جیسون رضائیان، در برابر دادگاه واشینگتن، خواستار یک میلیارد دلار خسارت تادیبی از جمهوری اسلامی شد

0
364

جیسون رضائیان، روزنامه نگار روزنامۀ آمریکائی واشینگتن پست، که ۵٤٤ روز در ایران در زندان بسر برد، از یک دادگاه فدرال در واشینگتن خواست، جمهوری اسلامی را به دلیل خسارات جسمی و روانی وارد شده به او به پرداخت ٤٤ میلیون دلار غرامت و برای مجازات این کشور و پیشگیری از «گروگان گیری‌های» دیگر به پرداخت یک میلیارد دلار جریمه محکوم کند.

در نخستین جلسۀ دادگاه، که روز سه شنبه ٨ ژانویه برگزار شد، دیوید بوکِر، وکیل مدافع جیسون رضائیان، به شکنجه های روحی و روانی وارد شده به موکل خود اشاره کرد و گفت او پس از تحمل ٧٢ روز حبس انفرادی، بارها به اعدام تهدید شده است.

جیسون رضائیان خود نیز در این جلسۀ دادگاه گفت که ماموران بازجوئی همواره به وی گفته اند که جرم او «جاسوسی» و «مجازات اعدام» در بارۀ او حتمی است تا وی را به اعترافات مورد نظر آنان وادار سازند. جیسون رضائیان همچنین به دادگاه گفت که او برای کسب آزادی وادار به اعتراف در برابر دوربین تلویزیون شد و نیز به دستور بازجویان نامه‌ای مبنی بر تقاضای عفو به رهبر جمهوری اسلامی نوشت. آنان همچنین از او خواسته بودند در برابر هیچ دادگاه بین‌المللی از جمهوری اسلامی شکایت نکند.

جیسون رضائیان در این جلسۀ دادگاه تشریح کرد که چگونه ماموران امنیتی در ژوئیۀ ٢٠١٤ در پارکینگی بزور اسلحه وی را دستگیر کرده‌اند. او گفت که جرم رسمی اعلام شده به وی «جاسوسی» بوده است و تنها مدارک ارائه شده در دادگاه، مقالات چاپ شدۀ او و نیز دفتر قرارهای وی با مقامات دولتی و مسئولان کشوری و نیز فعالان جامعه مدنی بوده است.

جیسون رضائیان و همسر او، یگانۀ صالحی، که وی نیز روزنامه نگار است در ٢٢ ژوئیه ٢٠١٤ در تهران دستگیر شدند. همسر او پس از حدود دو ماه آزاد شد، اما آزادی جیسون رضائیان تا ١٦ ژانویه ٢٠١٦ به تاخیر افتاد. در این تاریخ، دادستان عمومی و انقلاب تهران اعلام کرد که با تصویب شورای عالی امنیت ملی ایران و با در نظر داشت مصالح کلی نظام، چهار زندانی ایرانی دوتابعیتی همان روز در چهارچوب مبادلۀ زندانیان آزاد شده‌اند. جیسون رضائیان و سعید عابدینی در میان آزادشدگان بودند.

شکایت جیسون رضائیان در اکتبر ٢٠١٦ به دادگاه ایالتی واشینگتن تسلیم شده بود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه؛وکیل مدافع وی در توجیه خسارت یک میلیارد دلاری درخواست شده به دادگاه گفت که این مبلغ می‌تواند مقامات ایران را به «ارزیابی سود و زیانِ» به گروگان‌ گرفتن افراد و استفاده از آنان به عنوان وسیلۀ فشار وادارد.