ثبت ملی چشمه «دیگ رستم» در فهرست میراث‌طبیعی

0
184

چشمه معدنی دیگ رستم مربوط به دوره نئوژن واقع در 240 کیلومتری طبس بعد از روستای نایبند و در فاصله 10 کیلومتربه سمت راور با شماره 326 در فهرست میراث طبیعی ملی به ثبت رسید. دوره نئوژن یکی از تقسیمات دوران سوم زمین شناسی (نوزیستی یا سنوزوئیک) است که بازه زمانی در حدود ۲۰ میلیون سال‌را در بر می‌گیرد.

 مدیرکل دفتر ثبت آثار و حفظ و احياء ميراث معنوي و طبيعي با اعلام این خبر گفت: این چشمه که آب آن از نوع گوگردی است یکی از چشمه های معدنی مشهور در شمال استان کرمان و جنوب خراسان است که به دیگ رستم شهرت دارد.

فرهاد نظری درخصوص دمای آب این چشمه گفت: حرارت این چشمه در محل جوشش آن بسیار بالاست. اما پس از طی حدود 200 متر که گرمای خود را از دست می دهد به داخل استخری هدایت می شود که می توان در آن شنا کرد. از این چشمه به دلیل حرارت و املاح موجود در آن برای رفع دردهای رماتیسمی و آب درمانی استفاده می شود.

او با اشاره به اینکه در نزدیکی این چشمه و در داخل کویر سطحی وسیع پوشیده از سنگ های آتشفشانی از نوع بازالت است که در سفرنامه های جهانگردان نیز به آن اشاره شده است، گفت: در این منطقه آتشفشانی دیده نمی شود و این سنگ‌ها به دلیل جابجایی گسل نایبند در اواخر دوران دوم زمین شناسی به بیرون پرتاب و در سطح وسیعی از زمین پراکنده شده است.

نظری در خصوص وجه تسمیه این چشمه به نام دیگ رستم گفت: نامگذاری این چشمه به دلیل صدای قل قل آبی است که در حفره های لابه لای سنگ های آتشفشانی و از زیر صخره های سنگی به گوش می رسد و انسان را به یاد دیگ جوش آب می اندازد. آز آنجا که در باور بیشتر مردم ایران چیزهای عجیب که نمی توانستند دلیلی برای آن پیدا کنند نام های اسطوره ای همچون سلیمان، جمشید، رستم و … به خود می گرفت این چشمه نیز در نزد مردم محلی به نام دیگ رستم نامیده شده است.

به گزارش خبرآنلاین؛ براساس این گزارش، این چشمه با امکاناتی همچون رستوران، سرویس های بهداشتی و آلاچیق روزانه پذیرای گردشگرانی است که با هدف استفاده از این چشمه به این منطقه سفر و یا از این مسیر عبور می کنند.