در ماههای اخیر شایعات زیادی درباره بابک زنجانی که به عنوان بزرگترین مفسد اقتصادی پس از انقلاب شناخته میشود، منتشر شده است. شایعاتی که همزمان با افزایش فشارها به دولت حسن روحانی تقویت شده است، گاهی گفته میشود او از زندان فرار کرده و گاهی میگویند او آزاد شده است.
از طرف دیگر دولت همچنان به دنبال دریافت پولهای بیت المال از زنجانی است و ظاهرا در این راه موفقیت زیادی هم کسب نکرده است.
در روزهای اخیر شایعات مبنی بر آزادی بابک زنجانی شنیده میشد که امروز از سوی وکیل او تکذیب شد. رسول کوهپایهزاده در خصوص شایعه آزادی بابک زنجانی گفت: “طبق مقررات و طبق حکم صادر شده موکل من همچنان در زندان است و چنین خبری دارای صحت و واقعیت نیست. “
او ادامه داد: “نمیدانم با چه اهدافی چنین شایعاتی منتشر میشود کما اینکه پیش از این نیز شایعه کرده بودند وی از زندان فرار کرده است.”
شایعه فرار از زندان بابک زنجانی مرداد ماه سال جاری در رسانههای منتشر شد، در آن زمان گفته شده بود که زنجانی با مرخصی از زندان آزاد شده است و به سرعت از طریق مرزهای آبی، کشور را ترک کرده است.
در آن مقطع وکیلی زنجانی این شایعه را تکذیب کرد. کوهپایه زاده گفته بود: «باید بگویم انتشار شایعه فرار موکلم از زندان آن هم با شیوه سناریوی فیلمهای هالیوودی حاکی از این است اشخاص و گروههایی همچنان منافع خود را در خبرسازی کذب و جریانسازی سیاسی در مورد این پرونده قضایی میدانند.»
کوهپایه زاده درباره دلیل انتشار اینگونه شایعات گفته بود: «تسلسل و تکرار این اخبار کذب در ماههای اخیر در مورد موکل بنده جای تامل فراوانی دارد و جالب اینکه در بزنگاههای مهم و حساسی که اکنون وجود دارد مبنی بر برگزاری جلساتی در مورد پیدا کردن راهکار تسویه بدهی موکل، این بازار شایعات و شیطنتها داغتر میشود.»
این وکیل دادگستری افزود: “به نظر میرسد اشخاصی چندان تمایل ندارند این پرونده از حیث تسویه بدهی به فرجام و سرانجام برسد. “
در همان مقطع سخنگوی قوه قضائیه نیز فرار بابک زنجانی را تکذیب کرده بود.
با وجود اینکه وکیل زنجانی مرداد ماه از تشکیل جلساتی برای تسویه حساب این مفسد اقتصادی خبر داده بود، اما تاکنون هیچ خبری دراین باره در دست نیست. مشخص نیست بابک زنجانی چقدر از بدهیهای خود را پرداخت کرده چه میزان آن باقی مانده است.
بابک زنجانی متهم است که یک میلیون بشکه نفت را از شرکت نفت ایران تحویل گرفته و از مبلغ دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون یورو که موظف بوده پرداخت کند، ۱۶۰ میلیون یورو پرداخت کرده و مابقی را صرف امور شخصی کرده است. دادگاه سال ۹۴ برای بابک زنجانی حکم اعدام صادر کرد. این حکم در سال ۹۵ تائید شد. با وجود گذشت حدود سه سال از تائید حکم هنوز به مرحله اجرا نرسیده است.
این در حالی است که در موارد مشابه از جمله پرونده مه آفرید خسروی، حکم اعدام پس از تائید به سرعت به اجرا درآمد محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور، سال گذشته در این باره اعلام کرد که قضات در پروندههایی همچون بابک زنجانی بهدنبال بازگشت “بیتالمال” هستند وگرنه بدانید حکم بابک زنجانی اعدام است و قطعاً اعدام میشود.
به نظر میرسد که هنوز قوه قضائیه در برگرداندن پولها موفقیت زیادی کسب نکرده است. اخیرا اسحاق جهانیگری در این باره گفته است “آنچه برگشته ناچیز بوده و بیشتر شامل املاکی است که در آن هم حرف و حدیث زیاد وجود دارد.”
