ضیا نبوی دانشجوی محروم از تحصیل دانشگاه نوشیروانی بابل، شامگاه چهارشنبه پس از تحمل حدود ۵۵ ماه زندان که بخش عمده ای از آن زندان در تبعید بوده است با قرار وثیقه ۵٠٠ میلیون تومانی برای مدت ۵ روز به مرخصی آمد.
وی در سال ٨٨ از سوی شعبه ٢۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی پیر عباسی به تحمل ١۵ سال حبس و ٧۴ ضربه شلاق محکوم شد که این حکم در دادگاه تجدید نظر به ١٠ سال حبس در تبعید تبدیل شد .
ضیا نبوی شب۲۵ خرداد ۸۸ به همراه چند تن از دوستانش بازداشت شد. روند بازجویی و فشارهای جسمی و روحی که در طول ۱۲۰ روز تحقیقات مقدماتی بر این فعال دانشجویی وارد شد، بارها مورد اعتراض فعالین حقوق بشر قرار گرفت.
ضیا نبوی در تاریخ ۸۹/۷/۱ بدون اطلاع قبلی به زندان کارون اهواز منتقل شد. او تا کنون چندین نامه از داخل زندان کارون منتشر کرده است که در بخشی از آنها به تشریح شرایط وخیم و غیر انسانی زندان کارون پرداخته است. همچنین نامه بسیار تاثیرگذار وی در خصوص محمد علی عموری ؛ فعال عرب محکوم به اعدام انتقال یک ماهه وی به زندان انفرادی را برای وی به همراه آورد.
سید ضیاء الدین نبوی دانشجوی محروم از تحصیل مهندسی شیمی در سال ۸۱ وارد دانشگاه نوشیروانی بابل شد و از سال ۸۲ تا ۸۶ با رای مستقیم دانشجویان، عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی این دانشگاه بود. در سال ۸۶ به دلیل برگزاری اعتصاب غذا به همراه ۱۵ دانشجوی دیگر این دانشگاه، در یورش شبانه نیروهای امنیتی به دانشگاه بازداشت شد. او همچنین دو ترم از تحصیل تعلیق شد.
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران؛ضیا نبوی در کنکور کارشناسی ارشد سال ۸۷ علیرغم کسب صلاحیت علمی، از تحصیل محروم شد. پس از آن، با تشکیل شورای دفاع از حق تحصیل برای دفاع از حق دانشجویان محروم از تحصیل، به عضویت در این شورا در آمد.
یکی از دلایل صدور حکم سنگین برای این فعال دانشجویی ، وابستگی او به سازمان مجاهدین عنوان شده بود. در حالی نه تنها هیچ شاهد و مدرکی در این زمینه توسط دادگاه ارائه نشده بود بلکه خود وی بارها چنین اتهاماتی را رد کرده بود. این اتهام همچنین از سوی پدر ضیا نبوی، دوستان و هم بندی های او در زندان اوین هم رد شده و ۴۴ نفر از این زندانیان در شهادت نامه ای وابستگی ضیا نبوی را به آن سازمان خلاف واقع دانسته اند.
خانواده آقای نبوی امیدوار هستند که مرخصی پنج روزه ضیا نبوی توسط مسوولات قضایی تمدید شود.