رئیس جمهور ترکیه، رجب طیب اردوغان از ترکتباران دارای حق رأی در آلمان خواست در انتخابات آینده به احزاب حاکم و حزب سبزها رأی ندهند. او به شهروندان ترک ساکن آلمان توصیه کرد از حزبی حمایت کنند که “بدخواه” ترکیه نباشد.
انتخابات پارلمان فدرال آلمان (بوندستاگ) حدود پنج هفته دیگر (۲۴ سپتامبر) برگزار میشود. نتیجه این انتخابات تکلیف ترکیب دولت و صدراعظم آینده را مشخص میکند.
رجب طیب اردوغان در حاشیه مراسم نماز جمعه در استانبول با اشاره به این انتخابات گفت: «احزاب سوسیال دموکرات و دموکرات مسیحی آلمان گمان میکنند که هر چقدر ترکیه را بکوبند آرایشان نیز به همان میزان افزایش خواهد یافت.»
به گزارش خبرگزاری آناتولی،این احزاب، دولت ائتلافی کنونی آلمان را تشکیل میدهند که از مدتی پیش روابط پرتنشی با ترکیه دارند. توصیه انتخاباتی اردوغان فقط شامل آنها نمیشود و احزاب دیگر مانند حزب سبزها که از دید او “بدخواه ترکیه” هستند را نیز دربر میگیرد.
“مبارزه شرافت” ترکتباران آلمان
رئیس جمهور ترکیه خطاب به ترکتباران آلمانی گفت: «از حزبی حمایت کنید که سیاستش دشمنی با ما نیست. این انتخابات به منزله مبارزه شرافت برای همه هموطنان ما به عنوان شهروندان آلمان است.»
روابط ترکیه و آلمان از مدتی پیش بر سر مسائل گوناگونی متشنج شده است. برلین به خاطر بازداشت چند روزنامهنگار و فعال حقوق بشری آلمانی از ترکیه انتقاد میکند و آنکارا آلمان را به پناه دادن به عاملان کودتای نافرجام سال گذشته در این کشور متهم کرده است.
زیگمار گابریل، وزیر خارجه آلمان روز گذشته توصیه کرد از این پس به اردوغان کمتر توجه شود. به گزارش خبرگزاری فرانسه گابریل پنجشنبه (۱۷ اوت/ ۲۶ مرداد) به یک رسانه اینترنتی گفت: «ما زمان درازی تلاش کردیم با او [اردوغان] برخورد معقولی داشته باشیم. شاید گاهی بسیار هم خوب باشد که به او کمتر توجه شود.»
یک روز پیشتر صدراعظم آلمان آنگلا مرکل بازداشت شهروندان آلمان در ترکیه را “به شدت ناخوشایند” توصیف کرد و گفت آلمان دقیقا به همین دلیل اعلام کرده که نمیتواند رابطه خود با ترکیه را مانند گذشته ادامه دهد.
مرکل میگوید روند گسترش اتحادیه گمرکی اروپا به همین علت متوقف شده است. ترکیه امید داشت با گسترش این اتحادیه از تسهیلات گمرکی در روابط تجاری با کشورهای اروپایی بهرهمند شود.
عمر چلیک، وزیر امور اتحادیه اروپای ترکیه از این سخنان صدراعظم آلمان به شدت انتقاد کرد و در یک کنفرانس خبری در آنکارا گفت: «هیچ یک از اعضای اتحادیه اروپا حق ندارند به دیگر کشورهای عضو و نهادهای این اتحادیه دستور دهند.»
تغییر رویکرد آلمان به ترکیه
پس از بازداشت یک فعال حقوق بشری آلمانی در استانبول در اوایل ماه ژوئیه، زیگمار گابریل از ضرورت تغییر مسیر سیاستهای این کشور در مورد ترکیه خبر داد.
برخی اقدامهای آلمان از جمله لغو ضمانتهای صادراتی دولت برای تجارت با ترکیه و “پر ریسک” اعلام کردن این کشور برای گردشگران، اقتصاد ترکیه را با چالشهای جدی روبرو کرده است.
اردوغان ادعا میکند که آلمان با بهانه کردن مسائل حقوق بشری و با تشویق برخی کشورهای اروپایی “در پی پردهپوشی مسائل داخلی خود است”. او ظاهرا با اشاره به توقف گسترش اتحادیه گمرکی اروپا افزود که آلمان به قواعد و قوانین اتحادیه اروپا پایبند نیست.
به گزارش دویچه وله؛ رئیس جمهور ترکیه چندی پیش برلین را متهم کرده بود که از طریق فعال حقوق بشری بازداشت شده، قصد جاسوسی در این کشور را داشته است. برخی ناظران احتمال میدهند توصیههای کمسابقه انتخاباتی امروز اردوغان روابط دو کشور را متشنجتر کند.