فرانسه: جمهوری اسلامی نمی‌تواند از مذاکره در مورد سه موضوع حساس اجتناب کند

0
262

فرانسه، آلمان و بریتانیا می‌کوشند برجام را نجات دهند اما انتظاراتی از جمهوری اسلامی دارند. آنها می‌گویند رهبری تهران نمی‌تواند از ورود به سه مسئله حساس برنامه موشکی، نقش جمهوری اسلامی درخاورمیانه وآینده برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی اجتناب ورزد.

منتقدان توافق هسته‌ای “برجام” می‌گویند که این توافق به شدت محدود به مسئله‌ی فعالیت‌های جمهوری اسلامی است و هیچ محدودیتی برای دخالت‌های جمهوری اسلامی در مناقشه‌های خاورمیانه یا برنامه‌ی ساخت موشک‌های دوربرد این کشور قائل نشده است.

با خروج آمریکا از برجام، قرار است از ماه نوامبر (دقیقا از ۱۳ آبان) دور دوم تحریم‌های آمریکا آغاز شود که هدف آن جلوگیری از فروش نفت جمهوری اسلامی و قطع دسترسی جمهوری اسلامی به نظام بانکی جهانی است.

حال سه کشور فرانسه‌، آلمان و بریتانیا با تمام امکاناتی که در اختیارشان است در تلاش‌اند تا توافق برجام را از نابودی نجات دهند و مانع از تحریم همه‌جانبه جمهوری اسلامی شوند. اما آنها در قبال این تلاش‌ها انتظاراتی از رهبری جمهوری اسلامی دارند.

اتحادیه اروپا می‌کوشد با آغاز دور دوم تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی راه‌هایی را بیابد که جمهوری اسلامی بتواند به فروش نفت خود ادامه دهد و معاملات بانکی برقرار بماند.

اما هشدارهایی جدی متوجه جمهوری اسلامی است. مقامات اروپایی می‌گویند این همکاری نمی‌تواند یکجانبه صورت گیرد و جمهوری اسلامی نیز باید نرمش به خرج دهد.

ژان ایو لو دریان، وزیر خارجه فرانسه، پیش از ورود به اجلاس وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا در وین در روز پنجشنبه هشتم شهریور (۳۰ اوت) به مقامات جمهوری اسلامی هشدار داد: «جمهوری اسلامی باید به اصول پایه‌ای معاهده هسته‌ای احترام بگذارد و من فکر می‌کنم این کار را انجام می‌دهد، اما با این حال جمهوری اسلامی نمی‌تواند از بحث ‌و مذاکره در مورد سه موضوع بزرگ دیگر که موجب نگرانی ماست، اجتناب بورزد.»

وزیر خارجه فرانسه در این رابطه از آینده تعهدات هسته‌ای جمهوری اسلامی پس از سال ۲۰۲۵، برنامه ساخت و گسترش موشک‌های دوربرد جمهوری اسلامی، نقشی که جمهوری اسلامی قرار است برای ایجاد ثبات در منطقه خاورمیانه ایفا کند، نام برد.

لو دریان تأکید کرد: «ما باید درباره این موضوع‌ها مذاکره کنیم؛ و ایران باید بداند که این پیامی است که من از وین برای این کشور می‌فرستم.»

به گزارش دویچه وله؛ با این‌که کشورهای اروپایی همچنان می‌کوشند تا جمهوری اسلامی از منافع توافق برجام بهره ببرد، اما با تحریم‌هایی که آمریکا علیه جمهوری اسلامی آغاز کرده است، شرکت‌های اروپایی از ترس مجازات‌های ایالات متحده، خود را از معامله با جمهوری اسلامی کنار کشیده‌اند.