سفر مهم مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران؛ چالش ها و فرصتها

0
424

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در واکنش به انتخاب دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور جدید آمریکا، اعلام کرده است که احتمالا در روزهای آینده به ایران سفر خواهد کرد تا نشست‌هایی در خصوص برنامه هسته‌ای این کشور برگزار کند. او این مطلب را در یک کنفرانس خبری در رم در تاریخ ششم نوامبر بیان کرد و افزود که هنوز زمان دقیق این سفر مشخص نشده است. گروسی در حال گفتگو با همکاران ایرانی خود است تا تاریخی برای این دیدار تعیین کند و امیدوار است که این سفر به زودی انجام پذیرد.

خبرنامه ملی ایرانیان به نقل از رویترز نوشت؛ پیش از این، گروسی ابراز امیدواری کرده بود که پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به ایران سفر کند، اما این سفر به دلایل نامعلومی تاکنون به تعویق افتاده است. خبرگزاری رویترز گزارش داده است که مقامات جمهوری اسلامی از دیدار مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی استقبال کرده و آمادگی خود را برای همکاری با این نهاد اعلام کرده‌اند.

موضوعات مورد بحث بین آژانس و مقامات جمهوری اسلامی شامل عدم اجازه به تیم‌های بازرسی آژانس برای حضور در ایران و عدم شفاف‌سازی درباره آثار اورانیوم کشف‌شده در سایت‌های اعلام‌نشده است. گروسی همچنین تاکید کرده که بدون مشارکت آمریکا، دستیابی به توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی غیرممکن خواهد بود.

دونالد ترامپ پس از پیروزی در ایالت کلیدی پنسیلوانیا، در سخنرانی خود تاکید کرد که هدف او جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای است و تمایلی به جنگ با این کشور ندارد. نمایندگی آمریکا در جلسه هیات مدیره آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در شهریورماه امسال اعلام کرد که نگرانی‌های جدی درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی وجود دارد و از جمهوری اسلامی خواست تا اقداماتی برای ایجاد اعتماد بین‌المللی انجام دهد.

بر اساس بیانیه منتشرشده، جمهوری اسلامی به‌جای پاسخ به نگرانی‌ها، به گسترش برنامه هسته‌ای خود ادامه داده و اقدام به نصب سانتریفیوژهای پیشرفته و تولید اورانیوم با غنای بالا کرده است. این تولیدات با استانداردهای پیمان‌نامه‌های بین‌المللی مانند ان‌پی‌تی (پیمان عدم گسترش تسلیحات هسته‌ای) مغایرت دارد. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ارزیابی‌های خود اعلام کرده که جمهوری اسلامی اورانیوم غنی‌شده کافی برای تولید حدود چهار بمب هسته‌ای در اختیار دارد.