دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده عصر پنجشنبه به وقت شرق آمریکا بار دیگر گفت که به اعتقاد او جمهوری اسلامی به «روح» توافق جامع هستهای دو سال پیش با قدرتهای جهانی پایبند نبوده است.
پرزیدنت ترامپ پس از برگزاری یک نشست امنیتی با مشاوران ارشد ریاست جمهوری در مجموعه گلف خود در نیوجرسی به خبرنگاران گفت، «من فکر نمیکنم که جمهوری اسلامی(به توافق جامع اتمی) پایبند است.»
رئیس جمهوری ایالات متحده در بخشی از سخنان خود در این نشست خبری که بطور زنده از رسانههای آمریکا پخش میشد گفت، فکر نمیکنم جمهوری اسلامی در چارچوب انتظارات برآمده از روح توافق عمل میکنند.
جمهوری اسلامی و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان ۲۳ تیر ماه ۱۳۹۴ به یک توافق نهایی و جامع بر سر برنامه بحث برانگیز هستهای جمهوری اسلامی دست یافتند.
کنگره وقت آمریکا که با غیرقابل اعتماد خواندن حکومت جمهوری اسلامی مخالف توافق بود، پس از ناکامی در عدم تایید آن، دولت را مکلف کرد که هر سه ماه یک بار گزارشی را درباره پایبندی جمهوری اسلامی به برجام ارائه کند.
دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری کنونی آمریکا، که در طول مبارزات انتخاباتی خود بارها از توافق اتمی با جمهوری اسلامی انتقاد کرده بود، از زمان ورود به کاخ سفید تا کنون دو بار پایبندی جمهوری اسلامی را تایید کرده است.
با این حال پرزیدنت ترامپ که نارضایتی خود را از توافق پنهان نکرده، میگوید برنامه موشکی و فعالیتهای بی ثبات کننده جمهوری اسلامی در تناقض با برجام است و در گزارش سوم دولت، پایبندی جمهوری اسلامی به برجام تایید نخواهد شد.
در همین راستا، خبرگزاری رویترز روز گذشته از سفر نماینده ایالات متحده در سازمان ملل متحد به وین در ماه جاری میلادی برای ملاقات و رایزنی با مقامهای آژانس بین المللی انرژی اتمی در همین زمینه خبر داد.
به گزارش این خبرگزاری، سفر نیکی هیلی به پایتخت اتریش، که تاریخ دقیق آن هنوز اعلام نشده است، بخشی از تلاش جاری کاخ سفید برای بازبینی پایبندی جمهوری اسلامی به توافق هستهای خواهد بود.
به گزارش گیتا آرین خبرنگار صدای آمریکا، ماموریت عمده خانم هیلی گرفتن جزئیات بیشتر از فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی است و چالش اصلی این خواهد بود که آیا آژانس چنین اطلاعاتی را ارائه خواهد داد یا خیر.
نیلوفر پورابراهیم خبرنگار صدای آمریکا در پاریس نیز میگوید، علیرغم عدم تمایل اروپا به بازبینی توافق، در مورد برنامه موشکی جمهوری اسلامی اما به نظر میرسد واشنگتن میتواند روی همراهی اروپاییها برای فشار آوردن بیشتر بر تهران حساب کند.
به گزارش صدای آمریکا؛ ایالات متحده و سه متحد اروپایی آن – فرانسه، آلمان و بریتانیا – هفته گذشته در نامهای به سازمان ملل متحد، پرتاب آزمایشی اخیر موشک ماهوارهبر سیمرغ توسط جمهوری اسلامیرا مغایر قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت دانسته و گفتند اثرات بیثبات کنندهای در منطقه دارد.