وزیر امور خارجه دانمارک اعلام کرد که به دلیل تلاش جمهوری اسلامی برای انجام سوءقصد در این کشور از کشورهای اتحادیه اروپا خواهد خواست تحریمهایی جدید را علیه جمهوری اسلامی مقرر کنند. این کشور سفیر خود را از تهران فراخواند.
دانمارک روز سهشنبه ۳۰ اکتبر (هشتم آبان) سفیرش را از ایران فرا خواند. در همان روز دانمارک جمهوری اسلامی را متهم کرد به اینکه برنامه حمله علیه سه ایرانی را داشته که در این کشور اسکاندیناویایی زندگی میکنند.
آندرس ساموئلسن، وزیر امور خارجه دانمارک، به خبرنگاران گفت: «من تصمیم گرفتم سفیر دانمارک در تهران را فرا بخوانم. دانمارک به هیچ وجه نمیتواند بپذیرد که افرادی که در ارتباط با سرویس اطلاعاتی جمهوری اسلامی هستند نقشه حمله به افرادی دیگر را در دانمارک بریزند.»
او گفت که عملیات برنامهریزی شده “مطلقا غیر قابل قبول” است. او افزود که در حال مذاکره با “همپیمانان و متحدان” دانمارک، از جمله اتحادیه اروپا، درباره اعمال تحریمهای احتمالی است.
چند ساعت پیش از آن فین بورخ اندرسن، رئيس سرویس اطلاعاتی و امنیتی دانمارک، گفته بود که سرویس امنیتی دانمارک معتقد است که سرویس اطلاعاتی جمهوری اسلامی”طرح انجام یک حمله در دانمارک را ریخته بوده” علیه سه ایرانی که گمان میرود از فعالان گروه الاحوازیه، جنبش مبارزه عربی برای آزادی اهواز، باشند.
یک نروژی ایرانیتبار در تاریخ ۲۱ اکتبر به اتهام طراحی حمله و جاسوسی برای جمهوری اسلامی بازداشت شده و در حبس به سر میبرد. به گفته سرویس امنیتی سوئد این متهم در سوئد بازداشت شده است.
جمهوری اسلامی در اواخر سپتامبر دانمارک، هلند و بریتانیا را متهم کرد به اینکه “به چند تن از اعضای گروه تروریستی” الاحوازیه پناه دادهاند.
جمهوری اسلامی گروه الاحوازیه را مسئول حمله تروریستی به رژه نیروهای مسلح در تاریخ ۳۱ شهریور در اهواز خوانده که طی آن دستکم ۲۵ نفر کشته شدند. اما این گروه این اتهام را رد کرده است.
لارس راسموسن، نخست وزیر دانمارک، در توییتر نوشت: «کاملا غیرقابل قبول است که جمهوری اسلامی یا هر کشور خارجی دیگر طرحهایی برای سوءقصد در خاک دانمارک داشته باشد.»
راسموسن نوشت: «درباره انجام اقدامات دیگر علیه جمهوری اسلامی با اتحادیه اروپا بحث خواهد شد.»
راسموسن که در اسلو در نشست رهبران شمال اروپا شرکت و با همتای بریتانیایی خود، ترزا می، ملاقات کرده بود، گفت که بریتانیا در این مورد از دانمارک حمایت خواهد کرد. او افزود: «ما در همکاری نزدیک با بریتانیا و دیگر کشورها در برابر جمهوری اسلامی خواهیم ایستاد.»
سفیر جمهوری اسلامی در کپنهاگ نیز برای دادن توضیحاتی به وزارت امور خارجه دانمارک احضار شد.
به گزارش دویچه وله؛ توضیحات روز سهشنبه رئيس سرویس امنیت و اطلاعات دانمارک به گمانهزنیهای مطبوعات این کشور در این باره خاتمه داد که چرا پلیس در تاریخ ۲۸ سپتامبر برای ساعتها پلهای دانمارک به سوئد را بسته بود. فین بورخ اندرسن گفت که بستن پلها برای خنثی کردن توطئه عملیات جمهوری اسلامی بوده است.