به عقیدهٔ دکتر شاپور بختیار در آن زمان کشور در شرایط حساسی قرار گرفته بود. دکتر بختیار بر این باور بود که از یک طرف خمینی با سوءاستفاده از پولی که در اختیار داشت و گماشتن بیحد و حصر آخوند و شیعه در بغداد و تهدید به لغو پیماننامه ۱۹۷۵ الجزایر شروع به تحریکات داخلی در عراق میکند. از سوی دیگر ارتش بر اثر اقدامات خمینی به شدت تضعیف و تحقیر شده و دیگر آن انسجام لازم را ندارد. از همینجا بود که خطا و اشتباه عراق شروع میشود. عراق به این دلیل که میخواست از دست خمینی هرچه زودتر راحت شود به خیال خود در پی استفاده از وضعیت تضعیف ارتش برآمد، غافل از اینکه ایران و خمینی دو مقولهٔ جدا از هم هستند.
دکتر شاپور بختیار معتقد بود این جنگ هدیهای است بر جمهوری اسلامی و وسیلهاست برای تقویت و تداوم آن، چه این نظام آن را وسیلهای قرار خواهد داد برای سرپوش گذاشتن بر ناتوانیهای خود در ادارهٔ مملکت و سرکوب اعتراضات مردم.
نهضت مقاومت ملی ایران و دکتر شاپور بختیار از معدود گروهها و شخصیتهای مخالف حکومت ایران بودند که از همان روز اول از تصویب قطعنامه ۵۹۸ ( یکی از قطعنامههای شورای امنیت است که در ۲۹ تیر ۱۳۶۶، برای پایان دادن به جنگ ایران و عراق صادر شد) شورای امنیت استقبال و بر اجرای آن اصرار ورزیدند.
قسمتی از مصاحبه دکتر بختیار با بی بی سی را در این رابطه می شنوید؛