فرهادی با “فروشنده” دومین اسکار ایران را به ارمغان آورد

0
445

اسکار بهترین فیلم خارجی به فیلم “فروشنده” اصغر فرهادی رسید. انوشه انصاری به نمایندگی از او جایزه را دریافت کرد و پیام او را خواند.

اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی‌ زبان به فیلم فروشنده، اثر اصغر فرهادی رسید. این دومین باری است که آقای فرهادی اسکار بهترین فیلم خارجی را به دست آورده، با این تفاوت که این بار او در اعتراض به سیاست‌های بیگانه‌ستیزانه دولت نوظهور آمریکا و منع ورود شهروندان ایران و شش کشور عمدتا مسلمان دیگر به این کشور، در این مراسم غایب بود.

انوشه انصاری و فیروز نادری، دو ایرانی سرشناس در حوزه فضا، به نیابت از آقای فرهادی در این مراسم شرکت کردند. انوشه انصاری پس از دریافت جایزه، پیام اصغر فرهادی را خواند: «غیبت من به احترام مردم کشورم و شش کشور دیگری است که با این حکم غیرانسانی از ورود به آمریکا منع شده‌اند.» پیام آقای فرهادی با استقبال چشمگیر مخاطبان همراه بود.

اصغر فرهادی پیش‌تر با فیلم‌های “گذشته” و “درباره الی” و “جدایی نادر از سیمین” هم به عنوان نماینده ایران به اسکار معرفی شده بود و در سال ۹۰ با فیلم “جدایی نادر از سیمین” اولین اسکار تاریخ سینمای ایران را به ارمغان آورد.

فرهادی ساعاتی پیش از برگزاری مراسم اسکار، در پیامی ویدئویی از تهران خطاب به ساکنان لندن که به ابتکار صادق خان، شهردار لندن، برای تماشای فیلم فروشنده به میدان ترافالگار این شهر رفته بودند، گفت بی‌نهایت خوشحال است که واکنش‌ها به حکم ترامپ، جنبشی پویا به راه‌انداخته است. در این پیام آمده است: «امیدوارم این همبستگی ادامه و گسترش یابد چون درون آن قدرتی برای مقابله با فاشیسم نهفته است که می‌تواند در برابر افراط‌گرایی به پیروزی برسد و در همه‌جای جهان به قدرت‌های سیاسی نه بگوید.»

اصغر فرهادی همچنین گفت: «ما همه شهروندان جهانیم و من همه تلاشم را به کار می‌بندم تا از این اتحاد پدیدآمده حراست کنم و گسترشش دهم.»

در پیام اصغر فرهادی آمده است: «تقسیم‌بندی جهان به ما و دشمنان ما توسط سیاستمداران افراطی، باعث ترس می‌شود، ترسی که توجیهی‌ست دروغین برای خشونت‌ها و جنگ‌ها. جنگ‌هایی که مانع بزرگی بوده‌اند برای رسیدن به دموکراسی و رعایت حقوق بشر در کشورهایی که مورد تهاجم واقع شده‌اند.»

به اعتقاد فرهادی: «سینماگران می‌توانند با چرخش دوربین‌هایشان به مشترکات انسانی، کلیشه‌هایی که از ملیت‌ها و ادیان مختلف ساخته شده است را بشکنند و زمینه‌ همدردی و به دنبال آن همبستگی مردمان جهان را فراهم کنند. همدردی چیزی‌ست که ما امروز بیشتر از هر زمان به آن نیازمندیم.»

روز جمعه، شش کارگردانی که فیلم‌هایشان نامزد اسکار بهترین فیلم خارجی شده‌اند، در بیانیه‌ای مشترک به سرزنش سیاستمدارانی پرداختند که سودای ساخت “دیوارهای تفرقه‌افکن” را در سر می‌پرورانند و گفتند: «ما می‌خواهیم به اتفاق مخالفت خود را با تعصبات ملی‌گرایانه‌ای که در آمریکا و برخی دیگر از کشورها می‌بینیم اعلام کنیم.»

چهار نامزد دیگر بخش بهترین فیلم خارجی اسکار امسال فیلم‌هایی از آلمان، دانمارک، استرالیا و سوئد بودند. گفته می‌شد فیلم “تونی اردمن” به کارگردانی مارن آده آلمانی، مهم‌ترین رقیب فروشنده فرهادی برای کسب اسکار بود، که در این راه ناکام ماند.

به گزارش دویچه وله؛ از ایران نخستین بار فیلم “دایره‌ی مینا” به کارگردانی داریوش مهرجویی در سال ۱۳۵۶ و سال بعد فیلم “باد صبا” ساخته‌ی آلبر لاموریس توسط وزارت فرهنگ و هنر وقت به آکادمی علوم و هنر آمریکا معرفی شد.

am New York