حفاری برای دزدی از موزه “نقده”

0
973

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: دو تیم جداگانه حفاران غیرمجاز موزه قلعه باشی نقده قبل از دسترسی به این موزه دستگیر شدند.

جلیل جباری افزود: با آگاهی به موقع و اطلاع رسانی مردم به پلیس و یگان حفاظت میراث فرهنگی تیمی از حفاران حرفه ای که برای دسترسی به موزه قلعه باشی نقده اقدام کرده بودند دستگیر شدند.

وی با بیان اینکه موزه نقده در روی تپه قلعه باشی واقع است اظهار کرد: تیم اول این گروه با یک برنامه هدفدار و برنامه ریزی شده دقیق از شش الی هفت ماه پیش اقدام به خرید خانه ای مسکونی در خیابان روبه روی تپه تاریخی قلعه باشی نقده که ضلع شمالی تپه محسوب می شود کرده بودند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: افراد یاد شده با پرده کشی و پوشاندن محیط اطراف خانه اقدام به حفاری می کردند که با هشیاری همسایه مجاور نسبت به صداها و لرزشها موضوع به نیروی انتظامی گزارش شد و مورد پیگیری قرار می گیرد.

جباری گفت: این افراد با تجهیزات کامل اقدام به حفاریهای پلکانی شکل به عمق 16 متر و طول 30 متر با قطر دو متر کرده بودند و با تعبیه سیستمهای انتقال هوا و تخلیه آب در فاضلاب، تونلی عمیق را در محوطه تپه قلعه باشی برای دسترسی به موزه قلعه باشی حفر کرده بودند.

وی ادامه داد: در بازرسی های انجام شده از این خانه تعدادی اثر از جمله، فسیل، استخوان و هاون سنگی که در نتیجه حفاریها کشف شده بود نیز کشف و ضبط شد.

به گزارش ایرنا؛ جباری ادامه داد: در این خانه نقشه و طلسم هایی نیز کشف شده که بیانگر برنامه ریزی دقیق و فنی و نیز اعتقاد انها به طلسم بوده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: تا کنون شش نفر از سارقان و حفاران این تونل دستگیر شده اند و احتمال وجود و دخالت تعدادی از افراد دیگر به عنوان تسهیل گر در این زمینه نیز هست که بعد از اتمام پرونده گزارش آن اعلام می شود.

جباری با اشاره به اینکه دستگیری حفاران و سارقان 15 روز پیش اتفاق افتاده است اضافه کرد: علت رسانه ای نشدن این موضوع به خاطر برخی مسایل امنیتی و احتمال وجود افراد دخیل دیگر به عنوان تسهیل گر در این پرونده بوده است.

وی با اشاره به حفاری دومی که در محوطه تپه قلعه باشی (قالاباشی) رخ داده بود گفت: این حفاری نیز شامل تونلی بوده که تیمی دیگر در ضلع جنوبی این تپه اقدام به حفر آن کرده بودند که یک هفته پیش توسط ماموران کشف شد ولی هنوز ارتباطی بین این دو حفاری گزارش نشده است.

وی گفت: در این موزه سفالینه های خاکستری تپه حسنلو، سکه های مربوط به دوره های مختلف تاریخی، آجرهای لعابدار تپه تاریخی قالایچی بوکان و ربط سردشت، آثار فلزی مکشوفه از تپه حسنلو، نگهداری می شود.

جباری گفت: برنامه حفاران از این اقدام تاکنون مشخص نشده و آنچه معلوم است دسترسی آنان به موزه و آثار تاریخی موجود در این گنجینه تاریخی بوده است.

موزه قلعه باشی نقده سال 79 بر روی تپه تاریخی قلعه باشی تاسیس شده است.

هم اکنون در این موزه دوهزار قلم اشیای تاریخی کشف شده از محوطه های باستانی آذربایجان غربی نگهداری می شود.

تپه قلعه باشی نیز تپه ای تاریخی با سه هکتار عرصه است.

بر اساس اعلام مسوولان میراث فرهنگی و کارشناسان این حوزه وسعت واقعی این تپه بسیار بیشتر از این مقدار است که به خاطر ساخت و سازهای مجاز و غیرمجاز مورد تعدی واقع شده است.

با توجه به اهمیت محل اولین تصاویر هوایی از تپه قالا باشی به سالهای 1937میلادی یعنی بیش از 75 سال قبل باز می گردد ، زمانی که اریک اشمیت باستان شناس امریکایی با هواپیمای سبک خود در بخشهای مختلفی از شمال، شمالغرب، مرکز و … در ایران پرواز و اقدام به تصویر برداری هوایی کرد و در سال 1940 آنها را در کتابی به نام Flight over ancient cities of Iran در دانشگاه شیکاگو امریکا به چاپ رساند که به خوبی در عکسهای آن زمان وجود دیوارهای حصار تدافعی یک سازه بزرگ چند ضلعی به همراه 8 برج دید بانی بر روی آنها قابل مشاهده است.

طرحهای جدید در نظر گرفته شده در این محوطه کاملا مدرن است، تپه حدود 250 متر طول و 160 متر عرض و ارتفاعی حدود14 متر داراست.

نقده از شهرهای جنوبی آذربایجان غربی است و حدود 80 کیلومتر با مرکز استان فاصله دارد. این شهرستان دارای دو موزه تاریخی به نام های موزه حسنلو و قلعه باشی است.