طی نامهای به بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل به حکم دیوانعالی آمریکا در استفاده از داراییهای مسدود شده ایران در پرداخت غرامت به خانواده قربانیان حوادث تروریستی بیروت و خُبر در دهه ۱۹۸۰ میلادی اعتراض کرد.
آقای ظریف در نامه خود به بان کی مون استفاده از داراییهای ایران توسط دولت آمریکا برای پرداخت به قربانیان تروریسم را “غیرقانونی” خوانده است.
ظریف از دبیرکل سازمان ملل خواسته از دولت آمریکا بخواهد به تعهدات بین المللی اش پایبند باشد و داراییهای مسدود شده ایران را آزاد نماید و در تعاملات مالی و تجاری ایران در خارج از آمریکا دخالت نکند.
دیوان عالی آمریکا هفته قبل حکم داد که دو میلیارد دلار از داراییهای مسدود شده ایران به عنوان غرامت به خانوادههای قربانیان آمریکایی بمبگذاریهای سال ۱۹۸۳ در مقر تفنگداران دریایی ایالات متحده در بیروت و سایر حملات تروریستی مربوط با جمهوری اسلامی پرداخت شود.
صدور این رای هرچند با اعتراض مقام های تهران روبرو شده، اما موجب بروز اختلاف بین برخی مقام های فعلی و قبلی ایران شده است.
یک مقام وزارت خارجه ایران فاش کرد “سهل انگاری” دولت قبل باعث خرید سهام و سرمایه گذاری در آمریکا شده بود و اکنون این دارایی ایران در خطر مصادره قرار دارد.
در مقابل محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری سابق ایران در اظهارنظری گفت، “حکم دیوان عالی آمریکا نتیجه ضعف دولت روحانی است”.
این اظهارات احمدی نژاد واکنش حسن روحانی را در پی داشت که گفت، به سهل انگاری دولت قبل رسیدگی می شود.
از یازده سپتامبر تا ۲۸ مرداد
ظریف در نامه به بان کی مون، به موارد محل اختلاف ایران و آمریکا اشاره کرد و درباره ادعای دادگاه آمریکایی از نقش ایران در یازده سپتامبر، نوشت: این اتهام پوچ که نه توسط یک سیاستمدار بلکه متاسفانه توسط یک به اصطلاح دادگاه مطرح شده، حتی در تعارض کامل با اظهارات علنی و یافتههای آشکار یا طبقه بندی شده حاصل از تحقیقات دولت و کنگره آمریکا قرار دارد. ظنز تلخ این موضوع این است که این دادگاه مقصران واقعی را از مسئولیت مبرا کرده و در عوض ایران را که خود قربانی همان گروه تروریستی بوده و مستمرا در صف مقدم مبارزه بینالمللی با آنها و هم قطاران افراطی تکفیری شان قرار داشته، متهم کرده است.
ظریف همچنین مدعی شد: در واقع این آمریکا است که از مدتها قبل میبایست به خاطر سیاستهای خصمانه همیشگیاش علیه مردم ایران غرامت بپردازد.
ظریف درباره “نقش آمریکا در کودتای ۲۸ مرداد” نوشت: یکی از این تخلفات سرنگونی دولت منتخب مردم ایران در سال ۱۳۳۲ توسط ایالات متحده و حمایت و مباشرت فعالانه آمریکا در جنایات دیکتاتوری مخوف پس از آن و از جمله شکنجههای انجام شده علیه ایرانیان از سال ۱۳۳۲ تا سال ۱۳۵۷ توسط ساواک (که توسط آمریکا ایجاد شد و توسط آمریکاییها آموزش داده شد) میباشد.
به گزارش صدای آمریکا؛ پیش از این مادلین آلبرایت و هیلاری کلینتون وزرای خارجه ایالات متحده از نقش آمریکا در سرنگونی دولت محمد مصدق ابراز تاسف کردند.