جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، گزارش جدید خود را بر رویدادهای بعد از ناآرامیهای آبان ٩٨ متمرکز کرده است. او در این گزارش از شدت خشونتی که نظام جمهوری اسلامی به تظاهرات و اعتراضات مردم نشان داد، ابراز تعجب میکند.
علاوه بر این گزارش، اخیراً سازمان عفو بینالمللی نیز شرح مفصلی از سرکوب و خشونت گسترده در ایران، بعد از گران شدن بنزین در آبان ٩٨، منتشر کرده است.
گزارش جدید جاوید رحمان که برای مجمع عمومی سازمان ملل تهیه شده، ابتدا در اختیار کمیتههای این مجمع قرار میگیرد و سپس قبل از آغاز رسمی جلسات سازمان ملل، به مجمع ارائه خواهد شد. هفتاد و پنجمین مجمع عمومی سازمان ملل کار خود را رسماً از ١۵ سپتامبر/٢۵ شهریور آغاز خواهد کرد. امسال برای نخستین بار و به دلیل اپیدمی کووید ١٩، این جلسات به طور مجازی تشکیل خواهد شد.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران در گزارش تازۀ خود مینویسد که حداقل ۳۰۴ نفر، از جمله ۲۳ کودک و ۱۰ زن، طی هجوم و تیراندازیهای نیروهای انتظامی و امنیتی جمهوری اسلامی کشته شدهاند. این جنایات بین روزهای ۲۴ تا ۲۸ آبان ۱۳۹۸ رخ داده و نیروهای انتظامی، وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران در آن دست داشتهاند.
در گزارش آمده است که بررسی نیمی از اجساد نشان داده که ۶۶ نفر با شلیک گلوله به ناحیۀ سر و گردن و ۴۶ نفر بر اثر شلیک به سینه و قلب از پا در آمدهاند. از نظر آماری بیشترین قتلها در استان تهران و سپس در خوزستان و کرمانشاه رخ داده است.
گزارش تأکید میکند که معترضان و سرکوبشدگان هیچ حرکت مسلحانهای انجام نداده بودند.
جاوید رحمان به ویژه از مسئولیتناپذیری دولت جمهوری اسلامی ابراز نگرانی میکند. حدود ١٠ ماه از وقایع گذشته اما مقامات جمهوری اسلامی همچنان از ارائۀ اطلاعات دقیق در مورد تعداد کشتهشدگان یا بازداشتشدگان طفره میروند. جاوید رحمان احتمال میدهد که تعداد واقعی قربانیان بسیار بیشتر از موارد ثبتشده باشد.
جاوید رحمان که در گزارشهای قبلی خود به تفصیل از مجازات اعدام توسط دولت جمهوری اسلامی نوشته و نسبت به ادامۀ آن اعتراض کرده بود، در این گزارش نیز از صدور احکام اعدام و به ویژه برای افرادی که هنگام ارتکاب جرم کمتر از هجده سال داشتهاند شدیداً ابراز نگرانی میکند.
اخیراً دو گزارش تفصیلی دیگر پیرامون نقض حقوق بشر در ایران منتشر شده است. سازمان عفوبینالملل با بررسی دقیق سرکوب اعتراضات آبان ٩٨، بخصوص بر رواج شکنجه در نظام جمهوری اسلامی تأکید کرده و روشهای گوناگون آزار و خشونت را شرح داده است.
رادیوفرانسه نوشت؛ بنیاد عبدالرحمان برومند نیز در گزارشی تحت عنوان “ترس از کووید ١٩ در زندانها”، وخامت اوضاع در زندانهای جمهوری اسلامی را تشریح کرده است.