بازداشت جولیان آسانژ، بنیانگذار سایت افشاگر ویکی لیکس در سفارت اکوادور در لندن و محاکمه او واکنشهای بسیار داشته است. گروهی از هواداران او در مقابل دادگاهی در مرکز لندن تجمع کردند. آمریکا خواهان استرداد او به این کشور شده است.
جولیان آسانژ، بنیانگذار سایت افشاگر ویکی لیکس صبح روز پنجشنبه ۱۱ آوریل (۲۲ فروردین) در داخل سفارت اکوادور در لندن بازداشت شد. دولت اکوادور پناهندگی سیاسی او را لغو کرد و از پلیس بریتانیا خواست تا به داخل سفارت رفته و آقای آسانژ را خارج کند.
دولت بریتانیا با حکم جلبی که هفت سال پیش به دلیل عدم حضور او در یک دادگاه صادر شده بود، او را بازداشت کرد.
روز پنجشنبه دادگاهی در لندن او را برای حاضر نشدن در دادگاه در موعد مقرر مجرم شناخت و احتمالا حکم صادره برای او دوازده ماه زندان خواهد بود.
از سوی دیگر آمریکا به اتهام توطئه درخواست استرداد او را کرده است و اکنون دولت بریتانیا باید درباره استرداد او به آمریکا تصمیم بگیرد.
آقای آسانژ به دلیل درز اطلاعاتی که چلسی منینگ در سال ۲۰۱۰ در اختیار سایت ویکی لیکس گذاشت، در آمریکا به توطئه برای دسترسی به اطلاعات کامپیوتری محرمانه متهم شده است.
کریستین هراسنسون، سردبیر ویکیلیکس با حضور در مقابل ساختمان دادگاه در لندن به خبرنگاران گفت که امروز “روزی سیاه” برای روزنامهنگاری است.
او گفت که آقای آسانژ به دلیل انجام کار روزنامه نگاری و افشای جنایات جنگی به توطئه متهم شده است.
جنیفر رابینسون، وکیل مدافع آسانژ هم گفت که با درخواست استرداد آمریکا مبارزه خواهند کرد. او گفت استرداد آسانژ میتواند سرآغاز رویه خطرناکی باشد و خبرنگارانی را که اطلاعات واقعی درباره ایالات متحده منتشر میکنند، با خطر مجازات دولت آمریکا رو به رو کند.
خانم رابینسون گفت که آقای آسانژ را در سلولش در بازداشتگاه پلیس ملاقات کرده و موکلش با تشکر از هوادارانش به او گفته که “من به تو گفته بودم که چنین میشود.”
ترزا می، نخست وزیر بریتانیا، امروز در جلسه پارلمان این کشور گفت که بازداشت جولیان آسانژ “نشان میدهد که در بریتانیا هیچکس فراتر از قانون نیست.”
جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا هم اعلام کرد که بازداشت آقای آسانژ “نتیجه سالها مذاکرات دیپلماتیک دقیق” بوده است و “قابل قبول نیست که کسی بتواند از دست عدالت فرار کند.”
اما دایان ابوت، عضو حزب کارگر بریتانیا و وزیر کشور دولت در سایه این کشور گفت که جولیان آسانژ به دلیل فاش کردن جنگهای غیرقانونی، کشتار جمعی، قتل عام غیرنظامیان و فساد در سطح گسترده هدف حمله دولت آمریکا قرار گرفته است.
گزارشگران بدون مرز، سازمان مدافع آزادی مطبوعات، هشدار داد که دولت بریتانیا باید در مقابل استرداد جولیان آسانژ به آمریکا مقاومت کند چرا که چنین کاری میتواند در آینده برای همه خبرنگاران، افشاکنندگان و سایر منابع خبری “سنت خطرناکی” باشد.
ماریسا پایینه، وزیر خارجه استرالیا هم گفته است که استرالیا “حمایت معمول کنسولی” را از جولیان آسانژ ادامه خواهد داد و مسئولان کنسولگری استرالیا سعی خواهند کرد با او ملاقات کنند.
جولیان آسانژ شهروند استرالیا است و ژانویه گذشته، استرالیا پاسپورت آقای آسانژ را تمدید کرده بود.
برخی از اعضای پارلمان اکوادور در نشست امروز خود به بازداشت جولیان آسانژدر سفارت اکوادور در لندن اعتراض کردند، وزیر خارجه برای توضیح به مجلس رفته بود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره بازداشت جولیان آسانژ گفت: “من چیز زیادی درباره سایت ویکیلیکس نمیدانم. این مساله دغدغه من نیست.”
پیشتر دونالد ترامپ، از اظهارات جولیان آسانژ، که نسبت به اتهام دستگاههای اطلاعاتی آمریکا مبنی بر دخالت روسیه در انتخابات آمریکا ابراز تردید کرد، حمایت کرده بود.
بازداشت آقای آسانژ موج محکومیت را از جانب برخی چهرههای فرهنگی و رسانهای جهان به دنبال داشته است.
پاملا اندرسون، بازیگر و مدل سرشناس آمریکایی کانادایی که قبلا هم در سفارت اکوادور به ملاقات آسانژ رفته بود، بازداشت او را “بی عدالتی شرمآور” خواند.
ویوین وست وود، طراح لباس سرشناس و از فعالان اجتماعی نیز در تجمع امروز در مقابل دادگاهی که جولیان آسانژ را محاکمه کرد، حاضر شد.
ادوارد اسنودن، مامور سابق سازمان اطلاعات ملی آمریکا، که برای افشاگریهایش تحت تعقیب آمریکا است و در روسیه به سر میبرد هم در توییتر خود با محکوم کردن بازداشت آسانژ این اتفاق را “دورانی تاریک برای آزادی مطبوعات” خواند.
رافائل کورئا، رئیس جمهوری پیشین اکوادور، لنین مورنو، رئیس جمهور کنونی را “بزرگترین خائن” تاریخ اکوادور و آمریکای لاتین دانست و گفت که او اجازه داده است که پلیس بریتانیا وارد سفارت اکوادور در لندن شده و آسانژ را دستگیر کنند.
او نوشت: “مورنو یک مرد فاسد است اما آنچه که او انجام داده است جنایت علیه بشریت محسوب میشود و هرگز فراموش نخواهد شد.”
لنین مورنو، رئیس جمهوری اکوادور درباره بازداشت آقای آسانژ گفته بود که پس از آنکه مشخص شد که او در مسائل داخلی کشورهای دیگر مداخله میکند، “اکوادور تحملش درباره رفتارهای او تمام شد.”
به گزارش بی بی سی؛ به گفته آقای مورنو: “آخرین مورد مربوط به ژانویه امسال (۲۰۱۹) بود که ویکیلیکس اسناد واتیکان را فاش کرد.”