وبسایت موسوم به ” جنبش تغییر کردستان عراق “، به نقل از یکی از مقامات ارشد پیشمرگه های کرد، از استقرار یک گروه گروه صدنفری ایرانی، با تجهیزات توپخانه سنگین در کرکوک خبر داده است. به نوشته این وبسایت، این گروه از نظامیان ایرانی، بعد از ظهر پنج شنبه به وقت محلی، برای کمک به شبه نظامیان شیعه وارد این منطقه شده اند. و البته این نخستین باری هم نیست، که از اعزام نیروهای نظامی ایران به عراق و بخصوص به این منطقه گزارش داده می شود. پیش تر هم از حضور قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس، به همراه 150 سپاهی دیگر در عراق، گزارش هائی در رسانه های عمومی انتشار یافته است. ولی هدف از قشون کشی سپاه به عراق، هنوز به وضوح مشخص نیست!
گزارش ها حاکی از آن هستند، که نظامیای ایرانی در جنوب کرکوک و در شمال سامراء، با گروه موسوم به ” داعش ” مشغول جنگ هستند. به گزارش آسوشیوتدپرس حضور روزافزون نیروهای نظامی ایران در عراق، به ویژه در تکریت، برای کشورهای این منطقه در جهان، نگرانی هائی را به وجود آورده است!
به نوشته آسوشیوتدپرس، نفوذ ایران در عراق، برای دولت باراک اوباما، معضل سیاسی و نظامی زیادی به بار آورده است. آن هم در زمانی که دولت او به دلیل مذاکره با ایران بر سر موضوع هسته ای آن کشور، مورد انتقاد های فراوانی هم قرار گرفته است. جنگ در تکریت، این پرسش را مطرح می کند؛ که رهبری این جنگ با کیست؟ ایالات متحده، ایران یا عراق؟!
با آنکه در گذشته، عملیات جت های جنگنده آمریکا موجب عقب راندن داعشی ها شده بود؛ در جنگ تکریت عراق از آمریکا درخواست حمایت های هوائی نکرده است. در واقع دو سوم نیروهای عراقی، که برای بازپس گرفتن تکریت در این منطقه مبارزه می کنند؛ از شبه نظامیان شیعه تحت حمایت ایران هستند. و بقیه آنها از نیروهای نظامی دولت عراق می باشند. و این در حالی است که ایران، توپخانه مجهز و سنگینی را هم به عراق اعزام نموده است!
چنین به نظر می رسد، که ایالات متحده و ایران، در دو کمپین موازی و با دو هدف متفاوت در عراق در حرکت هستند. در حالی که آمریکا حامی دولتی در عراق است؛ که همه قشر های سنّی و شیعه و کردها را در بر بگیرد؛ اما ایران ترجیح می دهد، که حامی دولتی در عراق باشد؛ که بیشتر، شیعیان را در بر بگیرد روی کار بیاید!
نفوذ سیاسی – نظامی ایران در عراق، موجب نگرانی های برخی از کشورهای همسایه ایران و عراق نیز شده است. از جمله این ممالک، عربستان سعودی است، که وزیر امور خارجه اش می گوید: آنچه که در تکریت رخ می دهد؛ دقیقا همانی است که کشور وی را نگران می کند. یعنی تسلط سیاسی و نظامی ایران بر عراق !
این بیان بدان مفهوم نیست، که سعودی ها دلواپس شرایط موجود در عراق، و عدم مستقل بودن عراقی ها باشند. بلکه آنها از آن بیم دارند، که جمهوری اسلامی یک پایگاه بسیار مجهز نظامی برای خودش در عراق پی ریزی نماید؛ و در آنجا نیز مراکز اتمی خودش را بنا کند؛ و به این وسیله خطرات فراوانی را برای کشورهای منطقه، به ویژه همسایگان نزدیک تر به ایران و عراق، و بخصوص شیخ نشینان حوزه خلیج پارس، و کشورهای قرار گرفته شده در سواحل خلیج پارس و بحر عمّان را حتمی سازد!
بنابراین، چون بدون درخواست دولت عراق از آمریکا، جهت حمایت های هوائی ایالات متحده از این کشور، عملا آمریکا در مرحله خنثی در این رابطه قرار می گیرد. و خود دولت عراق هم، بدون کسب اجازه از قاسم سلیمانی، به هیچ حرکتی دست نمی زند؛ تردیدی باقی نمی ماند، که رهبری جنگ در تکریت، بر عهده سپاهیان اعزامی جمهوری اسلامی به عراق می باشد!
وب سایت ” جنبش تغییر کردستان عراق” می گوید؛ که ایران صد نیروی نظامی خودش به فرماندهی قاسم سلیمانی به عراق گسیل داشته است؛ اما پیش تر آسوشیوتدپرس گفته بود، که فرمانده سپاه قدس(قاسم سلیمانی)، با خودش تعداد صد و پنجاه سپاهی را به عراق برده است. با توجه به این که تا کنون، چند تن از سرداران سپاهی همراه او در این عملیات کشته شده اند؛ و نیز با درک این موضوع، که با همه خطر آفرین بودن جمهوری آخوندی، مخصوصا الان که در عراق نیز نیروی نظامی دارد؛ ولی بعضی از تحلیلگران معتقدند؛ که شکست دادن داعش، بدون همراهی ایران با نیروی ائتلاف به رهبری آمریکا میسر نیست. آقای اوباما ترجیح می دهد که در این باره، حضور کشورش در عراق در موضع خنثی قرار بگیرد؛ اما نیروهای ائتلافی به کمک همراهی های نظامیان جمهوری اسلامی، بتوانند گروه افراطی و جنایتکاران وحشی داعشی را سرکوب نمایند. چه اعضای کنگره آمریکا از ایی تصمیم رئیس جمهوری کشورشان راضی باشند و چه نباشند!
محترم مومنی