اقدامات امنیتی در مرزهای آمریکا از نظر ترامپ ضعیف است. فرمان مسافرتی شکستخورده رئیس جمهور قرار بود این وضعیت را تغییر دهد. اینک گویا برنامههای جدیدی در حال بررسی است که شامل حال حتی شهروندان اتحادیه اروپا هم میشود.
هر فرد خارجی که بخواهد در آینده به آمریکا سفر کند، بایستی احتمالا اطلاعات تلفن همراه و رمز عبور خود در شبکههای اجتماعی را فاش کند. حتی ممکن است پرسشهایی در رابطه با جهانبینی مسافر مطرح شوند.
به گزارش “وال استریت جورنال”، دولت آمریکا در حال بررسی چنین برنامهای برای تشدید بازرسیهای امنیتی در ایالات متحده است. این روزنامه پرنفوذ آمریکایی، اطلاعات خود را از افراد و منابع مطلع از این طرح کسب کرده است.
حتی شهروندان اروپایی
بر اساس این گزارش، تغییرات پیشبینیشده ممکن است حتی برای ۳۸ کشوری به اجرا در آید که مشمول برنامه موسوم به “چشمپوشی از ویزا” (Visa Waiver Program) میشوند. در صورت عملی شدن این طرح، حتی شهروندان آلمان هم مشمول چنین کنترلهایی خواهند بود.
“برنامه چشمپوشی از ویزا” امکان اقامت ۹۰ روزهی شهروندان ۳۸ کشور مؤتلف آمریکا را در این کشور بدون نیاز به اخذ ویزا فراهم میکند. ۲۳ کشور عضو اتحادیه اروپا و نیز کشورهای دیگری با روابط تنگاتنگ با ایالات متحده در این فهرست قرار دارند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در همان دوران کارزار انتخاباتیاش نیز بر ایده “کنترل شدید امنیتی” تأکید کرده بود. این ایده در کنار “توقف سفر” به آمریکا، یکی از ابزارهایی است که قرار است با آن امنیت کشور در برابر تهدیدهای تروریستی بیشتر شود.
برنامه توقف سفر هم به نوبهی خود به دسامبر ۲۰۱۵ برمیگردد. ترامپ همان زمان خواستار سیاست “انسداد کامل” برای مسلمانانی شده بود که قصد سفر به آمریکا را دارند.
پس از پیروزی در انتخابات، نخستین فرمان مهاجرتی ترامپ در روز (۲۷ ژانویه/ ۸ بهمن) صادر شد. در این فرمان صدور ویزا برای شهروندان هفت کشور عمدتا مسلماننشین ایران، عراق، یمن، سوریه، لیبی، سومالی و سودان به طور موقت به حالت تعلیق درآمد.
این فرمان البته یک هفته بعد با رای یک قاضی فدرال آمریکا متوقف شد. مقامهای دولت خواهان تجدید نظر در این حکم شدند، اما دادگاه تجدید نظر هم علیه سیاست مهاجرتی ترامپ رای داد.
سپس فرمان جدید مهاجرتی ترامپ در روز (۶ مارس/ ۱۶ اسفند) صادر شد. این بار عراق از فهرست کشورهای “ممنوعه” حذف شده بود. اما مخالفت با دومین فرمان هم بلافاصله آغاز شد. دو قاضی فدرال آمریکا باز هم فرمان رئیس جمهور را متوقف کردند.
ادامه بررسیها
روزنامه “وال استریت ژورنال” در ادامه گزارش خود یادآور شده که در حال حاضر بررسی کنترلهای امنیتی در آمریکا در جریان است، اما روشن نیست که این بررسیها به کجا رسیدهاند.
جان کلی، وزیر امنیت داخلی ایالات متحده، در آغاز فوریه سال جاری میلادی (۲۰۱۷) در جلسهای در سنای آمریکا گفته بود، احتمال این وجود دارد که در آینده، مسافران به آمریکا در رابطه با رمز عبورشان در شبکههای اجتماعی مورد پرسش قرار بگیرند. او البته سپس تأکید کرده بود که این امر تنها فکری خام بوده است.
به گزارش دویچه وله؛ در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما، رئیس جمهوری پیشین آمریکا نیز تلفن همراه و دیگر دستگاههای الکترونیکی برخی مسافران به آمریکا بازرسی شده بود. از اکتبر ۲۰۱۵ تا اکتبر ۲۰۱۶ مأموران مرزی آمریکا ۲۳ هزار و ۸۷۷ مورد چنین بازرسیهایی را انجام داده بودند؛ در حالی که در سال ۲۰۱۴ میلادی تنها ۴ هزار و ۷۶۴ مورد چنین بازرسیهایی انجام گرفته بود.