یک سخنگوی هواپیماسازی بوئینگ اعلام کرد که این شرکت به دلیل تحریمهای آمریکا، هیچ هواپیمایی به جمهوری اسلامی تحویل نخواهد داد. بوئینگ قراردادی را با جمهوری اسلامی برای تحویل ۸۰ فروند هواپیمای مسافری به این کشور امضا کرده بود.
سخنگوی شرکت هواپیماسازی بوئینگ روز چهارشنبه ۶ ژوئن اعلام کرد به تحریمهای آمریکا پایبند است و دیگر مجوز لازم را برای فروش هواپیما به جمهوری اسلامی ندارد.
سخنگوی بوئینگ اضافه کرد، این شرکت تاکنون هیچ هواپیمایی به جمهوری اسلامی تحویل نداده و از آنجا که اکنون دیگر مجوزی برای فروش هواپیما به این کشور ندارد، هیچ هواپیمایی به جمهوری اسلامی تحویل نخواهد داد.
قرارداد خرید هواپیما در پاییز سال ۲۰۱۶ میان شرکت هواپیمایی ایران (هما) و شرکت بوئینگ امضا شد. طبق این قرارداد قرار بود شرکت بوئینگ ۸۰ فروند هواپیمای مسافربری به ارزش حدود ۱۶ میلیارد دلار در مدت ۱۰ سال به جمهوری اسلامی تحویل دهد.
در سال ۲۰۱۷ قرار بود جمهوری اسلامی ۶ فروند از این هواپیماها را دریافت کند، اما این قرار عملی نشد. قرارداد بوئینگ با جمهوری اسلامی با تایید دولت وقت آمریکا امضا شده بود. وزیر راه و شهرسازی پس از امضای قرارداد با بوئینگ گفته بود، قرارداد جمهوری اسلامی با بوئینگ قراردادی تجاری است و با فرمان رئیسجمهوری آمریکا لغو نمیشود.
پیش از امضای قرارداد با بوئینگ، جمهوری اسلامی قراردادی نیز با شرکت هواپیماسازی فرانسوی ایرباس برای خرید ۱۱۸ فروند هواپیما به ارزش بیش از ۱۰ میلیارد دلار امضا کرده بود. جمهوری اسلامی تا کنون چند فروند از این هواپیماها را دریافت کرده است و قرار است تا سال ۲۰۲۴ بقیه ۱۱۸ فروند را نیز تحویل بگیرد.
با خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمهای این کشور علیه جمهوری اسلامی، تحویل ایرباس به جمهوری اسلامی نیز در هالهای از ابهام قرار گرفته است، زیرا بخشی از قطعات مهم ایرباس در آمریکا تولید میشود و اگر دولت آمریکا نخواهد، ایرباس مجوز فروش به جمهوری اسلامی را نخواهد داشت.
به گزارش دویچه وله؛ قرارداد با ایرباس و بوئینگ پس از امضای توافق هستهای در ژوئیه ۲۰۱۵ و آغاز اجرای آن از اول سال ۲۰۱۶ امضا شد. در پی اعلام خروج آمریکا از برجام در روز هشتم مه ۲۰۱۸، استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا، اعلام کرد که با تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از برجام، قراردادهای بوئینگ و ایرباس با جمهوری اسلامی نیز لغو خواهد شد.