در همین حال سال گذشته شایعهای در فضای رسانه ای پیچید که بر مبنای آن اگر زنجانی بدهی هابش را پرداخت کند در مجازاتش تخفیف خواهند داد. البته این شایعه تائید نشد.
ابعاد سیاسی پرونده بابک زنجانی
پرونده بابک زنجانی از همان روزها اول دستگیری او با حواشی زیادی روبه رو شد. پای سیاستمداران زیادی به میان کشیده شد و ابهامات و پشت پردههایی برای آن مطرح بود. او در اولین ماههای آغاز به کار دولت حسن روحانی در سال ۹۲ و با شکایت وزارت نفت بیژن زنگنه دستگیر شد.
حالا پس از شش سال از این پرونده با وجود صدور حکم اعدام برای زنجانی، اما نه قوه قضائیه و نه نهاد امنیتی توانسته اند سرنوشت پولها را روشن کنند و یا آنها را برگردانند.
بابک زنجانی حالا در میانه جدالهای سیاسی قرار دارد. جدالهایی که از همان ابتدا وجود داشت. مورد او با موارد دیگر تفاوتهای زیادی دارد. اسحاق جهانگیری در این باره میگوید: “پرونده بابک زنجانی با همه پروندههای فساد دیگر فرق دارد یعنی اینطور نبوده که وی برود و از سیستم بانکی وام بگیرد و نپردازد، بلکه پول و نفت از دولت گرفته و پس نمیدهد.”
در این بین اصلاح طلبان و میانه روها برخی اصولگرایان را به حمایت از زنجانی متهم میکنند، البته نام هیچ فردی مطرح نیست با این حال این ادعا علیه اصولگرایان وجود دارد.
تابستان امسال یک نماینده مجلس از دیدار تعدادی از نمایندگان با بابک زنجانی خبر داد. علیرضا رحیمی در توئیتر خود نوشت: «از یکی از وزیران شنیدم که بهتازگی برخی نمایندگان مجلس چند نوبت با آقای بابک زنجانی در زندان دیدار داشتهاند.»
رحیمی از این نمایندگان نام نبرد، اما در ادامه نوشته است: «خوب است قوه قضائیه گزارشی از این دیدارهای پرابهام به هیئت رئیسه مجلس ارائه دهد.»
ادعای علیرضا رحیمی واکنش برخی رسانهها و نمایندگان مجلس و نیز وکیل بابک زنجانی را در پی داشت.
رسول کوهپایهزاده، با بیان اینکه زنجانی دیداری با نمایندگان مجلس نداشته، گفت: “چند نماینده و چند بار نبوده است، یک بار با حضور و اطلاع نمایندگان دولت، وزارت اطلاعات، شرکت نفت و با حضور معاون دادستان تهران انجام شده و در راستای پیگیری مطالبات شرکت نفت، تسویه بدهی و برداشتن موانع و الزام طرفین به همکاری لازم بوده است.” سخنگوی قوه قضائیه هم روایت وکیل زنجانی را تائید کرد.
از طرف دیگر، ابوالفضل ابوترابی، نماینده مجلس، که نامش بهعنوان یکی از دیدارکنندگان مطرح بود گفت: «هیچ اطلاعی از این خبر ملاقاتی که گفته میشود تعدادی از نمایندگان مجلس با بابک زنجانی داشتهاند، ندارم.».
اما یکی از چهرههایی که در کانون پرونده زنجانی قرار دارد. بیژن زنگنه وزیر نفت است. تابستان امسال که بحث استیضاح زنگنه داغ شده بود، عدهای مدعی بودند که این استیضاح حاصل “لابی و بازی بابک زنجانی علیه وزارت نفت” است.
البته طرح استیضاح زنگنه به صحن علنی نرسید، اما طیفی از نمایندگان اصولگرا برای موفقیت آن تلاش بسیاری کردند.
دعوای بابک زنجانی با وزارت نفت زنگنه از همان ابتدای باز شدن این پرونده در جریان بود و تا حالا هم ادامه داشته است. زنگنه از هر فرصتی برای اشاره به این پرونده استفاده میکند و بارها تاکید کرده که هیچ خبری از پولها نیست.
به گزارش فرارو؛ حتی حسن روحانی نیز بارها از پرونده بابک زنجانی برای گوشه و کنایه زدن به اصولگرایان استفاده کرده است که آخرین مورد آن در سفر به کرمان رییس جمهور اتفاق افتاد که واکنش تند قوه قضائیه را هم در پی داشت.