رویترز: آژانس انرژی اتمی اثراتی از اورانیوم را در تورقوزآباد کشف کرد

0
234

درحالی که نزدیک به یک سال از ادعای بنیامین نتانیاهو درباره یک «انبار اتمی مخفی» در تورقوزآباد می‌گذرد، رویترز در گزارشی به نقل از دو دیپلمات نزدیک به آژانس انرژی اتمی، اعلام کرد که در نمونه‌گیری‌های این نهاد ردی از اورانیوم در این مکان پیدا شده که تهران تا کنون درباره آن توضیح نداده است.

آژانس بین المللی انرژی اتمی در حال بررسی منشا این ذرات است و از جمهوری اسلامی خواسته تا درباره این آثار توضیح دهد. اما به‌ گفته دیپلمات‌هایی که با رویترز گفت‌وگو کرده‌اند دولت جمهوری اسلامی توضیحی نداده است که می‌تواند باعث افزایش بیشتر تنش‌ها بین واشنگتن و تهران شود.

تحریم‌های آمریکا باعث شده است که فروش نفت دولت جمهوری اسلامی کاهش پیدا کند که در پی آن دولت جمهوری اسلامی نیز تعهدات خود در توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ را کم کرده است.

سال گذشته بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل از آژانس انرژی اتمی خواست فورا از محلی که او آن را انبار اتمی مخفی توصیف کرده بود، بازدید کند.

وی گفته بود که حدود ۱۵ کیلوگرم مواد رادیواکتیو در یک انبار سری واقع در حومه تهران نگهداری و سپس از آن محل تخلیه شده است.

رویترز برای نخستین بار در آوریل گذشته گزارش داد که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، این مکان را مورد بازرسی قرار داده است. این نهاد اعلام کرد که چنین اقدام‌هایی فقط در صورت لزوم انجام می‌شود. نمایندگان آژانس نمونه‌هایی از این محل تهیه و آن را برای تجزیه و تحلیل ارسال کردند.

یک مسئول دولت جمهوری اسلامی در آن زمان گفته بود: «ما چیزی برای پنهان کردن نداریم و اجازه دسترسی آژانس به تاسیسات تاکنون طبق قوانین و مقررات داده شده است. بنابر این چیزی فراتر از آن وجود ندارد.»

دولت جمهوری اسلامی پیشتر اعلام کرده بود انباری که نخست وزیر اسرائیل مدعی شده بود مواد رادیواکتیو در آن پنهان شده یک کارخانه قالیشویی است.

رویترز به نقل از دیپلمات‌ها اعلام کرد که این نمونه‌ها حاوی اورانیوم بودند، همان عنصری که دولت جمهوری اسلامی در حال غنی‌سازی آن است و طبق گفته این دیپمات‌ها می‌تواند در تولید بمب هسته‌ای استفاده شود.

از آنجا که دولت جمهوری اسلامی هنوز هیچ چیزی به آژانس نگفته است، بررسی منشا ذرات دشوار است و مشخص نیست این آثار به‌عنوان بقایای مواد یا فعالیت‌های مربوط به قبل از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ باشد یا جدید است.

رویترز به نقل از دو دیپلمات 

یکی از این دیپلمات‌ها می‌گوید که این اورانیوم در سطح غنی‌سازی بالایی قرار ندارد یعنی به این معنا است که خلوص آن در سطح مورد نیاز برای ساخت سلاح اتمی نیست.

این دیپلمات با بیان اینکه «توضیحات احتمالی زیادی وجود دارد» گفت: «اما از آنجا که دولت جمهوری اسلامی هنوز هیچ چیزی به آژانس نگفته است، بررسی منشا ذرات دشوار است و مشخص نیست این آثار به‌عنوان بقایای مواد یا فعالیت‌های مربوط به قبل از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ باشد یا جدید است.»

آژانس انرژی هسته‌ای و دولت جمهوری اسلامی در این زمینه به رویترز پاسخی نداده‌اند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایالات متحده هر دو معتقدند که دولت جمهوری اسلامی یک دهه قبل از توافق هسته‌ای، برنامه تولید تسلیحات هسته‌ای داشت که پایان گرفته است.

تهران می‌گوید که برنامه هسته‌ای دولت جمهوری اسلامی همیشه صلح آمیز بوده است.

افرادی مانند آقای نتانیاهو بارها و بارها دولت جمهوری اسلامی را متهم کرده‌اند که به‌دنبال نابودی اسرائیل است و با اشاره به گذشته دولت جمهوری اسلامی استدلال می‌کنند که هرگز به این کشور نمی‌شود اعتماد کرد.

آخرین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای که هفته گذشته منتشر شد به نتایج نمونه برداری اشاره نمی‌کند زیرا مسائل مربوط به بازرسی‌ها در سطح بسیار محرمانه قرار دارد. اما در بیانیه هفته گذشته خود، آژانس گفته بود که دولت جمهوری اسلامی می‌تواند همکاری بهتری داشته باشد.

به گزارش یورونیوز؛ در گزارش آمده بود: «تعامل مداوم بین آژانس و دولت جمهوری اسلامی…به همکاری کامل و به موقع دولت جمهوری اسلامی نیاز دارد. آٰژانس همچنان به‌دنبال این هدف با دولت جمهوری اسلامی است.»