مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده شامگاه شنبه ۲۹ شهریور در بیانیهای بازگشت تحریمهای سازمان ملل متحد علیه جمهوری اسلامی را ، که پس از اجرای توافق هستهای سال ۱۳۹۴ بین جمهوری اسلامی و قدرتهای جهانی برچیده شده بودند، رسما اعلام کرد.
به گفته آقای پمپئو تاریخ نشان داده که مماشات با حکومتهایی مثل جمهوری اسلامی آنها را «فقط گستاختر میکند».
وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت که اگر کشورهای عضو سازمان ملل متحد در اجرای وظایف خود در اجرای این تحریمها کوتاهی کنند، ایالات متحده آمادگی دارد برای اعمال عقوبت از اختیارات خود استفاده کند.
متن کامل بیانیه اعلام بازگشت تحریمها به این شرح است:
دولت پرزیدنت ترامپ همواره درک کرده است که بزرگترین تهدید علیه صلح در خاورمیانه از ناحیه جمهوری اسلامی میآید، که اقدامات خشونتبارش برای گسترش انقلاب هزاران تن را به کشتن داده و زندگی میلیونها انسان بیگناه را به فروپاشی کشانده است.
تاریخ نشان میدهد که مماشات اینگونه رژیمها را فقط گستاختر میکند. از این رو، امروز، ایالات متحده از بازگشت کمابیش تمامی تحریمهای لغو شده سازمان ملل متحد بر جمهوری اسلامی، بزرگترین حامی حکومتی تروریسم و یهودستیزی در جهان، استقبال میکند.
تحریمها در پی روند بازگرداندن فوری تحت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد بار دیگر اعمال میشوند. در روز ۲۰ اوت، ایالات متحده به رئیس شورای امنیت در مورد عدم پیروی جمهوری اسلامی از تعهداتش در برجام اطلاع داد. آن اطلاعیه، روند ۳۰ روزهای که به بازگرداندن فوری تحریمهای قبلا برچیده شده سازمان ملل متحد میانجامد و در ساعت ۸ شب ۱۹ سپتامر به وقت شرق ایالات متحده اجرایی میشود را کلید زد.
این بدان معناست که از ابتدای امروز، همه بندهای قطعنامههای ۱۶۹۶، ۱۷۳۷، ۱۷۴۷، ۱۸۰۳، ۱۸۳۵ و ۱۹۲۹ که به واسطه قطعنامه ۲۲۳۱ ملغی شده بودند، بار دیگر معتبر شده و به اجرا در میآیند. افزون بر این، تدابیر مندرج در پاراگرافهای ۷، ۸، و ۱۶ تا ۲۰ قطعنامه ۲۲۳۱ از هماکنون پایان مییابند.
ایالات متحده این اقدام قاطع را انجام داده است چون، علاوه بر ناکامی جمهوری اسلامی به اجرای تعهدات برجامیاش، شورای امنیت نیز نتوانست تحریم تسلیحاتی سازمان ملل متحد علیه جمهوری اسلامی را، که برای ۱۳ سال به قوت خود باقی مانده بود، تمدید کند. بیعملی شورای امنیت، راه را برای جمهوری اسلامی در روز هجدهم اکتبر جهت خرید همه نوع سلاحهای متعارف هموار کرده است. مایه خوشبختی جهان است که ایالات متحده برای جلوگیری از رخ دادن چنین اتفاقی، دست به اقدامی مسئولانه زد. بر اساس حقوقمان تحت قطعنامه ۲۲۳۱، ما روند بازگشت فوری تحریمها جهت بازگرداندن کمابیش همه تحریمهای متوقف شده قبلی سازمان ملل متحد را، از جمله تحریم تسلیحاتی، آغاز کردیم. جهان در نتیحه این اقدام امنتر خواهد شد.
ایالات متحده انتظار دارد همه کشورهای عضو سازمان ملل متحد بطور کامل به تکالیف خود برای اجرای این تدابیر عمل کنند. علاوه بر تحریم تسلیحاتی، این اقدام شامل محدودیتهایی نظیر منع جمهوری اسلامی از غنیسازی و فعالیتهای مرتبط، منع آزمایش و توسعه موشکی بالیستیک توسط جمهوری اسلامی، و تحریم انتقال فناوریهای مرتبط هستهای یا موشکی به جمهوری اسلامی نیز هست.
اگر کشورهای عضو سازمان ملل متحد در اجرای وظایف خود در اجرای این تحریمها کوتاهی کنند، ایالات متحده آمادگی دارد برای اعمال عقوبت آن بر آنهایی که کوتاهی کردهاند و اطمینان از این که جمهوری اسلامی از فعالیتهای ممنوعه سازمان ملل متحد بهرهای نخواهد برد، از اختیارات داخلی خود استفاده کند.
بازگشت تحریمها در امروز یک گام به جلو به سمت صلح و امنیت بینالمللی است. توافق هستهای ۲۰۱۵، آنطور که وعده داده بود، ایران را مجاب نکرد که به «جامعه ملل» بپیوندد. در عوض، ملاها ثروت باد آورده خود را برداشته و از آن برای دامن زدن به مرگ و ویرانی از یمن تا عراق تا لبنان و سوریه استفاده کردند؛ پیامدی که قابل پیشبینی بود.
اگر ایالات متحده برای بازگرداندن تدابیر سازمان ملل متحد دست به اقدام نمیزد، رژیم خیلی زود میتوانست آزادانهتر به خرید و فروش سلاح در سراسر جهان بپردازد. به دلیل ناکامی برجام، جمهوری اسلامی حدود پنج سال به انقضای محدودیتهای مربوط به غنیسازی اورانیوم و فعالیتهای مرتبط با آن نزدیکتر شد و به طرز غیرقابل پذیرشی آن را به نقطه خطرناک توانایی هستهای نزدیکتر کرد.
در هر حال، به لطف بازگشت تحریمهای سازمان ملل متحد، جمهوری اسلامی اکنون موظف است غنیسازی، بازفراوری، و فعالیتهای مرتبط با آب سنگین را تعلیق کند. ما هرگز نمیگذاریم که حامی نخست حکومتی ترور در جهان، به مرگبارترین سلاح جهان دست یابد.
در روزهای پیش رو، ایالات متحده طیفی از تدابیر اضافی برای تقویت اجرای تحریمهای سازمان ملل متحد و پاسخگو نمودن ناقضان آن را اعلام خواهد کرد. کارزار فشار حداکثری ما بر رژیم جمهوری اسلامی، تا آن زمان که جمهوری اسلامی به یک توافق جامع با ما، برای مهار تهدیدهای ناشی از تکثیر (سلاحهای کشتار جمعی)، توقف آشوبافکنی، خشونت، و خونریزی دست یابد، ادامه خواهد یافت.