زهرا شیخی، عضو و سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: حذف غربالگری اجباری همچنان در دستور کار کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و تعالی خانواده قرار دارد و آنها منتظرند نتیجه بررسیها به آنها اعلام شود.
از ۲هفته پیش که کبری خزعلی، رئیس شورای فرهنگی، اجتماعی زنان، ماجرای حذف اجبار در غربالگری جنین را در توییتی منتشر کرد، اظهارنظرهای فراوانی در تأیید و رد این موضوع منتشر شد؛ هر چند که توییت خزعلی، چند ساعت پس از انتشار حذف شد، اما خبرهای رسیده از مجلس شورای اسلامی حکایت از این دارد که این موضوع منتفی نشده است
همایون سامهیح نجفآبادی، هم از اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تأیید میکند که این طرح از دستور کار خارج نشده و میگوید که اعضای کمیسیون بهداشت، نقشی در طرح این پیشنهاد نداشتند؛ هر چند نمایندگانی در آن کمیسیون حضور دارند. بهگفته او، زمانی که این موضوع در کمیسیون مطرح شد، تعدادی موافق و مخالف داشت. مسئله این بود که غربالگری انجام شود، اما سختگیریهای قبلی برای انجام آن برداشته شود؛ یعنی اجباری نباشد.
پیش از این، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، یعنی حسینعلی شهریاری که نماینده مردم زاهدان و عضو مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان در مجلس است، اعلام کرده بود که این ماجرا ابتدا از سوی همان کمیسیون مشترک مطرح شده و مصوبه مجلس نیست. او همان موقع گفته بود، آمار بالای سقط جنین ربطی به غربالگریها ندارد. این اظهارات از سوی شخصی اعلام میشود که در زادگاهش، بیش از ۳هزار و ۲۰۰بیمار مبتلا به تالاسمی زندگی میکنند، بسیاری ازدواجها در این استان فامیلی است و بخشی از آنها هم ثبت نمیشوند؛ بنابراین مادران باردار هیچوقت غربالگری نمیشوند. همین موضوع بهگفته دبیر انجمن حمایت از بیماران تالاسمی سبب شده این استان بالاترین سهم ابتلا به تالاسمی در کشور را داشته باشد.
همشهری نوشت؛ حالا از مرضیه وحیددستجردی، وزیر بهداشت دولت دهم هم خبر رسیده که براساس متن ماده۴۰ طرح تعالی جمعیت، غربالگری باید از شبکههای بهداشت حذف شود؛ این در حالی است که از سال۹۵ انجام غربالگری در شبکه بهداشت گنجانده شده و با حذف آن از شبکه بهداشت، زنان تحت پوشش شبکههای بهداشت که اغلب در روستاها و مناطق حاشیهای زندگی میکنند، از این آزمایشها محروم میشوند.